Najava polaska za medije - Biciklistički maraton Metković - Skoplje - o. Ante Gabrića i sv. Majke Terezije 1-8.5.2019 - s nakanom što skorije beatifikacije sluge Božjega o. Ante Gabrića

Novi biciklistički maraton Misijske Europske Inicijative "Kristov Stol", od Metkovića do Skoplja, kreće u srijedu 1. svibnja, a završava susretom s Papom u Skoplju, u utorak, 7.5.2019, s nakanom što skorije beatifikacije sluge Božjega o. Ante Gabrića i ciljem povezivanja Metkovića i Skoplja - rodnih gradova o. Gabrića i sv. Majke Terezije, pod geslom: "Siromaštvo - Blago Crkve". 


Maratonom će se obilježiti i 100. godišnjica rođenja sluge Božjega kard. Franje Kuharića, te 40. godina dolaska sestara Majke Terezije - Misionarki ljubavi u Zagreb, i 40. godina dodjele Nobelove nagrade za mir sv. Majci Tereziji. 


Tijekom boravka u Skoplju, planirano je sudjelovanje na svetoj misi s Papom Franjom 7. svibnja, uz prigodni dar sudionika Svetom Ocu, kao i otvaranje izložbe fotografija Zvonimira Atletića o suradnji o. Gabrića i sv. Majke Terezije u Domu kulture Kočo Racin, u ponedjeljak 6. svibnja u 20.15h, uoči Papina dolaska.

G. Zvonimir Atletić će biti službeni fotograf čitavog maratona. 


Sudionici maratona su biciklisti i prateće osoblje iz Metkovića, Splita i Zagreba.


Priključivanje maratonu lokalnih biciklista moguće je na pojedinim dionicama trase: 


1.5 - srijeda - Metković - Perast (170 km) 

2.5 - četvrtak - Perast - Skadar (120 km) 

3.5 - petak - Skadar - Tirana (102 km) 

4.5. - subota - Tirana - Ohrid (132 km) 

5.5. - nedjelja - Ohrid - Mavrovo (98 km) 

6.5. - ponedjeljak - Mavrovo - Skoplje (100 km) i otvorenje izložbe g. Atletića

7.5 - utorak - sv. misa i susret s Papom Franjom 

8.5 - srijeda - povratak u Metković i Zagreb


Kreće se iz Hrvatske, kroz Bosnu i Hercegovinu, do Boke Kotorske i Crne Gore, dalje kroz Albaniju s ciljem u Sjevernoj Makedoniji. 

Povratak je 8.5 osobnim vozilima kroz Kosovo i Srbiju, nazad do Hrvatske. 


Biciklistički maraton Metković - Skoplje s nakanom što skorije beatifikacije sluge Božjega o. Ante Gabrića, "Kristov Stol" organizira u suradnji s Veslačkim klubom Neretvanski gusar iz Metkovića i katedralnom župom Skoplje. Više informacija na www.kristov-stol.hr i mail: kristov.stol@gmail.com i mob: 091-570-8604. 


http://kristov-stol.hr/index.php/metkovic-skoplje-2019Od srca zahvaljujemo hrvatsko-makedonskoj pjesnikinji Ljerki Toth Naumovoj za prevođenje svih tekstova na makedonski jezik! 

(Ljerka Toth Naumova autorica je 17 pjesničkih zbirki na makedonskom i hrvatskom jeziku. Urednica časopisa Hrvatska riječ kojeg objavljuje  Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji u kojoj je iznimno aktivna. Pjesme su joj prevođene na engleski, talijanski, francuski, turski, rumunjski, vlaški, i druge jezike. Zastupljena je u nekoliko antologija.)