Stepinčeva zastava Kristova Stola na 52. Međunarodnom Euharistijskom Kongresu u Budimpešti i sv. misi sa sv. Ocem Franjom

Kristov Stol - Misijska Europska Inicijativa, za prigodu sudjelovanja na 52. Međunarodnom Euharistijskom Kongresu u Budimpešti - euharistijskoj procesiji u subotu 11.9 i svečanoj sv. misi sa sv. Ocem Franjom u nedjelju 12.9.2021,  dao je izraditi posebnu svečanu procesijsku zastavu - s likom bl. kardinala Stepinca, koji je 1938. godine osobno sudjelovao, zajedno sa preko 2000 hrvatskih hodočasnika, također u Budimpešti na 34. Međunarodnom Euharistijskom Kongresu, na kojeg je pozivao i poticao hrvatske vjernike i posebnom okružnicom: "Uz ostale katoličke narode svijeta, pozvani smo i mi Hrvati da mu se priključimo. Neka stoga oni kojima je to moguće, osobno radosno pohrle na kongres u Budimpeštu, a ostali, koji ostaju kod kuće, neka se s učesnicima kongresa duhovno ujedine....Euharistija je dar Božje ljubavi za sve narode, te kao internacionalna veza ljubavi, ujedno i jedini temelj pravoga mira na svijetu."

 Stepinčeva propovijed u Budimpešti 1938.


Međunarodni Euharistijski kongresi održavaju se još od kraja 19. st, točnije 1881, počevši u Francuskoj, svakih par godina, naizmjenično u različitim gradovima unutar ili izvan Europe. 


Euharistijski kongresi - povijesni pregled


Geslo 52. MEK-a u Budimpešti je: "»Svi su moji izvori u tebi« (Psalam 87, 7), a jedan od simbola je posebni misijski križ, s relikvijama drveta svetog križa i 30-ak europskih svetaca, među kojima i bl. Alojzija Stepinca, Drinskih mučenica, sv. Marka Križevčanina, i bl. Miroslava Bulešića, koji je nekoliko dana bio postavljen i u zagrebačkoj katedrali, uz blagdan bl. Alojzija Stepinca 10. veljače 2020. godine. 


Grafički dizajner Petar Krešimir Ćavar  je na svečanu procesijsku zastavu Kristova Stola, uz logove euharistijskih kongresa u Budimpešti 1938, i 2021, postavio i misijski križ - te lik bl. Stepinca, s geslom: "In te Domine speravi", mađarsku i hrvatsku zastavu, te natpis: bl. Alojzije Stepinac (1898-1960), hrvatski svetac i mučenik, na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Zastava je izrađena u tvrtki Grafomarketing, na sam blagdan Male Gospe, i dan održavanja velebne remetske procesije s Gospinim likom, kakva je zadnji puta održana za vrijeme nadbiskupa Stepinca davne 1937. godine. Zastavu je svečano blagoslovio krašićki župnik vlč. Ivan Vučak, na Stepinčevom grobu, dan uoči polaska predsjednice Kristova Stola Drine Ćavar, prema Budimpešti, a taj datum se poklapa i s godišnjicom prvog dolaska sv. Ivana Pavla II u Zagreb, 10. i 11. rujna 1994, pod Stepinčevim geslom: "U tebe se, Gospodine, uzdam", kada se i Papa osobno pomolio baš u zagrebačkoj katedrali, na Stepinčevu grobu. Putovanjem u Budimpeštu, na Međunarodni Euharistijski Kongres i susret s Papom Franjom, Kristov Stol nastavlja molitvene i hodočasničke aktivnosti vezano uz nakanu što skorije kanonizacije bl. kard. Stepinca, poput nezaboravnog biciklističkog hodočašća 11-ro hrvatskih biciklista iz Marije Bistrice u Rim u listopadu 2018, kada ih je Papa Franjo osobno pozdravio i čestitao na ovom podvigu. 

Preporučamo i ovo hodočašće i aktivnosti kao i čitav Međunarodni Euharistijski Kongres u Budimpešti i u vaše molitve, uz službenu molitvu kongresa: 


Molitva za Međunarodni euharistijski kongres (Budimpešta 2021.)

 

Zahvaljujemo ti, Gospodine Isuse Kriste, koji u euharistiji,

vrelu ljubavi,

pozivaš svoj narod

da se hrani Kruhom života

i Kaležom spasenja,

spomen-činom tvoje muke,

smrti i uskrsnuća.

Neka nam snaga,

koju nam daješ

svojom žrtvom i svojom prisutnošću,

pomogne da budemo bližnjima

kruh koji hrani i vino koje donosi radost;

da budemo ponizni služitelji pomirenja

između Crkava i narodâ,

kako bismo –riječima i djelima –

naviještali da si ti jedini Gospodin,

Vrelo svakoga života.

Amen.