7. Marija Zvijezda 2021. (virtualno)

Završetak 7. Marije Zvijezde - na Tijelovo i Svjetski dan bicikla 3.6 - u župi bl. Alojzija Stepinca- Bestovje-Novaki-Rakitje

Na veliki kršćanski blagdan Tijelova, 3.6.2021, koji se ove godine poklopio i sa Svjetskim danom bicikla, u župi bl. Alojzija Stepinca - Bestovje - Novaki - Rakitje, svečano je s biskupom Komaricom i župnikom domaćinom preč. Božidarom Cindorijem, te župnikom in solidum vlč.mr. Ivanom Gretićem i drugim koncelebrantima završena 7. Marija Zvijezda - svibanjska virtualna biciklijada sv. Ivana Pavla II, u organizaciji Kristova Stola - Misijske Europske Inicijative, a uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grada Zagreba te medijsko pokroviteljstvo Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i Hrvatske katoličke mreže, a u suradnji sa portalom biciklijade.com

MZ7 2021 plakat web hip pt

Biciklijada u čast sv. Ivana Pavla II, kojom se povezuju sva mjesta i marijanska svetišta koja je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini posjetio sv. Ivan Pavao II - Marija Bistrica, Trsat, Solin, Zadar, Aljmaš, Dubrovnik i Sarajevo - s Banja Lukom i trapističkim samostanom Marija Zvijezda, Kristov Stol je ove godine organizirao već 7. puta. Kako zbog pandemije biciklisti sudionici ove godine nisu mogli fizički doći do Banja Luke i velebne Marije Zvijezde, biciklijada je ove godine po prvi puta održana na virtualni način, kroz čitav mjesec svibanj, kao odaziv na svibanjsku molitvenu inicijativu pape Franje, te s geslom: "U Marijinu mjesecu, Josipove godine, po zagovoru sv. Ivana Pavla II, molimo i vozimo za što skoriju kanonizaciju bl. kard. Stepinca", te posebnu duhovnu i molitvenu povezanost sa biskupom Komaricom i hrvatima banjolučke biskupije i čitave Bosne i Hercegovine. 

40-ak ovogodišnjih sudionika biciklista, ukupno su odvezli preko 4000 km, povezavši Mariju Zvijezdu, Aljmaš, Mariju Bistricu, Trsat, Solin, Zadar i druga svetišta posvećena Gospi, sv. Josipu, sv. Ivanu Pavlu II i bl. Alojziju Stepincu, objavljujući svoje fotografije na društvenim mrežama uz hashtag #KristovStolMarijaZvijezda. 

Fotoizvještaji sudionika

  

https://youtu.be/GwGoiGQM-LE

Sve sudionike je na samom početku svibnja posebno blagoslovio biskup Komarica, uključivši ih sve u molitveni maraton koji se za nakane što skorijeg prestanka pandemije čitav mjesec održavao u samostanu Marija Zvijezda.

Inicijalni blagoslov biskupa Komarice organizatorima Kristov Stol i sudionicima 7. Marije Zvijezde

 

Kristov Stol je 31. svibnja organizirao youtube video prijenos završne svečane mise biskupa Komarice i molitvu krunice Marija Zvijezda, kako bi svi sudionici makar virtualno mogli pohoditi Mariju Zvijezdu. 

 

https://youtu.be/y6NMQe-96u4

A kako biciklisti ove godine nisu mogli fizički posjetiti biskupa Komaricu i Mariju Zvijezdu, biskup je odlučio doći u susret biciklistima s ove strane hrvatske granice. Zahvaljujući ljubaznom i gostoljubivom župniku župe bl. Alojzija Stepinca kod Sv. Nedelje (Bestovje-Novaci-Rakitje) preč. Božidaru Cindoriju, Kristov Stol je dogovorio dolazak biciklista u popodnevnim satima, nakon što je ujutro održana svečana Tijelovska procesija: Biciklisti su se okupili u 17h kod kapele sv. Andrije, te nakon što je Drina Ćavar, predsjednica Kristova Stola, sa suradnicima podijelila drvene medalje, prigodne majice i poklon pakete financirane od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, dizajnera Petra Krešimira Ćavara, 

medalja

poklon paket

sudionicima 7. Marije Zvijezde priključili su se i lokalni župljani na biciklima, brojne obitelji s malom djecom, te je nakon inicijalnog blagoslova i zahvale svim sudionicima, i organizatorima iz Kristova Stola, posebno predsjednici Drini Ćavar i Kseniji Kulić i z biciklijade.com - na bicikl  sjeo i sam biskup Komarica, te zajedno sa župnikom Cindorijem, poveo biciklističku kolonu do oko 1 km udaljene župne crkve bl. Alojzija Stepinca. 

FOTOGALERIJA - 3.6.2021

IMG 8959

 

195533645 4568054656541087 2640488437840459520 n

 

IMG 8981

IMG 8984

IMG 8988

IMG 8998

Darijo

196297028 4568053946541158 7557401092617251012 n

 

 

Prije sv. mise, župnik je organizirao malu okrepu za sve sudionike, bilo je prigode i za zajedničke i obiteljske fotografije s biskupom, a biciklistima su se prije svete mise priključili i članovi Udruge Nazaret - prognanih Hrvata Banja Luke i banjalučkog područja - od kojih neki, zajedno s predsjednikom Vinkom Laštrom i sami već više godina sudjeluju u biciklijadi Marija Zvijezda, te je za svečanu sv. misu u 18h prostrana crkva bl. Alojzija Stepinca bila skoro premala za sve koji su željeli sudjelovati, pridržavajući se epidemioloških mjera. 

Koncelebrirana sv. misa biskupa Komarice, sa župnikom Cindorijem, župnikom in solidum vlč. Gretićem, drugim koncelebrantima i mnoštvom ministranata, održana je pred velikim likom bl. Alojzija Stepinca s njegovim relikvijama, i mozaikom sv. Ivana Pavla II, uz svečano pjevanje župnog zbora, te tople i zahvalne očinske riječi biskupa Komarice, na krasnom dočeku od strane župnika i župljana, na doista značajnoj misijskoj inicijativi Kristova Stola, za održavanje trajnog sjećanja na tradiciju trapističkog samostana Marija Zvijezda, i povezanost Hrvata u Republici Hrvatskoj s onima u Bosni i Hercegovini, sjećanje na dolaske sv. Ivana Pavla II, i molitvu za kanonizaciju bl. Stepinca. 

IMG 9049

IMG 9062

IMG 9073

 

Nakon sv. mise. g. Željko Magdić, predstavnik biciklista iz Ogulina, koji je već nekoliko puta sudjelovao u biciklijadi Marija Zvijezda, a koji je ove godine biciklom povezao trsatsko svetište i Krašić, predao je biskupi Komarici prigodni dar, uz isticanje duhovne i molitvene povezanosti svih sudionika s biskupom i banjolučkom biskupijom. A Drina Ćavar, predsjednica Kristova Stola u ime udruge, i svih sudionika biciklista, zahvalila je biskupu na krasnom domaćinstvu u Mariji Zvijezdi ranijih 6 godina za sve sudionike, poželjela mu dobrodošlicu u Hrvatsku ove 7. godine, te kao mali znak pažnje, dobrodošlice i povezanosti  uručila prigodan i praktičan dar. Župnik domaćin preč. Božo Cindori, u ime župe i župljana, te dobrodošlice biskupu Komarici poklonio je biskupu novi kip bl. Ivana Merza. 

 

 

IMG 9092

IMG 9093

IMG 9094

Nakon svečanog misnog slavlja održano je i klanjanje pred Presvetim i završni blagoslov biskupa Komarice. 

IMG 9088

Drina Ćavar

(3.6.2021)

 

 

 

 

Završetak svibanjske 7. Marije Zvijezde - 31. 5 u 18h prijenos sv. Mise iz samostana Marija Zvijezda i Tijelovo - 3.6. - susret sudionika s biskupom Komaricom uz Svjetski dan bicikla, u župi bl. Alojzija Stepinca - Bestovje - Novaki - Rakitje

Kristov Stol - Misijska Europska Inicijativa uz završetak svibanjske molitvene biciklijade sv. Ivana Pavla II, organizira u pon 31. svibnja od 18h izravni prijenos završne sv. krunice i sv. mise iz banjolučkog samostana Marija Zvijezda, koju će voditi biskup Komarica sa koncelebrantima, župnikom vlč. Zvonkom Topićem i mons. Ivicom Božinovićem i drugima. Izravni prijenos će se moći pratiti putem youtube kanala Kristova Stola: 

 

 

 
(pon, 31.5 u 18h) 
 
Sudionici biciklijade, koji su tijekom Marijinog svibnja, u Josipovoj godini, po zagovoru sv. Ivana Pavla II, vozili za Stepinčevu kanonizaciju, istovremeno su se  ujedinili s vjernicima banjolučke biskupije i brojnim drugim vjernicima u cijelom svijetu, koji su na poziv pape Franje podržali svjetsku molitvenu akciju, tijekom Gospinog mjeseca svibnja, u kojoj se molilo za svakog čovjeka koji je izravno ili neizravno pogođen pandemijom te za normaliziranje svakodnevnog života.
40ak biciklista sudionika, tijekom svibnja prešli su preko 3000 km, povezujući svetišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koje je pohodio sv. Ivan Pavao II, Mariju Bistricu, Trsat, Zadar, Aljmaš i dr., a simbolično se priključilo i nekoliko sudionika iz hrvatske dijaspore, vozeći po Njemačkoj. Biciklisti Banjolučke biskupije simbolično su povezali samostan Marija Zvijezda sa svim smjerovima od kuda su prošlih godina dolazili biciklisti - svetištima sv. Josipa u Prijedoru, i Novoj Topoli, te s Podmilačjem i Jajcem, a fotografije i izvješća svih sudionika moguće je pronaći na stranicama www.kristov-stol.hr: 
te na društvenim mrežama uz hashtag #KristovStolMarijaZvijezda
 
Kako biciklisti iz Hrvatske, ove godine zbog pandemije nisu uspjeli fizički doći do Marije Zvijezde i biskupa Komarice, biskup Komarice će se susresti sa sudionicima u četvrtak, 3.6, na blagdan Tijelova, koji datum je ujedno i Međunarodni dan bicikla. 
 
Zajedničku završnu sv. misu svih sudionika, čija zajednička molitvena nakana je bila što skorija kanonizacija kard. Stepinca, predvodit će biskup Komarica u župi bl. Alojzija Stepinca, Bestovje-Rakitje-Novaki, zajedno sa župnikom domaćinom, prečasnim Božidarom Cindorijem. 
 
Na Tijelovo, 3.6. u 17.00 sati - okupljanje svih biciklista, sudionika 7. Marije Zvijezde, i drugih biciklista koje se žele priključiti, kod kapele sv. Andrije u Novakima (koju je 1934. blagoslovio sam bl. Alojzije Stepinac), koja je 500 m udaljena od župne crkve bl. Stepinca. Tamo će biskup Komarica blagosloviti sudionike, nakon čega svi biciklima idu do crkve gdje će u 18.00 sati biti sv. misa, kojom će se obilježiti Svjetski dan bicikla i završetak 7. Marije Zvijezde - virtualne biciklijade sv. Ivana Pavla II, nakon čega će predstavnici organizatora Kristova Stola, podijeliti drvene medalje svim sudionicima i prigodne poklon pakete, koje financira Središnji  državni ured za Hrvate izvan RH, a medijski pokrovitelji su Hrvatska katolička mreža i Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.
 
Više informacija na www.kristov-stol.hr, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili mob: 091-570-8604.  
 

7. Marija Zvijezda (virtualno 1-31.5.2021)

 
Hrvatska i Bosna i Hercegovina (i Hrvatske misije diljem svijeta) 
(uz podršku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH
uz medijsku potporu Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu) 
 
                
 
Sudjelovanje moguće i putem: 
 
 

Najava za medije

Poruka biskupa Komarice organizatorima i sudionicima 7. Marije Zvijezde 2021. godine! 

Mediji o nama

IKA - Govori sv. Ivana Pavla II Hrvatima 

 

 

 

 

 

logo SDU hirhLogo MZ7 2021 webravnateljstvodušobrižništvazahrvateuinozemstvu

 
 
7. Marija Zvijezda 2021 - Virtualna biciklijada sv. Ivana Pavla II 
 
 
U Marijinu mjesecu, 
Josipove godine, 
po zagovoru sv. Ivana Pavla II, 
molimo i vozimo za kanonizaciju bl. kardinala Stepinca
 
i kao molitvenu podršku Hrvatima Banjolučke biskupije! 
 
UZ HASHTAG  #KristovStolMarijaZvijezda
 
 

Priključite se i vi novoj 7. Mariji Zvijezdi prijavom putem obrasca u nastavku ili putem emaila na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. I tako nastavite tradiciju koja je postala puno više od rekreacije, a više i od obične pasivne molitve i velika podrška našim Hrvatima u Banjolučkoj biskupiji.

                
 
Sudjelovanje moguće i putem: 
 
 

MZ7 2021 plakat web hip pt 

 
 
lice preview 04             nalicje preview 04
 

Opširnije...

7. Marija Zvijezda - novosti i foto izvještaji sudionika

Dragi sudionici, 

svima zahvaljujemo za aktivno uključivanje, 

i objave fotki na vašim socijalnim mrežama s

#KristovStolMarijaZvijezda

sve novosti postavljamo i na FB događaj: 

7. Marija Zvijezda - virtualna biciklijada sv. Ivana Pavla II

 

https://youtu.be/GwGoiGQM-LE

Zahvaljujemo biskupu Komarici i svim sudionicima - vas 40  - duhovno povezani s Hrvatima Banjolučke biskupije, povezujući mjesta koja je pohodio sv. Ivan Pavao II: Mariju Bistricu, Trsat, Aljmaš, Zadar, Solin i druga svetišta posvećena Mariji, sv. Josipu, sv. Ivanu Pavlu II i bl. Alojziju Stepincu - s molitvenom nakanom za što skoriju kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca na otvorenom srcu, molitvenim nakanama, lijepim fotografijama s ukupno pređenih preko 4000 km

Velika hvala svim sudionicima i Kseniji Kulić iz biciklijade.com na suradnji i izradi video zapisa, te Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Gradu Zagrebu, Hrvatskoj katoličkoj mreži i Ravnateljstvu dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu na medijskoj podršci. 

U ovom dijelu ćemo također postavljati Vaše fotke i kratka izvješća koja stižu: 

Molimo vas da svakako uz fotke, objavite i lokacije i imena svetišta, kipova uz koje prolazite! 

 

  • Solin

 

Joško Zorica:  

"Velika mi je čast i zadovoljstvo bila , odpedalirati ovu dionicu od svetišta Gospe sinjske do svetišta u Solinu, a kojom prilikom sam  većim dijelom koristio trasu Staza Gospi Sinjskoj. Kretao sam se kroz Brnaze, Vojnić Sinjski (Napoleonkom), Dicmo, Dugopolje, Klis (cestom stare ferate)  do samog Solina. Koristio sam dosta makadam i stare puteve, tako da je doživljaj prirode,bicikliranja i samog duhovnog dijela vožnje bio prekrasan.
 
Hvala još jednom."

 DSC02960 DSC02926DSC02938

 

  • Trsat - Željko Magdić 

Povodom 7.Marija Zvijezda(virtualno 1-31.5.2021.)biciklijade prihvatio sam sudjelovanje u virtualnoj biciklijadi od Svetišta Majke Božje Trsatske do kapelice Bl.Alojzija Stepinca u Procama-župa Ogulin a po dogovoru sa gđicom.Drina Čavar-predsjednica udruge Kristov Stol.Blagoslov je udijelio gvardijan Svetišta.Logistiku je osigurao gosp.Zvonko Bartolović.

Župa Krašić i mjesto čašćenja bl. A. Stepinca
28. svibnja u 15:01 ·
Naš dragi prijatelj, štovatelj bl. Alojzija Stepinca, profesionalni biciklist i prvi hrvatski redarstvenik gospodin Željko Magdić ponovno je u našem Krašiću u sklopu 7. Marija Zvijezda - virtualna biciklijada sv. Ivana Pavla II 2021.
Po dolasku u Krašić, dočekao ga je preuzvišeni gospodin biskup, mons. Juraj Jezerinac, prvi vojni ordinarij u RH u miru, načelnik Općine Krašić Petković te župnik Ivan Vučak!

Nastavak 7.Marija Zvijezda(virtualno 1-31.5.2021.)biciklijade od crkve Bl.Alojzija Stepinca u Kučinićima do crkve Gospe od Čudesa u Oštarijama pa do Krašića,crkve Svetog Trojstva gdje su nas dočekali velečasni Vučak Župnik,načelnik gosp.Peteković i biskup u miru mons.Juraj Jezerinac.Božji blagoslov nam je udijelio preuzvišeni otac biskup.Nakon blagoslova bili smo lijepo ugošćeni i počašćeni.Po završetku obišli smo stratište Jazovka na Žumberku gdje smo zapalili svijeću.Zahvaljujem Gđici Drini Čavar kao i vjernom logističaru Zvonku Bartoloviću Zofu.

190326271 3101723830055318 8162849033081951890 n

191315223 3101723626722005 7928397647398302641 n191339323 3101723490055352 6263355114567972263 n

 

192452891 3102503119977389 5027890847841119932 n

 

191804471 3102505276643840 1242238821371234963 n

 

 

 

  • Aljmaš - Šlajco Darko Pavlovic - zahvaljujemo na prekrasnom video uratku, s prigodnom glazbom! 

 

 

https://youtu.be/ooBxJZ0HERo

 

  • Zagreb - sv. Josip Radnik i bl. Alojzije Stepinac 

(Buzin-Bani, Velika Gorica) 

Ksenija Kulić, Matija Nalis, Vasna Gašparić

Današnja vožnja se može opisati kao red 🌧️, red 🌞, red 🌧️, red 🌞, red 🌦️, obuci kabanicu, svuci kabanicu, obuci kabanicu, svuci kabanicu i napokon je spremi
 
Kapela sv. Josipa Radnika - Buzin
Crkva bl. Alojzija Stepinca - Velika Gorica
Grafit - preko puta crkve u Klari

186491521 4553878134626486 5587110886682427014 n

186510012 4553880501292916 7043947596831377356 n 

187006178 4553879824626317 8367367803204992340 n

 - sv. Josip Radnik i bl. Alojzije Stepinac 

(Gajnice- sv. Josip, Stenjevec - crkva Uznesenja bl. Djevice Marije, Rakitje - Stepinac) 

 

 186513615 4551416814872618 1710830575030951402 n

 

186513495 4551415741539392 8926093977772465762 n187232644 4551415838206049 4261852625909374628 n

 

 

 

 186477940 4551416251539341 1959749638113429108 n

 

 

 

 

 

  • Banja Luka - Marija Zvijezda 

Miroslav Margetić i Gabrijel Fabrij

sv. Josip - Nova Topola, Nova Gradiška

 187809844 4554372987910334 2484401357203251579 nIMG 16211756713679520186498678 4554371091243857 6728191523302773232 n

IMG 16211749854381861 

 

IMG 16211749854381861

IMG 16211764458511332

 

  • Zadar 

Vladimir Vučur, Jurica Prtenjača, Edo Hrabrov 

Trasa vožnje ,Zadar Forum- Crkva Svetog Josipa u Zadru-Crkva Bl.Alojzija Stepinca u Zadru-Škabrnja crkva Uznesenja BDB - Zadar.

Gospe maslinske Zadar


185915805 980587799430968 7670397258014163809 n185902984 980587939430954 7899789845438092143 n186334624 980587892764292 8184486772258869395 n186250786 980588386097576 7375327930877699966 n186448917 980588169430931 1658058628907462045 n

185892785 981010472722034 358976545926630267 n

186484376 2999445636953789 2927679353967054979 n        187574695 2548041248835229 6002310956323105575 n

 


  • Danijel Subotić i BK Vid Ročić

Marija Bistrica  - kapela bl. kard. Stepinca Gajec, Kapelica Sv. Josipa Radnika - Sv. Duha

186524138 4553948387952794 3380510045279659931 n186558457 4553949661286000 63360606381611338 n186558237 4553949001286066 8330425793954129289 n

  • Darijo i Dominik Juričević, Ivan Ćavar - BK Rama


bl. Alojzije Stepinac - Velika Gorica 

Jelkovec - sv. Ivan Pavao II 

Kakav otac takav sin

Čestitke najmlađem sudioniku! 

185855716 4547361568611476 7033812661886533679 n186341559 4547361985278101 3316382443179129357 n

 

bicml

 

181674817 10222364119990096 8887093186800743685 n

 

 

 
 
home