1. Stepinčeva Krunica 2010.

Verbum Domini - Stepinčev primjer u novom Papinu dokumentu

"Papa potpisao Verbum domini, Stepinac pred proglašenjem svetosti

Taj iznimno važan dokument, nazvan je Verbum domini, odnosno Riječ Božja. Potpisao ga je Papa Benedikt XVI veliki štovatelj i promicatelj Stepinčeva djela.

"Every saint is like a ray of light streaming forth from the word of God: we can think of Saint Ignatius of Loyola in his search for truth and in his discernment of spirits; Saint John Bosco in his passion for the education of the young; Saint John Mary Vianney in his awareness of the grandeur of the priesthood as gift and task; Saint Pius of Pietrelcina in his serving as an instrument of divine mercy; Saint Josemaria Escrivá in his preaching of the universal call to holiness; Blessed Teresa of Calcutta, the missionary of God's charity towards the poorest of the poor, and then the martyrs of Nazism and Communism, represented by Saint Teresa Benedicta of the Cross (Edith Stein), a Carmelite nun, and by Blessed Aloysius Stepinac, the Cardinal Archbishop of Zagreb."

Given in Rome, at Saint Peter’s, on 30 September, the Memorial of Saint Jerome, in the year 2010, the sixth of my Pontificate.

"Svaki svetac je kao zraka svjetla koja snažno izvire iz riječi Božje: možemo se sjetiti sv. Ignacija Loyole u njegovoj potrazi za istinom i njegovu razlikovanju duhova; Sv. Ivana Bosca u njegovu žaru za obrazovanje mladih; Sv. Ivana Marije Vianneya u njegovoj svijesti o veličini svećeništva kao dara i zadatka; Sv. Pia iz Pietrelcine u njegovom služenju poput oruđa božanskog milosrđa; Sv. Josemaria Escrive u njegovu naviještanju sveopćeg poziva na svetost; Bl. Tereze iz Kalkute, misionarke Božje ljubavi prema najsiromašnijima od siromašnih, kao i na mučenike nacizma i komunizma, koje predstavljaju Sv. Tereza Benedikta od Križa (Edith Stein), karmelska redovnica, i Bl. Alojzije Stepinac, kardinal i nadbiskup zagrebački." (neslužbeni prijevod)

Verbum Domini (engleski)

Sinteza apostolske pobudnice Verbum Domini

Opširnije...

Završila povijesna Stepinčeva Krunica

Završila povijesna 1. Stepinčeva Krunica u Zagrebu i Hrvatskoj 

Fotogalerije:

Festival u Mariji Bistrici - 1. Stepinčeva Krunica

1. etapa

Doček u župi Gajnice

2. etapa

3. etapa

4. etapa

Najavom Papina dolaska u Hrvatsku i Zagreb, u 1. polovici sljedeće godine, uz najavu Papine molitve na Stepinčevu grobu tom prigodom, uspješno je završila velika listopadska molitvena manifestacija, s nakanom za Stepinčevu kanonizaciju, za grad, domovinu i čitavu Europu, u duhovnom i molitvenom zajedništvu s našim misionarima i misijskim kontinentima, koju je u Zagrebu i Hrvatskoj pokrenula Misijska Europska Katolička Inicijativa "Kristov Stol". 

Stepinčeva Krunica započela je Festivalom moderne duhovne glazbe u Mariji Bistrici, 2. listopada u Domu Kulture, uz najpoznatija imena hrvatske duhovne glazbene scene, i umjetničko ravnateljstvo Antonia Tkaleca i Agneze Levanić. 17-godišnja Bernarda Brunović koja je specijalno za tu prigodu sa svojom obitelji doputovala iz Švicarske, odmah nakon završetka Manifestacije, od početka studenog, uz mogućnost internetskog glasovanja do 11. studenog, vlastitom pjesmom "Confidence" kandidirala se za švicarsku predstavnicu za pjesmu Eurovizije (www.eurovisionplattform.sf.tv). 

Opširnije...

Stepinčeva Krunica - Fotogalerije Gajnice i Božićna slama

Fotogalerija Gajnice

Druženje nastavljamo ovaj četvrtak, u župi sv. Nikole Tavelića, i prostorima "Stanka Kempnyja", nakon početka 3-dnevnice 1. hrvatskom svecu u 18.30h! Trodnevnicu će voditi v. Odilon! Dođite, zahvalimo Bogu i bl. Stepincu i svim dobrim župnicima i župljanima za uspjeh 1. Stepinčeve Krunice 2010!!!

Kreativna radionica s. Samuele- Božićna slama u našim rukama

alt

O terminu nove radionice bit ćete obaviješteni putem naših web stranica. Detalji o nabavi radnog materijala u nastavku:

Opširnije...

Stepinčeva Krunica i 80. godišnjica Stepinčeve mlade mise

Bl. Alojzije Stepinac o molitvi sv. krunice, 7. listopada 1945:

"I mi smo, dragi moji vjernici, uzeli to oružje u ruke, da baratamo njime na poseban način, za obranu svojih duša, za obranu kršćanskog poredka u našoj dragoj Hrvatskoj, za obranu kršćanskog poredka u svijetu, bez kojega zemlja postaje pakao. Pozvali smo sve naše vjernike u Zagrebu, da se prihvate tog moćnog oružja, pozvali smo sve naše vjernike čitave nadbiskupije. A mjesec listopad imao je biti putokaz, da ova divna molitva zauzme po svim našim obiteljima i po čitavoj Hrvatskoj opet ono mjesto, koje je nekad imala, i koje joj s pravom pripada. Pozvali smo ih, jer u svetoj krunici vidimo takvo oružje, da je nemoguće da ne bi iznijeli pobjedu nad osvim onim zlima u svijetu, ako to oružje, svetu krunicu budemo svaki dan držali u ruci i njime se dostojno služili, to jest toplo i srdačno molili."

A vezano uz čudesno lijepo vrijeme, sve 3 naše hodočasničke subote Stepinčeve Krunice, i molitvena otajstva za njegovu kanonizaciju, evo što on sam kaže o tome, u Vranekovićevu Dnevniku, 31.X. 1952:

"Sutra je subota, Marijin dan, mora se barem malo pokazati sunce."


Ovog utorka, 26.10 - 80 godina kako je bl. kard. Stepinac zaređen za svećenika! U Rimu - 26.10.1930. Zahvalimo Bogu za njega i večeranjom sv. misom u Katedrali u 18h!"26. listopada 1930. u Rimu je zaređen za svećenika. Mladu misu je slavio u crkvi Santa Maria Maggiore, uz njega je njegov mlađi kolega i poslije njegov nasljednik na zagrebačkoj nadbiskupskoj katedri i prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Franjo Šeper."

"U Rimu je na Gregorijanskom sveučilištu Stepinac sedam godina studirao teologiju. Zaređen je ujesen 1930. u crkvi svetog Petra Kanizija, a mladu je misu služio u crkvi Santa Maria Maggiore na blagdan Svih svetih. U srpnju iduće godine položio je posljednje ispite, stekao naslov doktora teologije i vratio se u zavičaj."

Iz Stepinčeva životopisa

A mi smo i ne znajući taj detalj, pokrenuli molitveno bdijenje diljem Hrvatske, baš uoči Svih Svetih (što je ujedno i 80. godišnjica njegove Mlade mise!!!):

Noć otvorenih crkvi 31. listopada


Duhovna ideja Stepinčeve Krunice

Duhovna ideja vodilja čitave Manifestacije, je nova molitva za proglašenje svetim Bl. Alojzija Stepinca

MOLITVA ZA PROGLAŠENJE SVETIM BLAŽENOGA ALOJZIJA STEPINCA

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti,
blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi
kao navjestitelj i branitelj istine
i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi
i vođen Duhom tvoje ljubavi,
zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo
da nas obdariš svojom radošću
te blaženoga Alojzija ubrojiš
među svece sveopće Crkve,
da bismo ga mogli još predanije slijediti
i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Kardinalov poticaj

 

LITANIJE BL.ALOJZIJA STEPINCA, BISKUPA I MUČENIKA


Gospodine, smiluj se, Gospodine, smiluj se,
Kriste, smiluj se, Kriste, smiluj se,
Gospodine, smiluj se, Gospodine, smiluj se,

Opširnije...

 
 
home