Uspješno završen biciklistički maraton Metković - Skoplje i otvorena izložba g. Atletića o sv. Majci Tereziji i o. Anti Gabriću u Skoplju

Kristov Stol - Misijska Europska Inicijativa uspješno je organizirao još jedan zavjetni biciklistički maraton i međunarodno kulturno događanje s nakanom promocije hrvatskih svetaca i blaženika. Ovaj puta je zavjetna molitvena nakana što skorija beatifikacija o. Ante Gabrića, a cilj je bio biciklističkim maratonom povezati rodne gradove o. Gabrića - Metković i Majke Tereziije - Skoplje. Suorganizatori su don Davor Topić iz katedralne župe Skoplje i Veslački klub Neretvanski gusar iz Metkovića. Maratonu se kao službeni fotograf priključio g. Zvionimir Atletić, s kolegom Rajkom Šimunovićem, te je dogovoreno otvorenje izložbe njegovih fotografija o suradnji o. Gabrića i Majke Terezije, u domu kulture Kočo Racin u Skoplju. 6. svibnja uoči Papina pohoda Makedoniji. 
G. Atletić je do sada imao veliki broj izložbi fotografija, posebno sv. Majke Terezije i o. Ante Gabrića, ali ovo je prva povijesna izložba o zajedničkoj suradnji tih dvoje duhovnih velikana. 
U biciklističkom maratonu sudjelovala su četvorica biciklista i veslača iz Metkovića Antonio Crnčević, DAvor Gnječ, Miroslav Trgovčević i Matko Delija), te Mario Grgat iz Zagreba, koji je na jesen prošle godine sudjelovao i u biciklističkom maratonu Kristova Stola do Rima,  a za prenoćišta su se često nudili ljubazni domaćini diljem trase (obitelj Šiljeg u Metkoviću, don Srećko u Perastu, vlč. Oliver u pastoralnom centru Ohrid i g. Božo Matić u Skoplju). 
Petorica biciklista prešli su preko 700 km u 6 etapa - Metković-Perast-Skadar-Tirana-Ohrid-Mavrovo-Skoplje, preko 100 km dnevno, uz napornu vožnju i u kišnim periodima, te su sretno stigli u Skoplje, neposredno pred otvorenje izložbe. 
Oko pripreme i postavljanja izložbe puno su pomogle gospođa Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica za vizualne umjetnosti JU Doma kulture Kočo Racin u Skoplju. Za prijevode tekstova uz sudjelovanje u programu otvaranja vlastitom pjesmom, nadahnutom samom izložbom hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka  Toth Naumova. Na otvorenju je sudjelovala i predstavnica hrvatskog veleposlanstva u Skoplju Ana Vučić, a program su glazbenom pratnjom uzveličali mladi glazbenici iz Skoplja Luiza Palifrova i Dimitar Micev. Drina Ćavar, predsjednica Kristova Stola u ime organizatora i suradnika pozdravila je sve prisutne, i zahvalila na uspješnoj suradnji i dolasku, čestitavši biciklistima na prevaljenom putu, uz posebnu zahvalu g. Atletiću. 
Posebnu uzvišenost i blagoslov cijelom događanju otvorenja izložbe organizirao je don Davor Topić, organizacijom dolaska najviših crkvenih dostojanstvenika katoličke i drugih crkava - otvorenju su nazočili uz veliki broj suradnika i svećenika svojih biskupija -  biskup Hranić, biskup Janjić, biskup Hoćevar, biskup Komarica i brojni drugi biskupi iz Hrvatske, Bih, Slovenije i drugih zemalja, (točan popis uzvanika može se dobiti od don Davora Topića - hvala! : ) uz dragocjenu nazočnost kardinala Vinka Puljića, koji je osobno biranim riječima izložbu proglasio službeno otvorenom, istaknuvši važnost trajnog sjećanja na duhovne velikane, i zahvalnost g. Atletiću, biciklistima i Drini Ćavar iz Kristova Stola, što su svojim trudom, svatko na svoj način, organizacijski, biciklistički i umjetnički - ovom manifestacijom osvježili dragu uspomenu na dva divna velikana: sv. Majku Tereziju i slugu Božjega o. Antu Gabrića.
 
Sponzori maratona kojim od srca zahvaljujemo su Marijana Petir (tisak majica), Kraš - slatkiši okrepe za bicikliste, domaćine i skromni domjenak, te Eurocom - simbolični suveniri za domaćine
 
Fotografije s događanja uskoro će biti  dostupne na fb profilu Kristov Stol
 
Drina Ćavar, predsjednica Kristova Stola

Najava polaska za medije - Biciklistički maraton Metković - Skoplje - o. Ante Gabrića i sv. Majke Terezije 1-8.5.2019 - s nakanom što skorije beatifikacije sluge Božjega o. Ante Gabrića

Novi biciklistički maraton Misijske Europske Inicijative "Kristov Stol", od Metkovića do Skoplja, kreće u srijedu 1. svibnja, a završava susretom s Papom u Skoplju, u utorak, 7.5.2019, s nakanom što skorije beatifikacije sluge Božjega o. Ante Gabrića i ciljem povezivanja Metkovića i Skoplja - rodnih gradova o. Gabrića i sv. Majke Terezije, pod geslom: "Siromaštvo - Blago Crkve". 
 
Maratonom će se obilježiti i 100. godišnjica rođenja sluge Božjega kard. Franje Kuharića, te 40. godina dolaska sestara Majke Terezije - Misionarki ljubavi u Zagreb, i 40. godina dodjele Nobelove nagrade za mir sv. Majci Tereziji. 
 
Tijekom boravka u Skoplju, planirano je sudjelovanje na svetoj misi s Papom Franjom 7. svibnja, uz prigodni dar sudionika Svetom Ocu, kao i otvaranje izložbe fotografija Zvonimira Atletića o suradnji o. Gabrića i sv. Majke Terezije u Domu kulture Kočo Racin, u ponedjeljak 6. svibnja u 20.15h, uoči Papina dolaska.
G. Zvonimir Atletić će biti službeni fotograf čitavog maratona. 
 
Sudionici maratona su biciklisti i prateće osoblje iz Metkovića, Splita i Zagreba.
 
Priključivanje maratonu lokalnih biciklista moguće je na pojedinim dionicama trase: 
 
1.5 - srijeda - Metković - Perast (170 km) 
2.5 - četvrtak - Perast - Skadar (120 km) 
3.5 - petak - Skadar - Tirana (102 km) 
4.5. - subota - Tirana - Ohrid (132 km) 
5.5. - nedjelja - Ohrid - Mavrovo (98 km) 
6.5. - ponedjeljak - Mavrovo - Skoplje (100 km) i otvorenje izložbe g. Atletića
7.5 - utorak - sv. misa i susret s Papom Franjom 
8.5 - srijeda - povratak u Metković i Zagreb
 
Kreće se iz Hrvatske, kroz Bosnu i Hercegovinu, do Boke Kotorske i Crne Gore, dalje kroz Albaniju s ciljem u Sjevernoj Makedoniji. 
Povratak je 8.5 osobnim vozilima kroz Kosovo i Srbiju, nazad do Hrvatske. 
 
Biciklistički maraton Metković - Skoplje s nakanom što skorije beatifikacije sluge Božjega o. Ante Gabrića, "Kristov Stol" organizira u suradnji s Veslačkim klubom Neretvanski gusar iz Metkovića i katedralnom župom Skoplje. Više informacija na www.kristov-stol.hr i mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i mob: 091-570-8604. 
 
 
izlozbaatletic
Od srca zahvaljujemo hrvatsko-makedonskoj pjesnikinji Ljerki Toth Naumovoj za prevođenje svih tekstova na makedonski jezik! 
(Ljerka Toth Naumova autorica je 17 pjesničkih zbirki na makedonskom i hrvatskom jeziku. Urednica časopisa Hrvatska riječ kojeg objavljuje  Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji u kojoj je iznimno aktivna. Pjesme su joj prevođene na engleski, talijanski, francuski, turski, rumunjski, vlaški, i druge jezike. Zastupljena je u nekoliko antologija.)
 
 
 

Metković - Skoplje - 1-8.5.2019 - 1. biciklistički maraton sv. Majke Terezije i sl. Božjega o. Ante Gabrića

wmtgLogo07

Geslo: Siromaštvo - Blago Crkve

Mediji o nama

Zahvaljujemo našim suradnicima i pokroviteljima!

Projekt realiziramo u suradnji sa veslačkim klubom VK Neretvanski gusar, čijih 6 članova su prvi potvrdili svoje sudjelovanje, i s našim domaćinima u Skoplju - katedralnom župom Skoplje: 

Službeni fotograf maratona je g. Zvonimir Atletić, čiju izložbu otvaramo u Skoplju, Dom Kulture Kočo Racin: 6.5.2019 u 20.15h.

vknergusar         skopjekatedralalogoweb

Papa.mk - 7.5.2019

Dragi sudionici, prijatelji, suradnici! 

Čast nam je najaviti novi projekt i biciklistički maraton Kristova Stola, u čast sluge Božjega Ante Gabrića i sv. Majke Terezije - od 1-8. svibnja 2019, a prigodom Papina posjeta Makedoniji 7.5.2019. 

Geslo ovog maratona biti će: "Siromaštvo - Blago Crkve", prema riječima sl. Božjega kard. Kuharića, o. Gabriću i Majci Tereziji prigodom njihova posjeta Zagrebu. 

MSweb

Napominjemo da je ovo već 2. projekt Kristova Stola, u čast o. Ante Gabrića, jer smo prvog uspješno osmislili još 2014. pod geslom: Ono malo više, kojim smo povezali rodne gradove o. Gabrića i Petra Barbarića, sa Travnikom, gdje su se školovali.  Naš projekt su i tada podržali biciklisti iz Metkovića. 

Ideja je povezati rodna mjesta sluge Božjega o. Ante Gabrića - Metković, i sv. Majke Terezije - Skoplje. 

Trasa prolaska je: Metković - Perast - Skadar - Tirana - Ohrid - Mavrovo - Skoplje. 

Trasa - 1. dan - 1. svibnja 2019: 

Metković-GP Doljani, ćirina pruga (BiH) u paraleli do dubrovnika s BiH strane, Trebinje, ulaz u Crnu goru-Perast

Naš domaćin u Skoplju je katedralni župnik don Davor Topić, a noćenja putem organiziramo u suradnji sa sestrama Majke Terezije i kontemplativnom braćom. 

Zavjetna nakana maratona je što skorija beatifikacija o. Ante Gabrića!

Ekskluzivno objavljujemo fotografije iz foto-arhiva g. Zvonimira Atletića, koji će biti naš stručni suradnik i fotograf na ovom projektu, uz nova iznenađenja i najave - čim dobijemo službenu potvrdu. 

02061986AY26

02061986AY25

Sluga Božji o. Ante Gabrić i sv. Ivan Pavao II - 2. lipnja 1986. 

Također, planiramo obilježiti i 40. godina dolaska sestara Majke Terezije u Zagreb - 1979. 

I 40. godina Nobelove nagrade za mir Majci Tereziji - 10.12.1979.

(povijesni govor Majke Terezije prigodom primanja Nobelove nagrade)(povijesni govor Majke Terezije prigodom primanja Nobelove nagrade)

I 100. godina rođenja sluge Božjega kard. Franje Kuharića. 

Zahvaljujemo časnoj majci s. Mariji Kolbe na ustupljenoj fotografiji (autor nepoznat). 

20190203 114455

Uz još jednu izvrsnu fotografiju g. Atletića: 

AY11

(foto: Zvonimir Atletić) 

(prilikom pohoda župi Kuarapukur koju je vodio slovenski misionar o. Cukale, nadb. Kuharić slikao se s mons. Stankovićem, o. Scheibelom, mladomisnikom Jonasom Singom, bratom Vidmarom i o. Gabrićem)

Radni sastanak u Zagrebu - 7. veljače 2019: 

zg sastanak 7.2.2019

(Drina Ćavar, don Davor Topić, Darko Štefanec, Ivo Rilović, Zvonimir Atletić) 

 

Iskaz interesa za sudjelovanje (do 15.3.2019): 

Prijavni obrazac

Metković-Skoplje: Suradnici i pokrovitelji

Medijski pokrovitelj: 

http://ika.hkm.hr/

Suradnici i pokrovitelji: 

StefBiciklijade com

MP logoEPP logo  

eurocom

 

 

 

 
 
home