Jona – Jadranska Obiteljska NedjeljA – 4.10.2015.

Dragi članovi, suradnici, čitatelji! 

Uz Svjetski dan mora - 22.9. i katolički blagdan sv. proroka Jone i u Hrvatskoj:

 Dobri Duhovi Jadrana i "Kristov Stol" - Misijska Europska Inicijativa,

zajednički najavljuju veliku ekološku inicijativu - miroljubivo obiteljsko okupljanje s ciljem buđenja ekološke svijesti naziva JONA - Jadranska ObiteljskA Nedjelja.

 

za nedjelju 4. listopada 2015.  blagdan sv. Franje - velikog ljubitelja prirode

 

Jona 2015 - Zadar - plakat

Jona

 

Projekt će se odvijati istovremeno na nekoliko lokacija diljem obale, po uzoru na američku inicijativu www.handsacrossthesand.org, uz dodatne kulturne, duhovne, edukativne i zabavne sadržaje.

Okupljanja će trajati od 10h do 14h

Centralno događanje, uz druge lokacije, koje se prijave biti će na: 

1.. Zadar - riva 

U pregovorima smo i s nekim lokacijama i ekološkim udrugama i na talijanskoj strani Jadrana...

 

Giona02web

Projekt je otvoren i svim drugim lokacijama, župama, udrugama, vjerskim zajednicama, organizacijama civilnog društva i dr. koje se žele priključiti i mogu samostalno organizirati događanje u svojim gradovima, uz obavezno medijsko i fotografsko praćenje čitavog događaja. 

Pozvani su svi zainteresirani da slična događanja pod istim nazivom organiziraju na svojim lokalitetima, uz prijavu organizatorima: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uz prijave i programe svojih događanja na naše mail adrese, potičemo vas da ukoliko su vaše udruge i službeno registrirane u Registru udruga - isto učinite i preko nove aplikacije Ureda za udruge Vlade RH, prema jednostavnim uputama u samoj aplikaciji:https://udrugeinfo.uzuvrh.hr/ 

Ako želite da i Vaše događanje bude dio ove lijepe inicijative Jona 2015 - samo stavite taj prefix - ispred naziva vašeg događanja za taj dan! 

 

Planiranje događanja (s prefixom - Jona 2015) je sasvim jednostavno:

-        Formirati organizacijske timove za svaku pojedinu lokaciju

-        Obavijestiti lokalne medije o datumu - nedjelja 4.10, točnom vremenu (između 10 i 14h - uz centralno događanje u simboličkih 5 do 12h) i sadržaju događanja Jona 2015 na pojedinoj lokaciji

-        Organizirati službenog fotografa za slikanje „milenijskih“ fotografija

Prijedlog programa na sam dan

Središnje događanje:

 • Izići na plaže službeno najavljenog datuma događanja Jona 2015, u nedjelju 4. listopada 2015. od 10 sati
 • Stati jedni uz druge, formiravši linije uz obalu i u simboličkih 11:55 h povezati ruke na 15 minuta
 • Sve popratiti lokalnim profesionalnim fotografima, snimateljima i medijima

Organizirati dodatne programe i sadržaje prije i poslije samog centralnog događanja:

 • Gastronomska ponuda toga kraja
 • Folklorna događanja
 • Glazbeni program, nastupi klapa i dr.
 • Kulturno-umjetničko program – uprizorenja scena iz Biblije vezanih uz more i obalu, iz Starog i Novog zavjeta; iz života sv. Jone, i životopisa drugih svetaca
 • Likovne kolonije vezane uz more, obalu, očuvanje prirode
 • Ekumenski molitveni i znanstveni susreti za zaštitu prirode

Mogućnost za dodatne Obiteljske nedjeljne sadržaji (za vjernike i dr.) - kao dodatni potaicaj obiteljskom zajedništvu i poštivanju neradne nedjelje:

 • Zajednički obiteljski odlazak na jutarnju sv. Misu i/ili liturgijske obrede u svojim župama, vjerskim zajednicama za vjernike (najava događanja u tjednim obavijestima) – jedan od prijedloga je i slaviti obiteljsku sv. Misu na obali mora!
 • Sudjelovanje čitave obitelji u pripremama i samom centralnom događanju
 • Dodatni programi za obitelji
 • Povratak domovima i nedjeljni obiteljski ručak/večera
 • Nastavak druženja s obiteljskim prijateljima, obiteljskim kumovima i dr.

Slika je snažna, poruka jednostavna:

 • NE platformama i industrijskim zagađenjima, DA čistom okolišu
 • DA obiteljskom zajedništvu i kvalitetno provedenom vremenu
 • DA neradnoj nedjelji

 

dobri duhovi logo        spasimo jadran zajedno

 

 

Sve novosti pratite na našim web stranicama i na fb profilu: Dobri Duhovi Jadrana, te zajedničkim fb događanjima! 

Detaljnije u nastavku: 

Ciljevi inicijative

U skladu s Papinim nadahnućima, posebice njegovom najnovijom enciklikom: "Laudato si", (hrvatski prijevod enciklike dostupan u knjižarama Kršćanske sadašnjosti), na sam blagdan sv. Franje Asiškog organizirat će se građanska inicijativa zajedničkom suradnjom Kristova Stola, Dobrih Duhova Jadrana i drugih zainteresiranih srodnih udruga i grupacija, prvenstveno namijenjena čitavim obiteljima, ali i svim pojedincima, neovisno o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti:

-        zaštite Jadranskog mora, od ekoloških zagađivanja, i otuđivanja

-        zaštite obiteljskog zajedništva i zajedničkog provođenja vremena

-        zaštite neradne nedjelje

Inicijativa nosi ime biblijskog proroka Jone, koji se štuje u svim kršćanskim i dr. religijama, kao dodatna ekumenska i međureligijska poveznica, znakovito proročanski pozivajući na posvješćivanje problema, i aktivno uključivanje u njegovo rješavanje vlastitim osobnim i lokalnim doprinosom, uz ekološki i mornarski moment.

Ekumenska dimenzija

Također, osim datuma 4. 10 – koji je blagdan sv. Franje, znakovito je da se blagdan sv. Jone u katoličkoj crkvi slavi 22.9 – što se poklapa i sa Svjetskim danom mora, dok se u pravoslavnoj crkvi slavi 5. listopada, koji datum se i u katolika obilježava liturgijskim čitanjima iz knjige proroka Jone.

Planiranje aktivnosti prema primjeru „Hand across the sand“

http://www.handsacrossthesand.com/

"Hands Across the Sand" je pokret ljudi različitih stilova života koji nadilazi politička uvjerenja i vjersku pripadnost. Tu se ne radi o politici; radi se o zaštiti naših obalnih resursa, prirode, mora, oceana, morskog života, i ribarske industrije. Povezivanjem dobre volje,  znanja, pozitivne energije, molitve i želje za zaštitom naše prirode, našeg mora, naše domovine, od razarajućih učinaka naftnih i dr. zagađenja.

Akciju podržavaju brojne međunarodne ekološke udruge i organizacije, čiji popis je također dostupan na njihovoj web stranici: http://www.handsacrossthesand.com/

Našim projektom izrazit ćemo podršku i drugim srodnim događanjima tih dana: 

1. Dubrovnik - Okoliš naš svagdašnji

2. Zadar - Forum +

Dodatne prateće aktivnosti

Organizatori su pripremili i posebnu mail adresu – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na koju će zainteresirani nakon najave projekta moći pisati svoje mailove samom Jadranskom moru, slati mu svoje umjetničke literarne i likovne radove, fotografije, sjećanja, dojmove, molitve, zahvale…Najbolji od pristiglih radova, prema ocjenama stručnog žirija bit će posebno predstavljeni na službenim web i facebook portalima organizatora, te prikupljeni i poslani Papi Franji osobno – kao zahvalnost za njegove plemenite ekološke inicijative i skrb o stvorenom, te kao molitva za Njegov blagoslov hrvatskom moru i kopnu, domovini i obiteljima.

Svi detalji događanja u pojedinim mjestima bit će vidljivi i putem nove aplikacije Ureda za udruge - Udrugeinfo! 

 
 
home