Noć otvorenih crkvi 2014.

5. Noć otvorenih crkvi 2014 - izvješća i dojmovi

Dragi prijatelji, suradnici i sudionici 5. Noći otvorenih crkvi,

molimo šaljite nam Vaša izjvešća, dojmove, fotografije, videozapise na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.... Kako bismo zajednički zahvaljivali Bogu i svim svetima na predivnim blagoslovima primljenim ove svete noći!

1.Podvinje - Župa sv. Antuna Padovanskog - VIDEO ZAPIS

Stari običaj bdjenja prije Svih Svetih zaživio u Podvinju

U zadnjih nekoliko godina u Hrvatsku sve više prodiru običaji sa zapada, pa je 2010. godine Misijska Europska Katolička inicijativa "Kristov stol" osmislila je projekt "Noć otvorenih crkvi".

Crkve diljem Hrvatske u noći prije blagdana Svih Svetih otvorila su vrata vjernicima i oživjela stari kršćanski običaj bdjenja prije današnjeg dana. Inicijativi se i ove godine pridružila Župa Sv. Antuna u Podvinju. Kroz cijelu noć župne pastoralne skupine animiraju okupljne pjesmom, čitanjima i molitvom. Na bdjenju se okupio veliki broj mladih, skupne koja je posebno pod utjecajem zapadnjačke kulture putem televizije, filmova i glazbe.Sudeći prema velikom boju okupljenih u podvinjskoj crkvi, bdjenje i iščekivanje blagdana u kojem slavimo svetce, na najboljem je putu da ponovo postane sastavni dio obilježavanja Svih Svetih.

8. Kistanje, župa sv. Nikole - Zadarska nadbiskupija!

"Noć otvorenih crkvi",ne samo da smo se uključili u milosni poziv, nego je to sada postalo kod nas redovno bdijenje. Bdjenje kada cijela župa sudjeluje.Vrhunac i početak susreta s Bogom je Sveta Misa.Svečana,tako da odjekuje kao u prvim vremenima Crkve,"Dođi Gospodine."

Divno je bilo pogledati redove vjernika koji su čekali da se u sakramentu svete ispovijedi pomire s Bogom. Bilo je tu od djece do odraslih a posebno mladi tada pristupaju pomirenju s Bogom.Predivno je to vidjeti a vjerujem i doživjeti.

Poslije svečane Svete Mise otpjevali smo prvu večernju Svetkovine Svih Svetih. Nastavili s Gospinom krunicom dok su
svećenici ispovijedali a mladi predvodili meditativno moljenje kroz zahvalu Bogu za svetost i uzor mnogih svetih. Da bi vidjeli kako je ponekad lako biti svet u našoj kripti pogledali smo film o sv. Damjanu.Oduševljeno i uz agape proveli smo dva sata u lijepom druženju.

Nakon okrepe vratili smo se svi u crkvu i opet uz animiranje mladih, nastavili s klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom
sakramentu.Izlijevali smo svoje molitve Bogu koje smo isprepletali s pjesmom...Bog je zaista bio u tihom lahoru s nama.Velika mu hvala na tome.Do kasno u noć...neki bi rekli rano ujutro, slavili smo
Boga koji je "divan u svetima svojim".

Hvala Vam što ste nas "probudili" i oduševili da s Gospodinom slavimo noć svetih i uzornih ljudi.Slijedili smo Isusa koji je rekao;"Ja sam svijetlo svijeta".Neka tako uvijek bude.Od srca,pozdrav svima u Kristu.
Don Nikola, Don Ivan, s.Edita i s.Blaženka

7. Sv. Križ - Vodice

Uoči svetkovine Svih svetih, u petak, 31. 10. 2014. godine u župnoj crkvi sv. Križa u Vodicama održano je molitveno bdijenje pod nazivom "Noć otvorenih vrata crkvi".

Molitvenim bdijenjem se, na inicijativu mladih vjernika Grada Vodica, željela naglasiti važnost svetkovine Svih svetih, te vratiti punina kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih. Organizaciju Noći otvorenih crkvi u Hrvatskoj potaknula je Udruga Misijska Europska Katolička Inicijativa "Kristov stol" iz Zagreba.

Program je započeo molitvom Gospine krunice u 17.30 sati i nastavio se Svetom misom u 18.00 sati. U zajedništvu s našim župnikom don Franjom Glasnovićem i časnim sestrama od 20.30 sati molili smo molitvu Crkve - Božanski časoslov (prvu večernju svetkovine Svih svetih), te slušali čitanja o svetosti.

Program se nastavio Euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i meditacijama uz sudjelovanje zbora mladih "Fides et Vita". U goste su nam stigli i mladi iz Župe Njivice, Šibenik...Na kraju smo pred Gospodina simbolično prinjeli 8 svijeća (osam Blaženstva) za sve skupine vjernika u našoj Župi.

Nakon molitvenog bdijenja u crkvi druženje se nastavilo u župnim prostorijama. Primijetio se lijep odaziv vjernika, te vjerujemo da će ovo bdijenje postati tradicionalno u našoj župi.

O svima nama ovisi koliko ćemo sami doprinijeti zajedništvu u vjeri s čitavom Crkvom. I na kraju zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovom bdijenju i nemojmo zaboraviti da smo svi pozvani na svetost.

alt   alt

6. Sv. Juraj na Bregu

Uoči svetkovine Svih svetih u župi sv. Juraj na Bregu drugu godinu za redom bilo je organizirano molitveno bdijenje: „Noć otvorenih vrata crkve“, ujedno i dekanatski susret mladih.

„Noć otvorenih vrata crkve“ sastojala se od tri dijela: pokorničkog bogoslužja i klanjanja pred Presvetim koje je predvodio župnik vlč. Ivica Puškadija, te euharistijskog slavlja koje je prevodio vlč. Tomislav Leskovar, župnik u Selnici, a propovijedao je vlč. Tihomir Ciglar, župni vikar u Nedelišću i  dekanatski povjerenik za mlade Gornjomeđimurskog dekanata.

Smisao inicijative jest obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdijenje uoči svetkovina....

alt   alt

5. Noć svetih u Kutini

“Noć svetih” u organizaciji mladih župe Kutina i župnog vikara vlč. Damira Cekovića, održana je u petak, 31. listopada 2014., uoči blagdana Svih svetih u crkvi Gospe Snježne u Kutini.

Bdijenje za svetkovinu Svih svetih u Kutini započeo je zajedništvom dekanatske mladeži i razmišljanjem o mladom mještaninu, na putu prema beatifikaciji, bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću – mladom svjedoku Evanđelja, u izvedbi patera Mariana Passerini i kutinskih mladih župljana...

4. Nova Gradiška - Župa Kraljice sv. Krunice

"Dan uoči blagdana Svih svetih mladi naše župe organizirali su molitveno-duhovni program za djecu i mlade u župi. 

S početkom svete Krunice u 17:30 sati naša župa je otvorila noć otvorenih vrata Crkve prema najavljenom programu. 

Bilo je vremena za sve i to za Euharistijsko slavlje, klanjanje pred presvetim, Pohvale Kristu svijetlu svijeta,  I. Večernja svetkovine Svih Svetih, prilika za svetu ispovijed... 

Sinoć je održano nešto doista lijepo i bitno, uoči blagdana Svih svetih. Znači, blagdan Svih svetih i treba dočekati i proslaviti kako i dolikuje u molitvi, sabranosti i pobožnosti.

Fotografije noći otvorenih vrate Crkve možete pogledati u našoj galeriji."

alt  alt

 

2. BiH - Frama Sivša - video

Dana 31. Listopada u župi sv Ante Padovanskog u Sivši, frama je treći put organizirala se Noć otvorenih crkava- Holywin (Svetost pobjeđuje). Večernji program započeo je svečanim unošenjem svjećica u crkvu, te molitvom časoslova.Vrhunac večeri  je bilo Euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je ove godine nosilo naziv „Evo me Gospodine.“ Mladi i ostali župljani su kroz meditacije i pjesmu razmišljali o svom pozivu u svakodnevnom društvu, predanju Bogu, odnosno  pouzdanju u Njegove naume o našem životu.  Nakon molitveno meditativnog dijela, svim prisutnim framaši su darovali zanimljivu zahvalnicu u obliku ribe s ispisanim citatima iz Evanđelja te su svi nastavili druženje u župnoj dvorani.

alt   alt

3. Slavonski Brod - župa Gospe od brze pomoći

 

 

http://zupa-kraljicekrunice.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=462:odrzana-noc-otvorenih-vrata-crkve2014&catid=26&Itemid=435

5. NOC - medijske najave

Mediji o nama:

7. Mladi HBK

6. Franjevačka provincija Bosna Srebrena

5. Laudato

4. Vjera i djela

3. Misija - Slobodna Dalmacija

2. Šibenski portal

1. ktabkbih - Frama Bosne Srebrene

 

NAJAVA ZA MEDIJE:

Uz 1. blagdan Sv. Ivana Pavla II - 22.10.2014. - "Kristov Stol" - Misijska Europska Inicijativa najavljuje i poziva na novu - 5. po redu - Noć otvorenih crkvi, uoči blagdana Svih Svetih!

Pozivaju se zainteresirani diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da za večer uoči Svih Svetih u svojim župama osmisle duhovne i kulturne programe i sadržaje, pomoću koncerata, izložbi, predavanja, molitvi i trenutaka šutnje, uz mogućnost svete ispovijedi. Inicijativom se želi očitovati da su kultura i duhovnost u Hrvatskoj i Europi izvor društvenog života, te vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih.

Detaljnije informacije, prijedlozi programa i druge korisne smjernice i uputstva, kao i popis prijavljenih lokacija, mogu se dobiti na web stranicama Udruge "Kristov Stol": www.kristov-stol.hr, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ili na mobitel: 091-570-8604 (Drina Ćavar)

5. Noć otvorenih crkvi 2014!

5. NOĆ OTVORENIH CRKVI 2014 - izvješća i dojmovi

Hvala svima za sudjelovanje! I hvala Bogu za blagoslove!

*************************************************

Dragi naši suradnici i prijatelji!

Priključite se i ove godine 5. Noći otvorenih crkvi 2014 - šaljite nam svoje plakate i programe na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.!

Molitveno se povežimo diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i vratimo puni duhovni sjaj blagdanskoj noći uoči Svih Svetih!

Osmislimo program za svoju župu, otvorimo crkve za molitvu i klanjanje, vratimo puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih!

Zagrebačku Noć otvorenih crkvi započinjemo podrškom molitvenom poticaju naših branitelja, u 17h u zagrebačkoj katedrali!

5. Noć otvorenih crkvi u medijima

Prijavljene župe za 5. Noć otvorenih crkvi 2014:

21. Metković - Sv. Ilije proroka

20. BiH - Frama Kreševo

19. Gospić - Katedrala navještenja BDM

18. Djakovačko-osiječka nadbiskupija:

Slavonski Brod, Vinkovci i Đakovo

17. BiH - Drvar - župa sv. Josipa - dan ranije, četvrtak, 30.10 navečer od 18 do 22 sata.

16. BiH - Žepče - župa sv. Ante Padovanskog

15. Župe Vid i Prud

14. Kistanje - župa sv. Nikole - 19.00-00.00h

13. Vinkovci - Lapovci -župa Srca Isusova - cijela noć - 18.30h (31.10) do 8h ujutro 1.11

12. Varaždinska biskupija - Sv. Juraj na Bregu - 20h - dekanatski susret mladih

11. Slavonski Brod - župa Duha Svetoga- 18-22.30h

10. Nova Gradiška -župa Kraljice svete Krunice - 17.30h-20.30h

9. Vodice - Župa našašća sv. Križa - 17.30-22.30h

8. Osijek - sv. Ćiril i Metod - 18.30h-24.00h

7. Podvinje - župa sv. Antuna Padovanskog - cjelonoćno klanjanje

6. Split - Manuš - isusovci - klanjanje do 24h

5. Zagreb - Corpus Domini - 20-22h

4. Šibenik - Mandalina - župa sv. Nikole biskupa

3. BiH - Frama Sivša - Sv. Ante Padovanski

2. Zagreb - Gračani - Sv. Mihael

1. Slavonski Brod - Svetište Gospe brze pomoći

MEDIJSKE NAJAVE

 

alt

alt

 

alt      alt      

alt

  alt   alt

alt

     alt  alt

Za blagdan Svih Svetih i Noć otvorenih crkvi možemo se duhovno pripraviti i lijepom molitvenom devetnicom:

Devetnica u našim župama i zajednicama može početi na sam Papin blagdan, 22. 10.  i molitvom krunice Božanskog milosrđa, litanija sv. Ivana Pavla II, razmatranjima, predstavljanjem hrvatskih svetaca i blaženika, te završiti litanijama Svih Svetih, kao duhovna priprema za njihov blagdan 1. studenog.

Prijedlog molitve za posvetu župe

Uz podsjetnik na lijepe duhovne plodove i molitvena okupljanja u:

4. Noći otvorenih crkvi 2013

i ranije - sve od sada već davne 2010. godine (kada nas je posebno podržao Grad Zagreb i Gradonačelnik Bandić! I tako pomogao pokrenuti ovu krasnu duhovnu lavinu...)

Zahvaljujemo svima koji nam već šalju svoje programe i plakate, te pozivamo i ostale župe i molitvene zajednice, koje se žele uključiti u ovu lijepu manifestaciju, duhovnog i molitvenog zajedništva, u lijepom ozračju i kvalitetnoj pripravi za lijepi katolički blagdan Svih Svetih!

Izaberite neki od ponuđenih prijedloga, prilagodite ga svojem okruženju, i duhovnim potrebama Vaše lokalne zajednice! Evo i jedne ideje iz njemačkog Aachena:

Zeig Dein Licht - Zasvijetli!

Programi iz Hrvatske i BiH za 5. Noć otvorenih crkvi 2014:

 

Opširnije...

23.5.2014 - 10. Noć otvorenih crkvi u Austriji - Lange Nacht der Kirchen

 

Kako je i lijepa inicijativa Kristova Stola - Noć otvorenih crkvi uoči Svih Svetih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nastala nadahnuta ovom lijepom austrijskom idejom i manifestacijom, u petak 23.5.2014, planiramo posjetiti bečku i austrijsku Lange Nacht der Kirchen:

Austrija - 10. Noć otvorenih crkvi - Lange Nacht der Kirchen

Program u bečkim crkvama

Detalji o hodočašću, prijave i informacije - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mob: 091-570-8604

Opširnije...

4. Noć otvorenih crkvi 2013 - izvješća koja nam stižu i fotografije

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali ovoj lijepoj inicijativi, osjećajući duboko molitveno zajedništvo i duhovnu povezanost, obilježivši lijepu blagdansku Noć - na najljepši mogući način! Potičemo sve sudionike da nam kratke izvještaje o programu, točkama, sudionicima, atmosferi, odazivu, duhovnim plodovima, pošalju na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., možda i s kojom fotografijom! A mi ćemo objavljivati redom kako nam budu stizali! Kao i one zajedničkog nadahnuća, na poticaj svima!

18. Varaždinska biskupiija - Sv. Juraj na Bregu

"Poštovani!

Na vaš prijedlog šaljem vam izvještaj s bdijenja noć uoči svetkovine Svih svetih koje smo nazvali "Noć otvorenih vrata crkve".

Zahvaljujemo se na podršci koju smo imali u vama ponajprije u molitvi, a zatim i u snažnoj medijskoj pratnji porjekta koji smo zajedničkim snagama priveli kraju, za ovu godinu.
Nadamo se daljnoj suradnji, posebno na ovome projektu
Zahvalna srca pozdravlja vas u Gospodinu,

vlč. Silvio Košćak, đakon"

alt

"Uoči svetkovine Svih svetih naša je župa 31. studenoga 2013. godine sudjelovala u projektu „Noć otvorenih vrata crkve“.Program se sastojao od nekoliko dijelova. Bdjenje je započelo kratkom službom svjetla nakon koje je usljedila služba Riječi u kojoj su svi okupljeni slušali Gospodina, Svjetlo Istinsko, koje snažno progovara i u našem vremenu...

Nakon službe Riječi započelo je euharistijsko klanjanje. Svatko od okupljenih imao je priliku na papirić zapisati svoju molitvu te je staviti pred Gospodina. Cijelo vrijeme župnik, vlč. Ivica Puškadija, bio je na raspolaganju te su svi koji su to željeli mogli pristupiti sakramentu  pomirenja. Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik vlč. Ivica Puškadija. Vlč. Košćak u kratkoj homiliji istaknuo je važnost blaženstava, o kojima je Gospodin progovorio u Evanđelju, za osobnu svetost...

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovom bdjenju, svima koji su svojim upaljenim svjetiljkama pokazali istinsku ljubav prema Crkvi, zajednici kojoj pripadaju, a jednako tako što su bili svjetlo u svijetu koji sve više ljubi tamu, a zaboravlja Svjetlo Istinito, Krista Gospodina."

 

17. Podvinje - Župa Sv. Antuna

Uoči svetkovine Svih svetih: noć otvorenih vrata crkvi

alt
U predvečerje svetkovine Svih svetih i naša se župa pridružila katoličkoj inicijativi 'Kristov stol' te organizirala duhovno molitveni program 'Noći otvorenih vrata crkvi', želeći na taj način vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči dana kada slavimo svece svece i svetice Božje.

Župnu crkvi svetog Antuna Padovanskog pohodili su brojni vjernici.
U zajedništvu s našim paterima Spiritancima najprije su molili molitvu Crkve - Božanski časoslov (prvu večernju svetkovine Svih svetih), zatim i Gospinu krunicu, razmatrajući slavna otajstva, te Litanije svih svetih.

Članice naše župne Biblijske grupe vjernicima su potom čitale izabrane ulomke iz Katekizma Katoličke Crkve, nakon čega je uslijedilo klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Predvodeći molitvu, župnik p. Ante Šiško istaknuo je kako je ovakav susret s Isusom, ne samo u ovoj svetoj, nego i u svakoj noći i svakome danu uvijek najbolji izbor, u izobilju ponuda koje nam nudi ovaj svijet. ...i pozvao na molitvu za sve koji su daleko od Crkve i Krista, za naše obitelji, za našu župnu zajednicu, grad, Domovinu...

Vrhunac cjelovečernjeg susreta s Kristom bio je ophod oko župne crkve s Presvetim, te blagoslov prema sve četiri strane svijeta.
Pjevanjem i sviranjem susret su animirali Danijel Leko, Ramona i Mario Petanović - odnosno VIS 'Cor unum'.

16. Frama BiH - Uskoplje

Noć otvorenih crkava - Holywin

U četvrtak,  31. listopada, u organizaciji Frame Uskoplje, održan je prvi  Holywin - Noć otvorenih crkvi. Cilj Holywin-a je obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdjenje uoči velikih katoličkih svetkovina. Ovim blagdanom Crkva se pridružila inicijativi na koju je Vatikan pozvao katolike diljem svijeta - bojkotu noći vještica, Halloweenu.

Program je počeo u 20:00h u našoj crkvi. Organizirano je molitveno bdjenje koje je napisala naša framašica Lidija Đikić. U bdjenju framaši su razmišljali o tome kako se mladi  osjećaju. Prvi dio govori o priznavanju grijeha, strahova i mana, a drugi dio je zahvalnost na neizmjernoj milosti i ljubavi. Završni govor je govor samog Stvoritelja, njegove riječi ohrabrenja, oprost i utjeha.

Oko 21:30h, nakon što je završilo bdjenje, framaši su otišli u dom sv. Ante, gdje su imali kratko predavanje Daria Radića o blagdanu Svih svetih i Dušnom danu. Govorio je o dušama u čistilištu, kako trebamo moliti za njih kako bi im se mogla otvoriti vrata raja. Nakon toga, framaši su se podijelili u četiri grupe i započeli s igrama. Bilo je zabavno jer su framaši pokazali veliko zanimanje za igre. Pobjednikom je proglašena 4. grupa - "Mir i ljubav", pobjednici su dobili nagradu koju su podijelili sa ostalim framašima, a ostale grupe su također dobile utješne nagrade. Igre su vodili Teo i Dario Radić i framaši su im jako zahvalni što su se potrudili organizirati ovo zabavno druženje. Susret je završio oko 23:30h. S radošću očekujemo i sljedeći Holywin.

Dojmovi framaša:

Marija Posavac, Frama Uskoplje: Bdjenje je bilo predivno. Za mene su takvi susreti nešto posebno jer bolje ispitam svoje postupke i lakše se otvorim razgovoru s Bogom. Ovaj mi je susret pomogao u tome da shvatim kako se nalazimo u vremenu punom iskušenja, ali trebamo osluškivati Isusov glas jer je on uvijek prisutan.


frama uskoplje 2

Martina Kunkić, Frama Uskoplje: Ovo mi je najljepše iskustvo ikad doživljeno. Bila sam sretna i oduševljena kada sam oko sebe vidjela mnoštvo mladih u ovom vremenu koji traže Boga. Nadam se kako ćemo imati još sličnih susreta i kako će se sve više mladih molitvom i pjesmom pridružiti slavljenju Gospodina.

frama uskoplje 1  

15. KUMI Rovinj - Noć otvorenih crkvi

"Rovinj, (IKA) - U organizaciji rovinjske podružnice Katoličke udruge mladih Istre (KUMI), a po uzoru na sve prisutniju inicijativu Noći otvorenih crkvi, u četvrtak 31. listopada, u predvečerje svetkovine Svih svetih, u rovinjskom Oratoriju nakon večernje mise održano je višesatno klanjanje. Misno slavlje predvodio je rovinjski župnik, dekan Rovinjsko-kanfanarskoga dekanata, preč. Milan Zgrablić. "I dok neki večer uoči svetkovine Svih svetih slave noć vještica, mladi ove župe poželjeli su današnju večer provesti u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom", najavio je preč. Zgrablić na kraju misnog slavlja klanjanje, koje je u nastavku popraćeno prigodnim pjesmama i meditacijama.
Cilj  je obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdjenje uoči velikih svetkovina, a iz redova KUMI najavljuju i obnovu biskupijskih okupljanja mladih, po uzoru na neke već ranije postojeće vrlo uspješne inicijative. Osim toga, tijekom te večernje mise supružnici Irma i Silvano Turčinović obilježili su 60 godina braka."

14. Riječka prvostolnica

Rijeka, (IKA) - I ove godine mnogi vjernici, predvođeni mladima Riječke nadbiskupije, okupili su se u večernjim satima u četvrtak, 31. listopada u katedrali Sv. Vida na molitvenom bdjenju u povodu blagdana Svih svetih. Misu i klanjanje predvodio je rektor Bogoslovnog sjemeništa "Ivan Pavao II." u Rijeci vlč. Sanjin Francetić, dok su glazbeno molitveni susret animirali za mladi Zajednice Krista Kralja iz Rijeke, 2Samuel".
"Bdjenje ima posebnu težinu i vrijednost pred Bogom i ljudima", rekao je na početku misnog slavlja rektor Francetić pohvalivši inicijativu mladih za organizacijom bdjenja. "Svima koji misle da mladi ne 'valjaju', poručujem da iduće godine dođu na ovo bdjenje i uvjere se u suprotno", istaknuo je potaknuvši mlade na očuvanje zajedništva kojega su dokazali zajedničkom organizacijom molitvenog susreta. Govoreći o značenju blagdana i riječi 'svet' kao primjer je naveo Mariju Krucifiksu Koziulić i Antu Tomičića čiji postupci za proglašenjem blaženima su u tijeku. "Biti svet znači sve u životu predati Kristu", rekao je rektor i upozorio da su Noć vještica i rezbarenje tikvi pripadaju kultu koji nije kršćanski. "Biti kršćanin znači biti čovjek koji razmišlja i gleda stvari oko sebe", istaknuo je vlč. Francetić i potaknuo mlade na molitvu. Mladima koji su ispunili riječku prvostolnicu poručio je da kršćanskim svjedočenjem moraju kreirati grad u kojemu žive i u njega unositi Isusa Krista, jer samo tako mogu stvarati bolji svijet.
Uoči misnoga slavlja mladi su predvodili listopadske pobožnosti, dok su nakon mise ostali u klanjanju pred Presvetim.

Noć otvorenih crkvi - Svetost pobjeđuje
alt
"Jučer, 31.listopada, u našoj župnoj crkvi organizirano je molitveno bdijenje uoči blagdana Svih Svetih. Ovakav vid bdijenja prvi put je održan u Hrvatskoj 2010. godine (na poticaj Misijske Europske Inicijative "Kristov Stol") i dobro je prihvaćen u narodu, pa smo se i mi kao pripadnici župe Bihać odlučili da uvedemo ovaj novitet u našu župu. Oko programa za jučerašnji dan najviše su se potrudili framaši zajedno sa svojom predsjednicom. U sklopu programa prvo je moljena krunica BDM u 16:30 sati, na zadnji dan listopadske pobožnosti, a zatim i misa u 17:00 sati pod vodstvom kapelana fra Tomislava Svetinovića. Nakon pričesti se započelo sa klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom koje je trajalo oko sati i pol vremena. Ambijent je bio kao stvoren za molitvu i meditaciju. Uz laganu i meditativnu glazbu, s ugašenim svijetlima, framašice su čitale poticajne meditativne tekstove nakon kojih se određeno vrijeme ostajalo u šutnji i osobnom susretu s Gospodinom. Takva atmosfera i takav vid bdijenja je nešto što čovjek sam mora doživjeti. Osjetiti ispunjenje i toplinu u srcu i znati da nije sam, već da Onaj gore ima sve konce u rukama i da nas nikad neće napustiti. Našla se tu i pokoja suza koja je jednostavno sama tekla niz lice, koja je bila pravi dokaz da osjećamo, da znamo kako je netko uz nas. I naravno kao što smo i očekivali, komentari su bili pozitivni, svi su bili oduševljeni. Nakon mise i bdijenja u prostorijama vjeronaučne dvorane vjernici su imali priliku pogledati film o životu i djelovanju zaštitnika naše župe, svetom Anti Padovanskom. Ovo je bila jedinstvena prilika da se zajedno družimo i malo više okrenemo Bogu i razmišljanju o Njemu, što često u svakodnevnom životu zanemarujemo i zaboravljamo. Ono najvažnije što se može izvući iz cjelokupnog dana jest da smo mi, vjernici, osjetili Božju prisutnost. Osjetili smo potrebu za zahvalu što smo tu svi zajedno okupljeni u Njegovu čast. I na koncu možemo slobodno zaključiti: svetost je uistinu toga dana pobijedila."

Za više fotografija kliknite ovdje

12. Frama BiH - Sivša

sivsa klanjanje

Sinoć, 31. 10. 2013, uoči svetkovine Svih Svetih, u župi svetog Ante Padovanskog drugu je godinu za redom organizirana Noć otvorenih crkvi - Holywin (Svetost pobjeđuje). Mjesno bratstvo Frame je animiralo cjelovečernji program. 
Liturgijsko - molitveni dio programa započeo je obredom svjećica, zatim je slijedio časoslov večernje Svih Svetih, te bdijenje i klanjanje pred Presvetim. Nakon završenog programa u crkvi, svi su se premjestili u dvoranu župne kuće gdje je grupa animatora pripremila plesni igrokaz Ljubav Božja, nakon kojeg je uslijedilo druženje framaša i ostalih župljana.
Bila je ovo zaista predivna noć, u kojoj smo uz molitvu i pjesmu znali da smo baš mi baš tu noć na pravom putu. U toj noći, kao što bi i svi trebali, sjećali smo se svih svetaca i svetica Božjih i snažno se borili protiv poganskog običaja štovanja noći vještica.
sivsa agape

10. i 11. Frama BiH - Tolisa i Livno
"Znam da je bilo ogranizirano ali još nemam detaljnijih informacija.
To su zasad informacije. Informacije od drugih župa koje su bile prijavljene još trebaju stići. :)
Mir i dobro!"
ps. Evo - 4.11 stiglo nam je i izvješće Frame Tolisa - zahvaljujemo svima, i ostajemo u molitvenom zajedništvu!

FRAMA TOLISA

NOĆ OTVORENIH CRKVI - HOLYWIN TOLISA

"Nemoj odgađati trenutak kada će zasjati plamen tvoje duše."

Stjepan Lice

Tolisa, 31. listopad 2013.god. održan je Noć otvorenih crkvi u Crkvi UBDM.

alt

Noć otvorenih crkvi pod geslom "Holywin" - "Svetost pobjeđuje" je bdijenje uoči blagdana Svih Svetih. To je poziv svim kršćanima, osobito mladima, da te noći budu posvećeni onome što je njihovo, a to je bdijenje u zajedništvu sa svetima.

Susret je započeo u 16:30h s ispitom savjesti uz ispovijedi, kasnije je uslijedila večernja sveta misa koju je predvodio fra Mato Vincetić.

Pjevanja i sviranje predvodila je Frama Tolisa i sestra Kata.

Tijekom svete mise zajedno smo zahvalili Gospodinu na zajedništvu u jednom duhu koji smo pozvani na svetost.

Poslije svete mise uslijedilo je Euharistijsko klanjanje koje su animirali meditacijama,  pjesmama, molitvama framaši naše župe Tolisa uz svećenike i časne sestre.

tolisa 4

Nakon molitve, pjesme i meditacije prepustili bi se tišini, svjetlosti i plamenu svijeće...

Trenutku dok gleda u plamen, čovjek postaje smjeran onako poput svijeće gdje poželi biti svjetliji, vedriji i tiši...

Nakon molitvenog bdijenja u crkvi sastali smo se u samostansku multimedijalnu dvoranu i program smo nastavili uz druženje pjesme i tople riječi...

MiD

Katarina Marošević"

9. Vodice - Župa Našašća Sv. Križa

"U četvrtak, 31. 10. 2013. godine u župnoj crkvi sv. Križa u Vodicama održano je molitveno bdijenje uoči blagdana Svih svetih pod nazivom "Noć otvorenih vrata crkvi". 

vodice dan otvorenih vrata 2013 foto

Molitveno bdijenje je inicijativa mladih vjernika Grada Vodica, koji žele naglasiti važnost blagdana Svih svetih. Inicijativom se želi očitovati da su kultura i duhovnost u Europi izvor društvenog života, te vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih. Organizaciju Noći otvorenih crkvi u Hrvatskoj potaknula je Udruga Misijska Europska Katolička Inicijativa "Kristov stol" iz Zagreba.

Program je započeo Svetom misom u 18 sati, nastavio se Euharistijskim klanjanjem,Litanijama Svim svetima, te blagoslovom s Presvetim. U 20.30 program se nastavio krunicom Božanskom milosrđu, te od 21 sat molitveno- meditacijskim bdijenjem uz sudjelovanje zbora mladih "Fides et Vita".

Razmatrali smo i promišljali o svetosti uz slavljenje Boga pjesmom i zajedničkom molitvom sa cijelom
Crkvom, svetom, trpećom i putujućom. Moglo se primijetiti da se kroz sva ova događanja odazvao jedan lijepi broj vjernika, te se nadamo da će ovo bdijenje postati tradicionalno u našoj župi. O svima nama ovisi koliko ćemo sami doprinijeti zajedništvu u vjeri s čitavom Crkvom. I na kraju nemojmo zaboraviti da smo svi pozvani na svetost"

8. Petrinja - Župa bl. Ivana Pavla II

"Četvrtkom je redovito u našoj župi cjelodnevno klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, uoči  Svih svetih nastavljeno je bdijenje kroz cijelu noć sve do ujutro samog blagdana…Kako bi bilo lijepo da svetkovina Sviju svetih donese dragocjen i utješan plod: onaj spokoj, onu smirenost i sigurnost koju u nama budi pogled na cilj. Znamo na kojemu smo putu, znamo čemu se nadamo! U početcima trećega tisućljeća kršćanstva zagledajmo se često u taj sjaj. Ogrijmo se na tomu suncu, odmorimo se svetim predahom, uđimo u molitve nebeskih zborova."

7. Petrinja - Župa sv. Lovre

"...Bdijenje je započelo simboličnim prinosom svakodnevnog tereta koji pritišće i opterećuje ljude današnjice. Tako su mladi ostavili školske brige, otuđenost kao posljedicu ovisnosti o mobitelima i računalima te alkohol i druge poroke. U sklopu bdijenja mladi članovi Marijine legije izveli su kostimirani scenski prikaz iz života proroka Amosa te na taj način prenijeli prisutnima poziv na svetost, poziv koji je upućen svakom vjerniku.

Uslijedila je procesija i klanjanje pred Presvetim uz razmatranja i pratnju duhovne glazbe."

6. Frama BiH - Brestovsko - Župa Rođenja Blažene Djevice Marije

"...

Prvi vjernici su stizali u crkvu već oko 19:00h sati navečer, budući da je najavljena mogućnost za ispovijed prije svete mise koja ja započela točno u 20:00h. Sviranje i pjevanje predvodio je Zbor mladih župe Brestovsko.

Tijekom svete mise zajedno smo zahvalili smo Gospodinu na zajedništvu i posvijestili si Isusov poziv na svetost. Bilo je divno vidjeti sve generacije naših župljana okupljene u crkvi u jednom duhu.

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje su animirali meditacijom i pjesmama framaši naše župe, a oni koji se nisu stigli ispovjediti mogli su to učiniti tijekom klanjanja.

Tijekom klanjanja svi nazočni imali su priliku i upaliti svijeću, postaviti je ispred oltara i u trenutku sabranosti prikazati Isusu svoju molitvenu nakanu.

Nakon molitvenog bdijenja u crkvi svi prisutni su pozvani u vjeronaučnu dvoranu gdje je nastavljeno druženje."

5. Nova Gradiška - Kraljice Svete Krunice

   ng 4  ng 2  

 

Dan uoči blagdana Svih svetih mladi župe Kraljice svete Krunice organizirali su molitveno-duhovni program za djecu i mlade u župi.

S početkom svete Krunice u 17:30 sati otvorili su noć otvorenih vrata Crkve prema najavljenom programu.

Bilo je vremena za sve i to za Euharistijsko slavlje, klanjanje pred presvetim, čitanje litanija, pjevanje, molitve za mlade, za obitelj, za krizmanika, za duhovna zvanja, molitva bl. Alojziju Stepincu, ispit savjesti, prilika za svetu ispovijed...


ng 6
Sinoć je održano nešto doista lijepo i bitno, uoči blagdana Svih svetih. Znači, njega i treba dočekati i proslaviti kako i dolikuje u molitvi, sabranosti i pobožnosti.

Sve fotografije i noći otvorenih vrata Crkve u Župi Kraljice svete Krunice Nova Gradiška možete pogledati na njihovoj župnoj stranici: http://zupa-kraljicekrunice.hr/

 

4. Zagreb - Corpus Domini

img_20131031_214435

3. Zagreb - Gračani - Sv. Mihael

 img_20131031_192954  img_20131031_193152 img_20131031_194257 img_20131031_200840

 

2.BiH Vitez - Služavke Malog Isusa

alt  alt

1. Zadarska biskupija - Župa Kistanje - Sv. Nikole biskupa

Kistanje - IKA izvještaj

"Kistanje, (IKA) – U župi Kistanje, u Zadarskoj nadbiskupiji, uoči svetkovine Svih svetih održano je molitveno bdjenje koje je započelo molitvom krunice, završetkom listopadskih pobožnosti i pjevanjem Lauretanskih litanija. Slijedila je misa i euharistijsko klanjanje do 22 sata. U 22 sata mladi župe u kripti crkve prikazali su film "Sveta Faustina", o svetici koja nadahnjuje mnoge vjernike u toj župi. Molitvena zajednica Milosrdnog Isusa, od 23 sata do ponoći, predvodila je pobožnost Milosrdnom Isusu i animirala pjevanje, a mnogi mladi pristupili su i sakramentu pomirenja."

"Svetost svijetli!
Truditi se biti što više Božji, svim vjernicima je poslanje.U župnoj
crkvi, u Kistanjama, noćas je odzvanjalo "Isuse vjerujem" u svakom
trenutku u tvoje neizmjerno milosrđe.Vjerujem da nas voliš premda naša
svetost ponekad ne svijetli onoliko koliko bi Ti želio.Voliš nas jer
nas želiš uz sebe.Želiš nas za svoje prijatelje.I mi u ovoj noći
pozdravljamo sve Božje prijatelje koji bdiju uz Svijetiljku koja
svijetli,i koji reče "Ja sam svijetlo svijeta".Neka nam On bude snaga
u našem životu.Svoj braći i sestrama u Kristu veliki pozdrav i Božji
blagoslov od vjernika,Župnika i časnih sestara iz župe Kistanje."

 

Opširnije...

 
 
home