Kontakt

"Kristov Stol"
Misijska Europska Inicijativa
Savski Gaj III, 8a
10000 ZAGREB
e-mail: kristov.stol@gmail.com
tel: 091-570-8604; 01-4646-583
facebook-logo 
Kristov Stol

IBAN/Žiro račun (PBZ): 
HR6723400091110433489

Neka Bog obilno blagoslovi svih 132 trenutno aktivnih gostiju

Poslušajte radio spotove

O nama

"Kristov Stol"
Misijska Europska Inicijativa
Savski Gaj III, 8a
10000 ZAGREB

OIB: 27169865228 MB:2647478

www.kristov-stol.hr

mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mob: 091-570-8604
(Drina Ćavar, predsjednica)
tel: 01-4646-583

Dopredsjednica: Ruža Ćavar
mob: 098-389-890
fix: 01-4848-801

Žiro račun-IBAN (PBZ): HR6723400091110433489

Uplate iz inozemstva:
HR67 2340 0091 1104 3348 9
PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D.
10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Logo udruge "Kristov Stol"

Kristov stol 03

Ime udruge "Kristov Stol" nastalo je svojevrsnom igrom riječi: Sto kuna mjesečno je dovoljno za prehranu jednog indijanskog djeteta u Ekvadoru. Kada bi se u Hrvatskoj i Europi našlo samo 100 pojedinaca ili obitelji, koji bi mogli izdvojiti toliki iznos mjesečno, stotinu ekvadorske dječice bi bilo zbrinuto. Od brojke 100 - nastala je riječ - Sto-l - kao simbol okupljanja, prehrane, molitve, druženja...Kri-Sto-v Sto-l - kao simbolika duhovne hrane, Kristova blagoslova, koji je lomio kruh za svoje apostole, koji nam je ostavio samoga sebe u Otajstvu Euharistije, okupljao apostole oko stola, poziva i nas da se okupljamo oko stolova - obiteljskog, Euharistijskog...

U samom logu - riječ Kristov - nalazi se na ekvatorskoj liniji - baš tamo gdje se i nalazi država Ekvador, u kojoj djeluje naša s. Lenka Čović i njena Zajednica Krista Misionara Molitelja, kojima Udruga trajno pomaže, zahvaljujući svim dobročiniteljima koji se uključe u ovu akciju. Zadnja nula brojke 100, koja je sastavni dio riječi Kristov - simbolizira tanjur za prehranu, ili prostrt stol...Okomita riječ Stol - svojim položajem simbolizira križ, a također i međusobnu povezanost...Ona se može nalaziti na bilo kojem meridijanu, baš kao i bilo tko od nas, misijskih dobročinitelja. Ostali meridijani i paralele u samom logu, uz simboliku međusobne povezanosti svih ljudi na našem globusu, kao braće i sestara, također - čine obrise - križeva, kao temeljnog simbola naše vjere i duhovnosti, te najvećeg čina međusobne ljubavi i žrtvovanja jednih za druge. 

 

Par ekoloških linkova...

Kako je u Statutu naše Udruge, među Ciljevima i djelatnostima Udruge, posebna pažnja posvećena i ekološkom segmentu:

"II. C I LJ E V I   I   D J E L A T N O S T I   U D R U G E

Članak 6.

1)      Ciljevi i svrha osnivanja udruge su:

-          razvijanje socijalne i ekološke osjetljivosti u društvu, te zalaganje za pomoć socijalno ugroženim skupinama, obiteljima ili pojedincima, i ekološki ugroženim područjima,

-          poticanje poduzetnosti u rješavanju i ublažavanju socijalnih problema, posebno unutar obitelji.

...

Članak 7.

 1)      U svrhu ostvarivanja ciljeva Udruga će obavljati sljedeće djelatnosti:

 -          ...

-          ekološke aktivnosti i zaštita prirode na lokalnoj i globalnoj razini,

-          humanitarna, kulturna i ekološka suradnja s hrvatskim i drugim udrugama u misijskim i drugim zemljama

..."

U projektima planiranim za 2011, pokušat ćemo posebno razviti suradnju s domaćim i međunarodnim Udrugama koje se bave tom problematikom:

Ekološka udruga Eko život

Rainforest Action Network - RAN

te datume održavanja naših projekata uskladiti s ekološkim datumima iz međunarodnog ekološkog kalendara:

Popis svjetskih (ekoloških) dana

Tko smo?

Udruga Misijska Europska Inicijativa „Kristov stol“, sa sjedištem u Zagrebu, službeno djeluje od 18. svibnja 2010. godine, kada je registrirana, a za svoj Plan i program humanitarnog rada dobila je suglasnost Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske za pružanje raznih oblika pomoći i potpore sugrađanima kojima je ta pomoć potrebna.

2016. godine Statut Udruge usklađen je s novim Zakonom o udrugama, te se svi ažurni detalji mogu naći u Registru udruga RH. 

Udruga "Kristov stol" neslužbeno je započela s radom početkom listopada 2009. godine, kao humanitarna akcija Drine Ćavar, misionarke laikinje u vremenu od 2007. - 2009. godine u Ekvadoru, koja je po povratku u Hrvatsku ostala povezana sa sestrom Lenkom Čović iz zajednice Krista Misionara Molitelja u Ekvadoru, prikupljala je redovito novčane priloge i tako nastavila pomagati odgoj, školovanje i socijalnu skrb indijanske dječice u zapuštenim dijelovima Ekvadora. Kada se oko realizacije Drinine akcije okupila ekipa, proširilo se djelovanje, započela suradnja, osnovana je i - udruga. Iz Statuta "Kristovog stola" izdvajamo:

 

II. C I LJ E V I   I   D J E L A T N O S T I   U D R U G E

Članak 6.

  1. ) Ciljevi i svrha osnivanja udruge su:

-         razvijanje socijalne i ekološke osjetljivosti u društvu, te zalaganje za pomoć socijalno ugroženim skupinama, obiteljima ili pojedincima, i ekološki ugroženim područjima,

-         poticanje poduzetnosti u rješavanju i ublažavanju socijalnih problema, posebno unutar obitelji.

 

Članak 7.

  1. ) U svrhu ostvarivanja ciljeva Udruga će obavljati sljedeće djelatnosti:

-         pomoć humanitarnim misijama kroz aktivnosti prikupljanja i raspodjele sredstava za materijalnu i duhovnu pomoć najpotrebnijima i socijalno ugroženima, a posebice djeci i višečlanim obiteljima,

-         upoznavanje šire javnosti s problematikom i potrebama misijskog života,

-         priprema pojedinaca i senzibiliziranje društva i obitelji za aktivnije i učinkovitije pomaganje misijama,

-         poticanje poduzetnosti u rješavanju socijalnih problema,

-         ekološke aktivnosti i zaštita prirode na lokalnoj i globalnoj razini,

-         humanitarna, kulturna i ekološka suradnja s hrvatskim i drugim udrugama u misijskim i drugim zemljama,

-         organiziranje tribina, izložbi, koncerata, kulturno-umjetničkih priredbi, edukativnih radionica, kampova, hodočašća, izleta i seminara, s posebnim naglaskom na obiteljsko zajedništvo.

Kako postati naš suradnik/ca?

Članom Udruge može postati fizička ili pravna osoba suglasna s ciljevima i djelatnostima udruge, koja želi aktivno sudjelovati u našim projektima i redovno mjesečno uplaćivati 100 kn za prehranu dječice u centru s. Lenke Čović u Ekvadoru. 

Žiro račun (PBZ): 2340009-1110433489

Naznaka: za s. Lenku

Ukoliko imate želje humanitarno djelovati, a ne znate odakle i kako početi, ili ste čitajući i prateći našu stranicu i rad sami poželjeli postati naši suradnici, možete nam se pridružiti kao:

a) aktivni član

b) član podržavatelj

c) obitelj - obiteljsko članstvo

d) pravna osoba

Obiteljsko članstvo je posebna institucija koja omogućuje da čitava obitelj aktivno sudjeluje i podržava ciljeve i djelatnosti Udruge.

Podatke (ime i prezime člana odnosno predstavnika obitelji ili pravne osobe, datum rođenja, zanimanje, adresu i puni naziv pravne osobe, telefon, mobitel, e-mail adresu, te željeni datum učlanjenja i broj članova obitelji u koliko se radi o obiteljskom članstvu)  možete poslati telefaksom, klasičnom ili elektroničkom poštom, ili popuniti obrazac o pristupu Udruzi na web - stranici.

Jednokratna godišnja članarina, kojom se financijski podržavaju projekti Udruge je:

- za fizičke osobe 100 kn

- obiteljsko članstvo 150 kn

- pravne osobe 250 kn

na gornji Žiro račun (PBZ): 2340009-1110433489, uz naznaku o kojoj vrsti članarine se radi.

Aktivni članovi uz pravo na informiranje o aktivnostima i radu Udruge, stječu pravo aktivno sudjelovati u realizaciji projekata "Kristovog stola".

Kristov Stol za Ekvador

Drina005Udruga Kristov Stol, registrirana je u svibnju 2010. godine, nakon što je utemeljiteljica i predsjednica Udruge Drina Ćavar, dvije godine provela kao volonterka u centru s. Lenke od 2007-2009, te uvidjela konkretne potrebe centra s. Lenke i tamošnjeg života siromašnog indijanskog stanovništva. 

U prvom periodu, od svibnja 2010 do rujna 2011, Udruga je  jednom mjesečno, na 1. petak u mjesecu, prikupljene donacije uplaćivala na ekvadorski račun s. Lenke Čović i njene Zajednice Krista Misionara Molitelja, kao simbol pobožnosti prema Presvetom Srcu Isusovu, budući je Ekvador prva zemlja na svijetu posvećena Srcu Isusovu

Od rujna 2011, omogućeno je da s. Lenka PBZ COMNET karticom osobno putem interneta može pratiti stanje računa i primljenih uplata, te podizati prikupljene donacije, svojom PBZ VISA karticom na bankomatima u Ekvadoru, čime Kristov Stol postaje prva Udruga koja je omogućila direktan pristup svom računu, od strane samog misionara za kojeg se sredstva prikupljaju!

Hvala na svakoj donaciji, u ime indijanske dječice njenog centra!

Glas Koncila o Kristovu Stolu - 1.3.2018. 

2016. Statut Udruge je usklađen sa novim Zakonom o udrugama, te se svi ažurni podaci mogu pronaći u Registru udruga RH ili putem web aplikacije Udrugeinfo. 

 

Sigurno će vam biti drago čuti, da su sestre krajem 2020. otvorile i svoju web stranicu, kao i svoj fb profil: 

Web stranica Zajednice Krista Misionara Molitelja

Službeni Facebook profil Zajednice 

gdje možete pratiti novosti iz života Zajednice u Oyacotu (doduše na španjolskom), 

ali s aktualnim fotografijama. 

Novosti iz života Zajednice, na hrvatskom, možete pratiti i na blog stranicama naše Magdalene: 

Magdalenin blog

 

Mogućnosti volontiranja

Od siječnja do listopada 2012. u Ekvadoru je boravila i prva volonterka Kristova Stola - Vlatka Sedlar, koja se u srpnju 2013. vratila u Ekvador, trajno pomažući u centru.

Još nekoliko volonterki se putem naših kontakata odlučilo na višetjedne ili višemjesečne boravke u Ekvadoru, uz pomaganje u misijskom centru.  

Aktualne novosti moguće je pratiti putem ove web stranice, kao i facebook profila Udruge Kristov Stol.

Kako u novije vrijeme ima sve više osoba i obitelji, koje su zainteresirane na dulji ili kraći period pomoći centru s. Lenke, svojim volonterskim uslugama, ističemo da je sve informacije o mogućnostima i uvjetima volontiranja moguće dobiti preko kontakata Udruge, najbolje prvi kontakt uspostaviti putem maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., kako bismo direktnim kontaktom s Vama osobno, kao i sa s. Lenkom, s kojom se redovito čujemo, omogućili što praktičnije ostvarenje tih Vaših želja, uz sigurne kontakte sa centrom, te Božji blagoslov svima kojima nas On šalje!

Inicijalni projekt Udruge «Kristov Stol» uključuje:

- angažiranje 100 pojedinaca i/ili obitelji u Hrvatskoj i Europi, koje bi bile voljne i spremne
- davati 100 kn mjesečno (po mogućnosti trajnim nalogom)
- broj indijanske dječice u centru s. Lenke, od 2007. godine do danas porastao je sa stotinu djece na već oko 500 polaznika centra

Žiro račun (PBZ) - IBAN: HR6723400091110433489

Uplate iz inozemstva:
HR67 2340 0091 1104 3348 9
PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D.
10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Zahvaljujemo svim donatorima, u ime s. Lenke. Mjesečno se u prosjeku skupi do 5000 kn -  koji iznos je potreban za svakodnevnu kvalitetnu prehranu 50-ak (od ukupno 500!) dječice, kojima sestre uz školovanje (jaslice, vrtić, osnovnu i srednju školu), svakodnevni prijevoz do škole i nazad, omogućuju i 2 besplatna obroka dnevno, do kojih do sada s. Lenka dolazi isključivo Božjom providnošću, i povremenim donacijama dobrih ljudi, uglavnom iz Italije, a često nema dovoljno za sve njihove potrebe, tako npr. mlijeko dobivaju samo nekoliko puta mjesečno, jer za sada nema dovoljno sredstava da bi im se ta luksuzna namirnica svakodnevno priuštila. Ovom akcijom ritam tih donacija trebao bi se sistematizirati i učiniti sigurnijim i izvjesnijim.

U zadnje vrijeme s proširenjem centra i povećanjem broja učenika, veliki problem je i osiguranje sredstava za plaće nastavnika! 

Opširnije...

 
 
home