1. Rimski biciklistički maraton hrvatskih svetaca - 13-28.10.2018 - inicijalna obavijest za medije

1. Biciklistički maraton hrvatskih svetaca 13-28.10.2018. – Inicijalna obavijest za medije

Misijska udruga "Kristov Stol" - Misijska Europska Inicijativa, osnovana je 2010. godine, prvenstveno zbog pomoći misijskom radu naše s. Lenke Čović u dalekom Ekvadoru, čijem centru s oko 500 indijanske dječice, iz mjeseca u mjesec redovito pomažemo donacijama naših dobročinitelja, uz već nekoliko volonterki, kojima smo pomogli pri realizaciji barem privremenog boravka i volontiranja u misijama. Uz ovo temeljnu aktivnost, "Kristov Stol" organizira i različite duhovne projekte u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prvenstveno biciklijade - već 5. godinu za redom - u čast sv. Ivana Pavla II, iz 7 hrvatskih svetišta i gradova koja je posjetio u Hrvatskoji i BiH - prema Banja Luci, pod imenom Međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II - "Marija Zvijezda". 

U čast hrvatskog misionara - biciklista u Indiji - o. Ante Gabrića i budućeg blaženika Petra Barbarića, vozili smo "Ono malo više" - Metković, Klobuk, Travnik

Najnoviji projekt je biciklistički maraton prema Vatikanu, s nakanom što skorije kanonizacije bl. Alojzija Stepinca, te u spomen drugih hrvatskih mučenika XX. stoljeća (prema Martirologiju XX. stoljeća, don Ante Bakovića) planiran od 13-28. listopada.2018., i kojim bi se povezala mjesta vezana uz bl. Kardinala - Mariju Bistricu, Krašić, Trsat, te dalje kroz Italiju - Akvileju, Veneciju, Loreto, Asiz i sam Rim.

Biciklijada bi trajala 10-ak dana - otprilike po 100 km dnevno, uz par dana u Rimu i susrete sa hrvatskim zajednicama u Italiji diljem trase, te druga popratna događanja - izložbu hrvatskih svetaca akademske slikarice Ivane Ćavar, i druge prigodne susrete i događaje. Priključilo se 10-ak vrsnih biciklista, te podjednak broj osoba u pratnji i organizaciji. 

Ovim projektom, uspostavit će se stalna trasa hrvatskih biciklista prema Vatikanu, kamo Hrvati svojim molitvama i pobožnostima kroz stoljeća teže, uz sportski duh i snažnu volju naših sunarodnjaka, te bi uspostava ovakve biciklističke staze, bila značajna i duhovna i kulturna i turistička poveznica naših susjednih zemalja. 

Iduće godine, 2019. u suradnji s biciklistima iz Metkovića, rimski biciklistički maraton vozit će se na nakanu beatifikacije o. Ante Gabrića.

Jubilarne 2020. godine vozit će se zahvalna biciklijada u spomen na 50. obljetnicu kanonizacije prvog hrvatskog sveca - sv. Nikole Tavelića, u suradnji s klubovima iz Šibenika.


Mogućnosti podrške projektu: 

Ove prve, inicijalne godine, najviše će nam značiti svaka suradnja i materijalni doprinos uspjehu ovog lijepog projekta, velike budućnosti. 

Ukoliko se odlučite donirati izravno na naš račun: 

IBAN/Žiro račun (PBZ): 
HR6723400091110433489

bitno je staviti napomenu: "Za 1. rimsku biciklijadu hrvatskih svetaca" (Za uplate iz inozemstva - SWIFT CODE: PBZGHR2X)

Realni troškovi su oko 1000 eura po sudioniku za tih 10-ak dana vožnje i još par dana u Rimu. 

Očekivani broj sudionika: ukupno 20-30 osoba - biciklista i pratećeg osoblja.