Ekvador

Korizmeni doživljaj Ekvadora - Dobro došli

HRVATSKO-HISPANSKO DRUŠTVO

i

KNJIŽNICA I ČITAONICA BOGDANA OGRIZOVIĆA

 

Pozivaju Vas na tribinu

„HISPANSKI SVIJET“

 

“Korizmeni doživljaj Ekvadora”

Predavač: Drina Ćavar, predsjednica Udruge Kristov stol

Voditelj: David Rey, novinar Glasa Hrvatske

 

 

Tribina će se održati u utorak, 25.03.2014.

 

u 18,00 sati, u prostorijama Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, Zagreb, Preradovićeva 5

Veselimo se Vašem dolasku!

 

KRATKI SADRŽAJ:
Današnji Ekvador je republika s 22 pokrajine koja na sjeveru graniči s Kolumbijom, a na jugu s Peruom. Pripada joj i pacifički otok Galapagos. Ekvador je dijelom smješten na Pacifiku, ima i planinski dio Ande, te dio koji pripada Amazoniji, a sve to na teritoriju od oko 260.000 km2, što znači da je skoro 5 puta veći od Hrvatske. Povijesno, Ekvador su kao i Hrvatsku, napadali susjedi, pa je četiri puta bio u ratu s Peruom. Prema popisu iz 2000. godine, Ekvador ima 12.500.000 stanovnika.

O Hrvatima u Ekvadoru nemamo puno podataka. "Prema izvješću Iseljeničkog komesarijata iz 1938. godine, u Ecuadoru je živjelo svega stotinjak Hrvata. Do danas se taj broj popeo na 4.000. Hrvati su se u početku bavili trgovinom. Krajem 19. stoljeća privukla ih je potraga za palmom iz koje se dobivala biljna bjelokost (tagua - sjemenke koštane palme). Između dva rata doseljavanje je vezano uz proizvodnju banana, čime su se mahom bavili Višani, Hvarani i Dubrovčani. Ekvador je od 1956. godine postao najvećim izvoznikom banana na svijetu. Danas, već ustaljenim putem, banane iz Ekvadora stižu u luku Rijeka.
Na predavanju će se posebno istaći primjer kozmetičke kuće Barukčić." (matis.hr)

U Ekvadoru djeluju i 4 hrvatske misionarke, a Drina Ćavar provela je 2 godine u misijskom centru s. Lenke Čović iz Zajednice Krista Misionara Molitelja..

O PREDAVAČICI:
Drina Ćavar, ing. matematike i teolog, pjesnikinja, blogerica, predsjednica Udruge Kristov Stol - provela 2 godine u Ekvadoru - od rujna 2007 do lipnja 2009, kao volonterka i misionarka laikinja, opisujući svoja svakodnevna iskustva iz tog perioda na svom blogu.

Udruga "Kristov stol" neslužbeno je započela s radom početkom listopada 2009. godine, kao humanitarna akcija Drine Ćavar, koja je po povratku u Hrvatsku ostala povezana sa sestrom Lenkom Čović iz zajednice Krista Misionara Molitelja u Ekvadoru,  redovito prikuplja novčane priloge i tako je nastavila pomagati odgoj, školovanje i socijalnu skrb indijanske dječice u zapuštenim dijelovima Ekvadora.

 
 
home