Uspješno završen biciklistički maraton Metković - Skoplje i otvorena izložba g. Atletića o sv. Majci Tereziji i o. Anti Gabriću u Skoplju

Kristov Stol - Misijska Europska Inicijativa uspješno je organizirao još jedan zavjetni biciklistički maraton i međunarodno kulturno događanje s nakanom promocije hrvatskih svetaca i blaženika. Ovaj puta je zavjetna molitvena nakana što skorija beatifikacija o. Ante Gabrića, a cilj je bio biciklističkim maratonom povezati rodne gradove o. Gabrića - Metković i Majke Tereziije - Skoplje. Suorganizatori su don Davor Topić iz katedralne župe Skoplje i Veslački klub Neretvanski gusar iz Metkovića. Maratonu se kao službeni fotograf priključio g. Zvionimir Atletić, s kolegom Rajkom Šimunovićem, te je dogovoreno otvorenje izložbe njegovih fotografija o suradnji o. Gabrića i Majke Terezije, u domu kulture Kočo Racin u Skoplju. 6. svibnja uoči Papina pohoda Makedoniji. 

G. Atletić je do sada imao veliki broj izložbi fotografija, posebno sv. Majke Terezije i o. Ante Gabrića, ali ovo je prva povijesna izložba o zajedničkoj suradnji tih dvoje duhovnih velikana. 

U biciklističkom maratonu sudjelovala su četvorica biciklista i veslača iz Metkovića Antonio Crnčević, DAvor Gnječ, Miroslav Trgovčević i Matko Delija), te Mario Grgat iz Zagreba, koji je na jesen prošle godine sudjelovao i u biciklističkom maratonu Kristova Stola do Rima,  a za prenoćišta su se često nudili ljubazni domaćini diljem trase (obitelj Šiljeg u Metkoviću, don Srećko u Perastu, vlč. Oliver u pastoralnom centru Ohrid i g. Božo Matić u Skoplju). 

Petorica biciklista prešli su preko 700 km u 6 etapa - Metković-Perast-Skadar-Tirana-Ohrid-Mavrovo-Skoplje, preko 100 km dnevno, uz napornu vožnju i u kišnim periodima, te su sretno stigli u Skoplje, neposredno pred otvorenje izložbe. 

Oko pripreme i postavljanja izložbe puno su pomogle gospođa Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica za vizualne umjetnosti JU Doma kulture Kočo Racin u Skoplju. Za prijevode tekstova uz sudjelovanje u programu otvaranja vlastitom pjesmom, nadahnutom samom izložbom hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka  Toth Naumova. Na otvorenju je sudjelovala i predstavnica hrvatskog veleposlanstva u Skoplju Ana Vučić, a program su glazbenom pratnjom uzveličali mladi glazbenici iz Skoplja Luiza Palifrova i Dimitar Micev. Drina Ćavar, predsjednica Kristova Stola u ime organizatora i suradnika pozdravila je sve prisutne, i zahvalila na uspješnoj suradnji i dolasku, čestitavši biciklistima na prevaljenom putu, uz posebnu zahvalu g. Atletiću. 

Posebnu uzvišenost i blagoslov cijelom događanju otvorenja izložbe organizirao je don Davor Topić, organizacijom dolaska najviših crkvenih dostojanstvenika katoličke i drugih crkava - otvorenju su nazočili uz veliki broj suradnika i svećenika svojih biskupija -  biskup Hranić, biskup Janjić, biskup Hoćevar, biskup Komarica i brojni drugi biskupi iz Hrvatske, Bih, Slovenije i drugih zemalja, (točan popis uzvanika može se dobiti od don Davora Topića - hvala! : ) uz dragocjenu nazočnost kardinala Vinka Puljića, koji je osobno biranim riječima izložbu proglasio službeno otvorenom, istaknuvši važnost trajnog sjećanja na duhovne velikane, i zahvalnost g. Atletiću, biciklistima i Drini Ćavar iz Kristova Stola, što su svojim trudom, svatko na svoj način, organizacijski, biciklistički i umjetnički - ovom manifestacijom osvježili dragu uspomenu na dva divna velikana: sv. Majku Tereziju i slugu Božjega o. Antu Gabrića.


Sponzori maratona kojim od srca zahvaljujemo su Marijana Petir (tisak majica), Kraš - slatkiši okrepe za bicikliste, domaćine i skromni domjenak, te Eurocom - simbolični suveniri za domaćine


Fotografije s događanja uskoro će biti  dostupne na fb profilu Kristov Stol


Drina Ćavar, predsjednica Kristova Stola