Kontakt

"Kristov Stol"
Misijska Europska Inicijativa
Savski Gaj III, 8a
10000 ZAGREB
e-mail: kristov.stol@gmail.com
tel: 091-570-8604; 01-4646-583
facebook-logo 
Kristov Stol

IBAN/Žiro račun (PBZ): 
HR6723400091110433489

Neka Bog obilno blagoslovi svih 124 trenutno aktivnih gostiju

Poslušajte radio spotove

4. Marija Zvijezda - Sarajevo - Poziv i saopćenje za javnost

POZIV I SAOPĆENJE ZA JAVNOST

SARAJEVO, 5. maj 2017. u 09:00 – Ispraćaj učesnika biciklijade "Marija Zvijezda - Međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II", plato ispred Katedrale "Srca Isusova"

"Kristov Stol" - Misijska Europska Inicijativa sa sjedištem u Zagrebu od 2. do 7. maja 2017. organizirati će 4. Međunarodnu biciklijadu prema Banja Luci i to iz sedam smjerova - gradova i marijanskih svetišta u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koja je pohodio sveti Ivan Pavao II: Aljmaš, Marija Bistrica, Trsat, Zadar, Solin, Dubrovnik i Sarajevo.

U biciklijadi pod nazivom "Marija Zvijezda - Međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II" sudjelovati će više od 50 biciklista iz nekoliko biciklističkih klubova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji će biciklirati pod geslom “Prečisto Srce Marijino, budi naša vodilja!", a s ciljem obilježavanja: 100. godišnjice fatimskih ukazanja - 1917, 35. godišnjice Papina zahvalnog hodočašća u Fatimu - 1982. i 20. godišnjice Papina pastoralnog posjeta Sarajevu pod geslom "S vama smo"! 

“Papa Ivan Pavao II., najveći svjetski hodočasnik mira, 12. i 13. travnja 1997. posjetio je Sarajevo, da u ratom uništenu i izmučenu Bosnu i Hercegovinu donese poruku mira i nade. Prigodom svoga susreta sa stanovnicima Sarajeva i BiH papa je uputio poruku nade i mira, te pozvao na suživot i toleranciju u toj multinacionalnoj zajednici. Na temelju krasnih i poticajnih Papinih riječi, željeli bismo da naša biciklijada 4. Marija Zvijezda bude poticaj i drugim lijepim inicijativama prema želji stanovnika Sarajeva – da sv. Ivan Pavao II, posthumno i postkanonizacijski postane počasni građanin Sarajeva! I da tim činom uz 20. obljetnicu njegova pastoralnog pohoda podrške Sarajevu i 100. obljetnicu Fatimskih ukazanja, pred kraj 1. svjetskog rata koji je započeo u Sarajevu, ovakvim inicijativama - baš u Sarajevu – službeno započne i 1. Svjetski Mir", izjavila je Drina Ćavar, predsjednica Udruge "Kristov stol.

Grupa biciklista koja za Banja Luku vozi iz smjera Dubrovnika proći će kroz Sarajevo 4. i 5. svibnja 2017.

"Pozivamo vas da ih ispratimo iz Sarajeva 5. svibnja 2017. u 9:00 ispred Katedrale “Srca Isusova”, zajedno sa predstavnicima lokalnih vlasti, vjerskih zajednica, drugih udruženja i organizacija, te medija i tako obilježimo 20. godišnjicu Papina pastoralnog posjeta Sarajevu. Posvjedočimo i na taj način da Sarajevo nije zaboravilo iskrenog prijatelja Bosne i Hercegovine Papu Ivana Pavla II koji je u Sarajevu blagoslovio sve ljude u Bosni i Hercegovini, pozvavši ih na trajno zalaganje za mir na ovim prostorima", rekao je Senad Dorić, sudionik biciklijade iz Sarajeva.

Zainteresirani će moći sudjelovati i u simboličnoj biciklističkoj vožnji sa sudionicima biciklijade od Katedrale "Srca Isusova" do Zemaljskog muzeja BiH. Oni koji nemaju biciklo na raspolaganju će im biti besplatan Nextbike koji će moći iznajmiti ispred Katedrale.

Susret sudionika biciklijade "Marija Zvijezda - Međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II" iz svih smjerova planiran je u Banja Luci, 6. svibnja 2017. predveče, a domaćin dvodnevnog skupa u Banja Luci bit će dr. Franjo Komarica, banjalučki biskup.

Medijska najava za Sarajevo - petak, 5.5.2017 - 9h

PREDMET: Molba za medijsko praćenje okupljanja povodom 4. Međunarodne bicklijade

MARIJA ZVIJEZDA – ispraćaj biciklista iz Sarajeva

"Kristov Stol" - Misijska Europska Inicijativa sa sjedištem u Zagrebu od 2. do 7. svibnja 2017. organizirati će 4. Međunarodnu biciklijadu prema Banja Luci i to iz sedam smjerova - gradova i marijanskih svetišta u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koja je pohodio sveti Ivan Pavao II: Aljmaš, Marija Bistrica, Trsat, Zadar, Solin, Dubrovnik i Sarajevo.

Sudjelovati će više od 50 biciklista iz nekoliko biciklističkih klubova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji će biciklirati pod geslom “Prečisto Srce Marijino, budi naša vodilja!", a s ciljem obilježavanja jubileja: 100. godišnjice fatimskih ukazanja - 1917, 35. godišnjice Papina zahvalnog hodočašća u Fatimu - 1982. i 20. godišnjice Papina pastoralnog posjeta Sarajevu pod geslom "S vama smo"! Susret biciklista iz svih smjerova planiran je u Banja Luci, 6. svibnja 2017. predveče. U prilogu šaljemo detaljan program biciklijade.

Grupa biciklista koja će na putu prema Banja Luci biciklirati iz smjera Dubrovnika i Metkovića proći će kroz Sarajevo 4. i 5. svibnja 2017. Time će sudionici biciklijade podsjetiti na 20. godišnjicu Papina pastoralnog posjeta Sarajevu. Stoga vas pozivamo da zajedno ispratimo bicikliste iz Sarajeva 5. svibnja 2017. u 9:00 ispred Katedrale “Srca Isusova” i tako posvjedočimo da Sarajlije nisu zaboravile iskrenog prijatelja Bosne i Hercegovine Papu Ivana Pavla II koji je 12. i 13. travnja 1997. godine boravio u ratom napaćenom i razrušenom Sarajevu te blagoslovio sve ljude u Bosni i Hercegovini, pozvavši ih na trajno zalaganje za mir na ovim prostorima.

Ovim načinom Vas MOLIMO da se novinari vaše cijenjene medijske kuće pridruže polusatnom ili četrdesetpetominutnom okupljanju biciklista sudionika biciklijade i građana, biciklista, predstavnika lokalnih vlasti, vjerskih zajednica, drugih udruženja i organizacija ispred Katedrale kako bi se međusobno pozdravili i fotografirali, kratko družili, te da o tome izvjeste bosanskohercegovačku i regionalnu javnost.

Organizator, a za ispraćaj biciklista iz Sarajeva to je g. Senad Dorić, na raspolaganju vam je za odgovore na sve dodatne upite na broj telefona 061 163 792 ili e mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

O programu biciklijade, detaljima i aktualnostima možete saznati na www.kristov-stol.hr

4. Marija Zvijezda - Mediji o nama

Laudato TV - najava - 1.5.2017. 

Trasa iz Trsata - BK Frankopan: 

Radio Ogulin

Ogulin - Laudato TV - 5.5.2017.

ika - trsatska trasa - 5.5.

 

Sarajevska trasa: 

Jutrošnji ispraćaj u Sarajevu: 

Klix.ba - 5.5.2017.

 
 
 

Prvi TV - 4.5.

Fena BA - 4.5

Nadbiskupijski centar mladih sv. Ivan Pavao II - Sarajevo 

Bosna Srebrena

Jabuka TV - 3.5.

viphd.ba

Radio Dubrovnik - 3.5.

Radio Rama - 3.5.

Radio N1 Livno - 2.5.

Radio BiH - 2.5.

Novosti i napomene za Sarajevo 5.5: 

Veličanstveni ispraćaj u Sarajevu 5.5:

Klix.ba - 5.5.2017.

 
 
 
Detalji za trasu kroz Sarajevo - 1. petak - 5.5.2017. u 9h - (u spomen 20. godina Papina pohoda Sarajevu!): 
 
 
"Oni koji dođu biciklima mogu se pridružiti simboličnoj vožnji:
 
 od ulice fra Grge Martića – Katedrale “Srca Isusova” (mjesto okupljanja) prema ulici Zmaja od Bosne 3 – do Zemaljskog muzeja BiH
 
gdje bi većina biciklista okončala vožnju, a učesnici biciklijade nastavili dalje prema Banja Luci.
 
Oni koji nemaju biciklo, a željeli bi sudjelovati
 
u simboličnoj vožnji saobraćajnicom od Katedrale Srca Isusova – Markale – Maršala Tita – Zmaja od Bosne do Zemaljskog muzeja
 
na raspolaganju će im biti besplatan Nextbike koji će moći iznajmiti ispred Katedrale, a zahvaljujući ljubaznosti Nextbike Sarajevo!"
 
 
Organizator, a za ispraćaj biciklista iz Sarajeva to je g. Senad Dorić, na raspolaganju vam je za odgovore na sve dodatne upite na broj telefona 061 163 792 ili e mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.." style="font-size: 14.6667px; text-align: justify;">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.."

10. Hema TV - fra Damir Pavić - poziv za Sarajevo 5.5. u 9h ispred katedrale i Papina kipa -  29.4.

9. dogadjaj.com - 29.4.

8. MI2 - najava i poziv - 28.4.

7. Mreža mira - 27.4 

"Organizator, a za ispraćaj biciklista iz Sarajeva to je g. Senad Dorić, na raspolaganju vam je za odgovore na sve dodatne upite na broj telefona 061 163 792 ili mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.." style="font-size: 14.6667px; text-align: justify;">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.."

Cijela biciklijada: 

6. Glas Rame - 22.4.2017.

5. Book.hr - 12.4.2017.

4. Banjolučka biskupija - Najave - 12.4.2017.

3. Dnevnik.ba - 11.4.2017.

2. Ktabkbih - Najave - 11.4.2017. 

1. biciklijade.com

20. godišnjica Papina pohoda Sarajevu - 12-13.4.1997.

Sarajevo, 12-13.travnja 1997 - Geslo: "S vama smo"

Što je Papa sv. Ivan Pavao II govorio u Sarajevu 1997? 

Svi Papini govori, Sarajevo 1997

PapaSarajevo1997

Papa Ivan Pavao II., najveći svjetski hodočasnik mira, 12. i 13. travnja 1997. posjetio je Sarajevo, da u ratom uništenu i izmučenu Bosnu i Hercegovinu donese poruku mira i nade. Prigodom svoga susreta s katolicima BiH papa je uputio poruku nade i mira, te pozvao na suživot i toleranciju u toj multinacionalnoj zajednici.

Iako je Ivan Pavao II. Još 1994. godine želio doći u Sarajevo i iako su već pripreme za njegov dolazak bile gotovo završene, taj se posjet nije mogao ostvariti budući da nitko nije želio jamčiti sigurnost Papi i hodočasnicima. Upravo zabrinutost za sigurnost hodočasnika navela je Papu na odgodu toga putovanja (svi govori odavno već pripravljeni) pa je Ivan Pavao II. u Castel Gandolfu izrekao govor koji je namjeravao izgovoriti u Sarajevu. U govoru, koji je prenosila bosanskohercegovačka televizija, Papa se obraćao kao da je u Sarajevu.

Ostvarena želja mnogih

Tri godine kasnije, točnije 12. i 13. travnja 1997. godine napokon je došao trenutak ostvarenja toga posjeta. Nakon višemjesečnih priprema konačno je 12. travnja u 16.00 iz međunarodne zračne luke Leonardo da Vinci Fiumicino u Rimu poletio avion sa Svetim Ocem prema Sarajevu. Sat i pol kasnije spuštanje papinog aviona na tlo sarajevske zračne luke označilo je novi tračak nade za ovu ratom napaćenu i razrušenu zemlju. Odmah po dolasku Papa nije skrivao svoju radost zbog ostvarenja toga hodočašća. To je istaknuo i u svom pozdravnom govoru: „Moja prva misao u ovome trenutku u kojemu mi je dano zakoračiti na bosansko-hercegovačko tlo leti k Bogu koji je danas uslišio moju dugo gajenu želju da se ostvari ovo hodočašće...“ Poljubivši po izlasku iz zrakoplova bosanskohercegovačku zemlju Papa je blagoslovio sve njezine ljude, pozvavši ih na trajno zalaganje za mir na ovim prostorima: „Mir će pobijediti ako svi budu znali raditi u istini i pravdi, idući istodobno ususret zakonitim očekivanjima stanovnika ovih krajeva koji u svojoj složenoj raznolikosti mogu postati znakom za čitavu Europu“, istaknuo je Papa tom prigodom. Sat vremena po dolasku u Sarajevo, Papa je u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu slavio Večernju zajedno s nazočnim biskupima, svećenicima, Bogu posvećenim osobama, bogoslovima i sjemeništarcima. Tom prigodom Papa je predao Vinku kardinalu Puljiću „Svjetiljku mira“ koju je za vrijeme rata u BiH dao zapaliti i postaviti u bazilici sv. Petra pred likom Gospe od pomoći kako bi svi oni koji posjete ovu baziliku zastali na trenutak i pomolili se za mir na ovim prostorima. Predajući tu svjetiljku vrhbosanskomu nadbiskupu, Ivan Pavao II. je rekao: „Uslišana je ustrajna i žarka molitva koju je označavala ova svijeća što je zapaljena u bazilici sv. Petra u vrijeme strašnih dana rata. Sada tu svijeću povjeravam vama kako bi u ovoj katedrali nastavila gajiti pouzdanje u majčinsku pomoć Presvete Djevice podsjećajući sve na obvezu neumornoga rada u službi mira“. Tom prigodom Papa se pomolio i kod groba prvog Vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera.

****