Završetak 7. Marije Zvijezde - na Tijelovo i Svjetski dan bicikla 3.6 - u župi bl. Alojzija Stepinca- Bestovje-Novaki-Rakitje

Na veliki kršćanski blagdan Tijelova, 3.6.2021, koji se ove godine poklopio i sa Svjetskim danom bicikla, u župi bl. Alojzija Stepinca - Bestovje - Novaki - Rakitje, svečano je s biskupom Komaricom i župnikom domaćinom preč. Božidarom Cindorijem, te župnikom in solidum vlč.mr. Ivanom Gretićem i drugim koncelebrantima završena 7. Marija Zvijezda - svibanjska virtualna biciklijada sv. Ivana Pavla II, u organizaciji Kristova Stola - Misijske Europske Inicijative, a uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grada Zagreba te medijsko pokroviteljstvo Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i Hrvatske katoličke mreže, a u suradnji sa portalom biciklijade.comBiciklijada u čast sv. Ivana Pavla II, kojom se povezuju sva mjesta i marijanska svetišta koja je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini posjetio sv. Ivan Pavao II - Marija Bistrica, Trsat, Solin, Zadar, Aljmaš, Dubrovnik i Sarajevo - s Banja Lukom i trapističkim samostanom Marija Zvijezda, Kristov Stol je ove godine organizirao već 7. puta. Kako zbog pandemije biciklisti sudionici ove godine nisu mogli fizički doći do Banja Luke i velebne Marije Zvijezde, biciklijada je ove godine po prvi puta održana na virtualni način, kroz čitav mjesec svibanj, kao odaziv na svibanjsku molitvenu inicijativu pape Franje, te s geslom: "U Marijinu mjesecu, Josipove godine, po zagovoru sv. Ivana Pavla II, molimo i vozimo za što skoriju kanonizaciju bl. kard. Stepinca", te posebnu duhovnu i molitvenu povezanost sa biskupom Komaricom i hrvatima banjolučke biskupije i čitave Bosne i Hercegovine. 

40-ak ovogodišnjih sudionika biciklista, ukupno su odvezli preko 4000 km, povezavši Mariju Zvijezdu, Aljmaš, Mariju Bistricu, Trsat, Solin, Zadar i druga svetišta posvećena Gospi, sv. Josipu, sv. Ivanu Pavlu II i bl. Alojziju Stepincu, objavljujući svoje fotografije na društvenim mrežama uz hashtag #KristovStolMarijaZvijezda. 

Fotoizvještaji sudionika

  


https://youtu.be/GwGoiGQM-LE

Sve sudionike je na samom početku svibnja posebno blagoslovio biskup Komarica, uključivši ih sve u molitveni maraton koji se za nakane što skorijeg prestanka pandemije čitav mjesec održavao u samostanu Marija Zvijezda.

Inicijalni blagoslov biskupa Komarice organizatorima Kristov Stol i sudionicima 7. Marije Zvijezde


Kristov Stol je 31. svibnja organizirao youtube video prijenos završne svečane mise biskupa Komarice i molitvu krunice Marija Zvijezda, kako bi svi sudionici makar virtualno mogli pohoditi Mariju Zvijezdu. https://youtu.be/y6NMQe-96u4

A kako biciklisti ove godine nisu mogli fizički posjetiti biskupa Komaricu i Mariju Zvijezdu, biskup je odlučio doći u susret biciklistima s ove strane hrvatske granice. Zahvaljujući ljubaznom i gostoljubivom župniku župe bl. Alojzija Stepinca kod Sv. Nedelje (Bestovje-Novaci-Rakitje) preč. Božidaru Cindoriju, Kristov Stol je dogovorio dolazak biciklista u popodnevnim satima, nakon što je ujutro održana svečana Tijelovska procesija: Biciklisti su se okupili u 17h kod kapele sv. Andrije, te nakon što je Drina Ćavar, predsjednica Kristova Stola, sa suradnicima podijelila drvene medalje, prigodne majice i poklon pakete financirane od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, dizajnera Petra Krešimira Ćavara, 

medalja

poklon paket

sudionicima 7. Marije Zvijezde priključili su se i lokalni župljani na biciklima, brojne obitelji s malom djecom, te je nakon inicijalnog blagoslova i zahvale svim sudionicima, i organizatorima iz Kristova Stola, posebno predsjednici Drini Ćavar i Kseniji Kulić i z biciklijade.com - na bicikl  sjeo i sam biskup Komarica, te zajedno sa župnikom Cindorijem, poveo biciklističku kolonu do oko 1 km udaljene župne crkve bl. Alojzija Stepinca. 

FOTOGALERIJA - 3.6.2021

IMG 8959


195533645 4568054656541087 2640488437840459520 n


IMG 8981

IMG 8984

IMG 8988

IMG 8998

Darijo

196297028 4568053946541158 7557401092617251012 nPrije sv. mise, župnik je organizirao malu okrepu za sve sudionike, bilo je prigode i za zajedničke i obiteljske fotografije s biskupom, a biciklistima su se prije svete mise priključili i članovi Udruge Nazaret - prognanih Hrvata Banja Luke i banjalučkog područja - od kojih neki, zajedno s predsjednikom Vinkom Laštrom i sami već više godina sudjeluju u biciklijadi Marija Zvijezda, te je za svečanu sv. misu u 18h prostrana crkva bl. Alojzija Stepinca bila skoro premala za sve koji su željeli sudjelovati, pridržavajući se epidemioloških mjera. 

Koncelebrirana sv. misa biskupa Komarice, sa župnikom Cindorijem, župnikom in solidum vlč. Gretićem, drugim koncelebrantima i mnoštvom ministranata, održana je pred velikim likom bl. Alojzija Stepinca s njegovim relikvijama, i mozaikom sv. Ivana Pavla II, uz svečano pjevanje župnog zbora, te tople i zahvalne očinske riječi biskupa Komarice, na krasnom dočeku od strane župnika i župljana, na doista značajnoj misijskoj inicijativi Kristova Stola, za održavanje trajnog sjećanja na tradiciju trapističkog samostana Marija Zvijezda, i povezanost Hrvata u Republici Hrvatskoj s onima u Bosni i Hercegovini, sjećanje na dolaske sv. Ivana Pavla II, i molitvu za kanonizaciju bl. Stepinca. 

IMG 9049

IMG 9062

IMG 9073


Nakon sv. mise. g. Željko Magdić, predstavnik biciklista iz Ogulina, koji je već nekoliko puta sudjelovao u biciklijadi Marija Zvijezda, a koji je ove godine biciklom povezao trsatsko svetište i Krašić, predao je biskupi Komarici prigodni dar, uz isticanje duhovne i molitvene povezanosti svih sudionika s biskupom i banjolučkom biskupijom. A Drina Ćavar, predsjednica Kristova Stola u ime udruge, i svih sudionika biciklista, zahvalila je biskupu na krasnom domaćinstvu u Mariji Zvijezdi ranijih 6 godina za sve sudionike, poželjela mu dobrodošlicu u Hrvatsku ove 7. godine, te kao mali znak pažnje, dobrodošlice i povezanosti  uručila prigodan i praktičan dar. Župnik domaćin preč. Božo Cindori, u ime župe i župljana, te dobrodošlice biskupu Komarici poklonio je biskupu novi kip bl. Ivana Merza. IMG 9092

IMG 9093

IMG 9094

Nakon svečanog misnog slavlja održano je i klanjanje pred Presvetim i završni blagoslov biskupa Komarice. 

IMG 9088

Drina Ćavar

(3.6.2021)