Papa Franjo osobno primio i pozdravio 11 hrvatskih biciklista Kristova Stola - 24.10.2018 - Završeno 1. veliko zavjetno hodočašće hrvatskih biciklista u Rim i Vatikan - završna obavijest za medije - 28.10.2018

PapaBiciklistiStepinacKristovStol24102018

Biciklisti Kristova Stola s Papom nakon opće audijencije 24.10.2018 - predaju Papi zamolbu za što skoriju kanonizaciju bl. Kard. Stepinca (foto: Jerko Malinar, Cross-Press)

U organizaciji Kristova Stola - Misijske Europske Inicijative - www.kristov-stol.hr (Drina Ćavar, 091-570-8604; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) - 28.10.2018 pod geslom "Za Rim spremni! Papi vjerni!" uspješno je završen veliki podvig 11 hrvatskih biciklista iz Hrvatske i BiH - i 1. hrvatski zavjetni bicklistički maraton do Rima i Vatikana - uz 20. obljetnicu Stepinčeve beatifikacije, i s nakanom što skorije kanonizacije bl. Alojzija Stepinca, kao i u spomen 664. mučenika Crkve u Hrvata, prema Martirologiju XX. st, don Ante Bakovića, koji su mučeni i ubijeni pod kominističkim i drugim totalitarnim režimima XX. st. 

Na općoj audijenciji, u srijedu 24.10.2018 - Papa Franjo je posebno pozdravio 11 biciklista sudionika 1. hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona hrvatskih svetaca do Rima, u organizaciji Kristova Stola, te ih poslije audijencije osobno pozvao na zajedničko slikanje i blagoslov njihovim obiteljima i cijelom narodu - uz podjelu papinskih krunica. 

Projekt 1. hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona do Rima, odvijao se pod pokroviteljstvom vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i kardinala Petera Turksona, te medijskim pokroviteljstvom Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog katoličkog radija. 

Uz organizatoricu iz Kristova Stola, Drinu Ćavar, u čitavom projektu sudjelovalo je ukupno 11 biciklista, te još 4 osobe u logističkoj podršci i pratnji: 2 biciklistice - iz Vinkovaca i Rijeke (Ana Knežević i Mira Kukolj), te 9 biciklista (6 iz Splita (Mijo Špar, Matija Škiljo, Dubravko Markota, Frane Miro Dobrović, Duje Kanajet, Mario Grgat) , 2 iz Bjelovara (Goran Iličić i Ivica Gubo - koji je najvažnije momente i snimao svojom video kamerom) i 1 iz Banja Luke (Miroslav Margetić), a sve uz logističku podršku bračnog para iz Banja Luke - Vinko i Jacinta Laštro, i foto-novinarske pratnje hrvatsko-austrijske tvrtke Cross-press.net bračnog para - Jerko i Grabrijela Malinar - koji su čitavim putem objavljivali dnevne fotografije i kratka izvješća na hodočasničkom blogu - www.zarimspremni.net.

Biciklisti su ukupno prešli preko 1100 km, dnevno ponekada i preko 150 km, putem vožnje svakodnevno moleći i sva 4 otajstva krunice, i druge molitve hrvatskim svecima i blaženicima, posebno usrdno svaki dana moleći za što skoriju kanonizaciju bl. kard. Stepinca. 

Biciklisti su krenuli iz Marije Bistrice u subotu 13. listopada uz blagoslov biskupa Komarice, i prije početka sv. mise banjalučke biskupije i vrhbosanske nadbiskupije - koju su predvodili kard. Puljić i biskup Komarica. To je ujedno bio i prvi dan devetnice sv. Ivanu Pavlu II - čiji blagdan se slavi 22. listpada. Sam pokret je bilo ispred karmelskog samostana bl. Alojzija Stepinca, koji je tih dana slavio 20. obljetnicu osnutka, te uz skrovite molitve karmelskih klauzurnih sestara s poglavaricom s. Petrom, a čitavim putem kroz hrvatsku pratile su ih i vodile patrole hrvatske policije nadležnih prometnih uprava.

Po dolasku u Rim, nakon pređenih preko 1100 km u 9 etapa, sudionici projekta - organizatori i biciklisti u suradnji s p. Hadašem, gostovali su na hrvatskom radio Vatikanu, te su i preko ravnatelja Papinskog Hrvatskog zavoda sv. Jeronima - vlč. Bože Radoša, te hrvatskih suradnika u papinom Uredu (don Maria Popovića i don Franje Frankopana Velića), po dolasku u Rim, uspjeli papinskom uredu prenijeti vijest o nakani ovog zavjetnog maratona, za što skoriju kanonizaciju kardinala Stepinca, te nam je u utorak popodne potvrđena vijest da ćemo biti posebno pozdravljeni tijekom same audijencije u srijedu 24. listopada 2018. Veliko oduševljenje i poseban blagoslov za bicikliste bilo je kada se u mnoštvu od okupljenih stotinjak, tisuća ljudi na trgu sv. Petra u Vatikanu, nakon predstavljanja naše skupine na hrvatskom jeziku, doista začuo i Papin poseban pozdrav i blagoslov našoj grupi, obiteljima i čitavom narodu uz čestitke našim 11 biciklista na takvom podvigu. 

No, iznenađenjima i blagoslovima tu nije bio kraj - naime nakon same audijencije, među mnoštvo hodočasnika došli su prestavnici Papinog osiguranja, i u posebnoj specijalističkoj akciji tražili naših 11 biciklista, jer ih je sam Papa želio vidjeti i upoznati. Biciklisti su kroz poseban koridor propraćeni do samoga Pape, ispred glavne bine, gdje su s velikom hrvatskom zastavom, ozareni mogli osobno pozdraviti Papu, poljubiti mu ruku i prenijeti odanost, vjernost i štovanje našeg naroda nasljedniku sv. Petra, i uručiti mu posebni dokument zahvale i zamolbe za što skoriju kanonizaciju bl. kard. Stepinca, i podsjetiti ga na 664 mučenika crkve u Hrvata, prema martirologiju don Ante Bakovića, a Papa je biciklistima osobno zahvalio i čestitao, te im uz blagoslov uručio posebne papinske svete krunice. 

Pozdrav i blagoslov Pape hrvatskim biciklistama u organizaciji Kristova Stola i njihovim obiljima, te čitavom hrvatskom narodu - opća audijencija 24.10.2018 (56-59. min) 

Službene fotografije hrvatskih 11 biciklista Kristova Stola - Osservatore Romano - Udienze Generali - 24.10.2018 - Gruppi Sagrado - 18-22. str 

Fotogalerija 1. hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona do Rima u organizaciji Kristova Stola s nakaonom kanonizacije bl. Alojzija Stepinca i u čast 664 mučenika hrvatskog martirologija XX st (fotografije - Cross-Press) 

Vatikan - opća audijencija 24.10.2018

Vatikan - opća audijencija 24.10.2018 (hrv) 

Hrvatski radio Vatikan - 23.10.2018

Svjedočanstva sudionika: 

Banja Luka - Miroslav Margetić 

Bjelovar - Ivica Gubo i Goran Iličić

Opširnije...

1. Rimski biciklistički maraton hrvatskih svetaca - 13-28.10.2018 - najava polaska (za medije)

  1. Biciklistički maraton hrvatskih svetaca 13-28.10.2018. – Najava polaska 13. listopada iz Marije Bistrice

Misijska udruga "Kristov Stol" - Misijska Europska Inicijativa, uz 20. obljetnicu beatifikacije kard. Stepinca, od 13-28. listopada 2018 organizira veliki zavjetni biciklistički maraton prema Vatikanu, s nakanom što skorije kanonizacije bl. Alojzija Stepinca, te u spomen drugih hrvatskih mučenika XX. stoljeća (prema Martirologiju XX. stoljeća, don Ante Bakovića) . 

13 biciklistica i biciklista iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine (Split, Zagreb, Bjelovar, Rijeka, Banja Luka) na ovaj zavjetni maraton kreću 13. listopada iz Marije Bistrice, uz blagoslov biskupa Komarice i kardinala Puljića. Biciklistička trasa povezuje mjesta vezana uz bl. Kardinala - Mariju Bistricu, Zagreb, Krašić, Trsat, te dalje kroz Italiju - Akvileju, Veneciju, Loreto, Asiz i sam Rim.

Biciklistički maraton traje 10 dana - otprilike po 100 km biciklističke vožnje dnevno, uz par dana u Rimu, audijenciju kod Pape, posjet grobu sv. Ivana Pavla II i mjestima vezanim uz boravak kardinala Stepinca u Rimu, te susrete sa hrvatskim zajednicama u Italiji diljem trase, i druga popratna događanja. 

Više informacija o maratonu može se saznati na www.kristov-stol.hr

1. Biciklistički Maraton hrvatskih svetaca - do Rima (13-27.10.2018)

Logo novi datum A3 m

FOTOGALERIJE-iz dana u dan

Najava polaska 13.10 iz Marije Bistrice

Novosti i zanimljivosti 

Mediji o nama

Inicijalna obavijest za medije 

Suradnici i pokrovitelji

Pozvaju se svi iskusni biciklisti, prednost dosadašnjim sudionicima Marije Zvijezde, 

za prijave na 1. Biciklistički Maratnon Hrvatskih Svetaca - iz Zagreba i drugih hrvatskih gradova, do Rima i Vatikana! 

Nakana 1. izdanja ovog 10-dnevnog biciklističkog maratona je molitva za Stepinčevu kanonizaciju, uz 20. obljetnicu njegove beatifikacije - 1998-2018! 

Poticaj za ovaj Ciklo_Maraton nastao je 2017. godine, na 4. Mariji Zvijezdi u organizaciji "Kristova Stola", pri druženju sudionika ove biciklijade s kardinalom Turksonom iz Rima

Okvirni prijedlog trase i programa (podložan promjenama) 

 

         mimaraBakovic1999

 

Opširnije...

sv. Leopold Mandić putuje s hrvatskim biciklistima do Rima 13-27.10.2018

knjazleomali2    grupaleomal

Zahvaljujemo g. Robertu Knjazu, što je donirajući likove naših hrvatskih velikana, velikodušno odlučio lik sv. Leopolda Bogdana Mandića darovati "Kristovom Stolu" za 1. Rimski Biciklistički Maraton Hrvatskih Svetaca. 

Tako će naše hrabre bicikliste i biciklistice na putu od 13-27.10.2018 kroz Hrvatsku i Italiju, pratiti u Italiji najpoznatiji hrvatski svetac! 

To je veliki dodatni poticaj i blagoslov našoj organizaciji, i nadahnuće da na svim postajama putem, kroz Hrvatsku i Italiju, gdje god stanemo, predahnemo i odmorimo, uz lik sv. Leopolda Mandića i uz drage svećenike koji će biti s nama u pratnji ili biti naši domaćini, bude čitavim putem i mogućnost - sv. Ispovijedi! 

Hrvatski sveci i blaženici molite za nas! 

1. Rimski biciklistički maraton hrvatskih svetaca - 13-28.10.2018 - inicijalna obavijest za medije

  1. Biciklistički maraton hrvatskih svetaca 13-28.10.2018. – Inicijalna obavijest za medije

Misijska udruga "Kristov Stol" - Misijska Europska Inicijativa, osnovana je 2010. godine, prvenstveno zbog pomoći misijskom radu naše s. Lenke Čović u dalekom Ekvadoru, čijem centru s oko 500 indijanske dječice, iz mjeseca u mjesec redovito pomažemo donacijama naših dobročinitelja, uz već nekoliko volonterki, kojima smo pomogli pri realizaciji barem privremenog boravka i volontiranja u misijama. Uz ovo temeljnu aktivnost, "Kristov Stol" organizira i različite duhovne projekte u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prvenstveno biciklijade - već 5. godinu za redom - u čast sv. Ivana Pavla II, iz 7 hrvatskih svetišta i gradova koja je posjetio u Hrvatskoji i BiH - prema Banja Luci, pod imenom Međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II - "Marija Zvijezda". 

U čast hrvatskog misionara - biciklista u Indiji - o. Ante Gabrića i budućeg blaženika Petra Barbarića, vozili smo "Ono malo više" - Metković, Klobuk, Travnik

Najnoviji projekt je biciklistički maraton prema Vatikanu, s nakanom što skorije kanonizacije bl. Alojzija Stepinca, te u spomen drugih hrvatskih mučenika XX. stoljeća (prema Martirologiju XX. stoljeća, don Ante Bakovića) planiran od 13-28. listopada.2018., i kojim bi se povezala mjesta vezana uz bl. Kardinala - Mariju Bistricu, Krašić, Trsat, te dalje kroz Italiju - Akvileju, Veneciju, Loreto, Asiz i sam Rim.

Biciklijada bi trajala 10-ak dana - otprilike po 100 km dnevno, uz par dana u Rimu i susrete sa hrvatskim zajednicama u Italiji diljem trase, te druga popratna događanja - izložbu hrvatskih svetaca akademske slikarice Ivane Ćavar, i druge prigodne susrete i događaje. Priključilo se 10-ak vrsnih biciklista, te podjednak broj osoba u pratnji i organizaciji. 

Ovim projektom, uspostavit će se stalna trasa hrvatskih biciklista prema Vatikanu, kamo Hrvati svojim molitvama i pobožnostima kroz stoljeća teže, uz sportski duh i snažnu volju naših sunarodnjaka, te bi uspostava ovakve biciklističke staze, bila značajna i duhovna i kulturna i turistička poveznica naših susjednih zemalja. 

Iduće godine, 2019. u suradnji s biciklistima iz Metkovića, rimski biciklistički maraton vozit će se na nakanu beatifikacije o. Ante Gabrića.

Jubilarne 2020. godine vozit će se zahvalna biciklijada u spomen na 50. obljetnicu kanonizacije prvog hrvatskog sveca - sv. Nikole Tavelića, u suradnji s klubovima iz Šibenika.

Opširnije...