Biciklijada - Izvješća i fotogalerije

Biciklijada - Izvješća i fotogalerije

7. Postulatura bl. Ivana Merza

6. Zagrebački holding

5. Radio Marija - izvješće u informativnom programu, pon, 9.5 u 16.30h

4. www.papa.hr

alt

3. Fotogalerija Glasa Koncila

(Fotogalerija Kristova Stola)

2. Izvješće Glasa Koncila

1. IKA o biciklijadi


Ostali mediji:

1. Gimnazija Virovitica - Kapljice

Izvješće s biciklijade

U organizaciji Kristova Stola - Misijske Europske inicijative, u

subotu 7. 5, tjedan nakon Papine beatifikacije, održana je Obiteljska biciklijada bl. Ivana Pavla II, 1. biciklijada na svijetu posvećena novom blaženiku. Medijski pokrovitelji su Glas Koncila, Mali Koncil, i Postulatura bl. Ivana Merza, budući je  bicikiljada 1. dio trodijelne svibanjske manifestacije - Merčeva Krunica, a čitavom uspjehu pridonio je i efektni audio spot snimljen u studiju Radio Marija Bistrica. Dan je bio doista poseban i blagoslovljen, od prekrasnog vremena, koje kao da je svojom toplinom, sjajem i vedrinom, blagoslivljalo hodočasnike i bicikliste, do prijateljskih i ljubaznih policajaca, u pratnji motorima...Već od 8 sati, organizatori i biciklisti su se pomalo skupljali na zapadnom parkiralištu hipodroma, spremno i nestrpljivo očekujući žute i bijele majice Glasa Koncila, s likom novog blaženika i efektnim tekstom: "Blaženik".

P5078599


Bijele majice namijenjene su organizatorima i redarima, a žute, njih 105 prvim sudionicima, svaka majica predstavlja jedno od 104 Papinih pastoralnih putovanja izvan Italije, kao i njegovo zadnje putovanje u samoj Italiji. Simpatične volonterke spretno su podijelile majice sve većem broju sudionika, koji su stvorili veseli metež i žamor, uz pomoć direktora Glasa Koncila - v. Pintarića, i fra Darka Teperta, koji je u svom franjevačkom habitu, na megafon izgovarao redne brojeve majica, sudionika i Papinih putovanja.

alt

Nakon što su svi dobili majice po svojoj mjeri, usljedila je kratka molitva i blagoslov sudionika i njihovih dvokotača, iskusni redari, koji su čitavu trasu već prošli nekoliko puta, Ivan i Irvin, hrabro su poveli poveću žuto-bijelu kolonu, od stotinjak biciklista svih dobi, s policijskom motorističkom pratnjom na čelu i začelju, te g. Tomislavom iz servisne službe Biciklističkog saveza i tako smo sigurno stigli do 1. postaje - kapele na Bundeku. Zvonar Josip je otvorio vrata kapele, i nakon molitve i obilaska kapele, veselo i glasno zazvonio njenim zvonima, te se i sam priključio veseloj koloni, na izlasku iz Bundeka....

P5078566

Sljedio je najduži dio trase, uz novozagrebačke crkve - sv. Ivana-Utrine, sv. Luke-Travno, gdje su nas njihovi krizmanici zainteresirano promatrali, do sv. Mateja-Dugave, gdje je i časna sestra s. Mirjana iz medicinske automobilske pratnje, u redovničkom habitu, i s crvenim križem na ramenu, veselo prešla iz automobila, na bicikl kojeg su joj tamo posudili, dok je njena kolegica Narcisa ostala u automobilskoj pratnji...I tako smo mogli nastaviti dalje, prema trećoj postaji, i lijepoj drvenoj kapeli sv. Marka, u Jakuševcu, gdje nas je dočekao ljubazni župnik v. Josip, i nakon zajedničke molitve s nama, ljubazno ispričao povijest te lijepe župne crkvice, i rado nam pokazao njenu unutrašnjost, već spremnu za popodnevne krizmanike.

P5078613


Uz sv. Benedikta u Mičevcu, pomolili smo se za sv. Oca, čiji posjet uskoro očekujemo i na trgu bl. Alojzija Stepinca, ispred crkve, sjetili se da upravo u tome trenu, grupa biciklista iz našeg drugog - velikogoričkog smjera, kreće iz istoimene župe - bl. Alojzija Stepinca, te se dodatno utekli i tom našem blaženiku, koji nas je tako s obje strane posebno štitio i blagoslivljao. Sjetili smo se i posjete Pape Ivana Pavla II Sarajevu 1997, i nastavili prema našem cilju - sv. Barbari u Velikoj Mlaki, gdje smo svi sigurno i sretno, bez i najmanjeg problema stigli, praćeni sada velikogoričkim timom prometne policije, na čije područje smo ušli kod Mičevca...

P5078621

Župnik v. Anđelko nas je srdačno dočekao, a p. Nagy je već stigao svojim automobilom...Sada su samo još falili velikogorički biciklisti, kako bi svečano misno slavlje moglo početi...Mladi iz benda Tobija, već su imali spremno sve za nastup, i glazbenu pratnju misnog slavlja, izmolili smo zajedno Kraljice Neba, i litanije bl. Ivana Pavla II, uz dodan prigodni zaziv - Ivane Pavle, koji si se na biciklu vozio, moli za nas : )

P5078636

Velikogoričani predvođeni Tomom Lukšićem, iz Zajednice mladih Trag u beskraju, su telefonom javljali da su nakon podjele majica i molitve na startu, i zaustavljanja kod kapele Ranjenog Isusa na domak, samo što nisu stigli, njih pedesetak...Podne je već prolazilo, Tobija su svirali ulaznu pjesmu, i misa samo što nije počela, no željeli smo pričekati drugi, velikogorički pritok naše i Papine biciklijade...I - evo ih!!! Posebno iznenađenje i čast bio je dolazak biciklom iz Velike Gorice, i njihova gradonačelnika - g. Dražena Barišića! I konačno - svi smo na okupu, ogrijani suncem, i ozareni zajedništvom, koncelebrirana sv. misa upravo - počinje!!! 

P5078649

Tu su mladi franjevac, stariji isusovac, župnik sv. Barbare i direktor Glasa Koncila, iza njih pod lijepom drvenom nadstrešnicom, slike Srca Isusova i Marijina, a ispred oltara - velika slika bl. Ivana Merza, zadnjeg hrvatskog blaženika, kojeg je beatificirao novi Blaženik - Ivan Pavao II, pri svom zadnjem susretu s Hrvatima, u Banja Luci 2003...Nakon lijepe i poučne propovijedi p. Nagya o tom svetom hrvatskom laiku, i tumačenja simbolike na slici - Merčeva crkvenost, učenost, Duh Sveti koji ga vodi i nadahnjuje, sv. Euharistija koja mu je toliko značila, uz predivnu glazbenu pratnju koju je na kraju sv. mise morao pohvaliti i sam župnik, sv. misa se polako bližila svome vrhuncu, Pretvorbi i podjeli sv. Pričesti, koja se odvijala na posebno svečani način, s naša 4 svećenika, i zahvalnim hodočasnicima, uronjenim u Kristovu prisutnost i stopljenim s ljepotom okoliša...

P5078659

Nakon sv. mise, i okrepe uz Catering Zrinski, i domaće kolače, obitelji Palac, koja se čitava uključila u pomoć organizaciji biciklijade, zajedno s obiteljima drugih župljana sv. Barbare, mogao je početi drugi popodnevni dio programa, uz simpatično i poticajno vodstvo Tanje Popec, predstavljanje organizatora Kristov Stoli, i svibanjske Merčeve Krunice, podsjećanje na susrete s bl Papom Ivanom Pavlom II, pripremu za novi susret s novim Papom, svjedočanstva s prošlotjedne rimske beatifikacije, i kviz znanja o bl. Ivanu Pavlu II, uz uživanje u dinamičnoj i živahnoj glazbi mladih glazbenika Tobije, veselju i dobrom raspoloženju, baš kao i prekrasnom vremenu, nije bilo kraja...Odnosno, na žalost ipak jest, kada smo se iza 15h morali razići, oprostiti jedni od drugih, oprostiti od lijepe crkvice sv. Barbare, i pod Ivanovim vodstvom nastaviti prema svojim domovima, želeći trajno ostati jedna velika - Obitelj na biciklu - Zajedno s Papom, Zajedno u Kristu!!!

P5078637

Od srca hvala svima, koji su na bilo koji način pomogli održavanje ove 1. Obiteljske biciklijade bl. Ivana Pavla II, za koju se nadamo da će postati tradicionalna, i ugradili dio sebe i svoga srca u njenu realizaciju! Neka nas sve prati blagoslov bl. Ivana Pavla II, i bl. Ivana Merza.

P5078667

Drina Ćavar

Ideja i projektna dokumentacija - Drina Ćavar

Duhovni sadržaj biciklijade (pripremio fra Darko Tepert)

1) START: Hipodrom

Geslo: U Tebe se, Gospodine, uzdam

Kratki uvod (2-3 min.; svećenik)

Netko od sudionika biciklijade pročitat će sljedeći tekst:

Iz homilije pape Ivana Pavla II. na Hipodromu, 11. rujna 1994.

»Danas se sjećamo početaka kršćanstva u ovoj zemlji, ne samo zato jer smo potaknuti razumljivim osjećajima ljubavi prema vlastitim korijenima, nego poglavito radi toga da zahvalimo Duhu Božjem, koji je... stalno krijepio ovu Crkvu, i dao da bude živi znak ljubavi nebeskog Oca u hrvatskoj zemlji.«

»Molitva „Očenaš“ sadrži u zametku projekt društva koje, ne samo da isključuje svako nasilje, nego se pod svakim vidom oblikuje prema načelima bratske solidarnosti. To je društvo shvaćeno kao velika obitelj u kojoj se pojedine skupine, bez ikakve diskriminacije, osjećaju prihvaćenima, poštovanima i ljubljenima.

Ova kultura solidarnosti prolazi na osobiti način kroz iskustvo obitelji... Potrebno je da sve obitelji budu istinske „škole ljubavi“: obitelji duboko sjedinjene i u isto vrijeme otvorene cijelome društvu; obitelji u kojima je ljudski život prihvaćen sa svetim poštovanjem od trenutka začeća i u kojima se odgaja za ljubav prema svakom ljudskom biću, bez razlikovanja na prijatelje i neprijatelje. Ako ljubimo samo one koji nas ljube - upozorava nas Isus - koja nam je zasluga? „Zar to isto ne čine i pogani?“ (Mt 5,47).

Ovaj divan projekt izložen je nažalost ljudskoj krhkosti. Stoga nam ova Molitva Gospodnja pokazuje put kako nastaviti s hodom, nakon svakoga našeg neuspjeha: to je put praštanja. „Otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim.“«

Prošnje (uvodi svećenik, a netko od sudionika može čitati pojedine zazive):

Uputimo sada Gospodinu svoje molitve i prošnje za cijelu Crkvu, za naš narod i sve narode svijeta, za sve obitelji i za sve nas. Recimo zajedno:

U Tebe se, Gospodine, uzdam

Čuvaj, Gospodine, papu našega, Benedikta XVI., da u vršenju svoje službe bude uvijek pomognut uzdanjem u Tebe, molimo te.

U Tebe se, Gospodine, uzdam.

Budi i uz nadbiskupa našega Josipa, sve biskupe, svećenike i đakone tvoje Crkve u našem narodu, uz sve koji poučavaju u vjeri: da te uvijek životom svjedoče, molimo te.

U Tebe se, Gospodine, uzdam.

Prati, Gospodine, sve naše obitelji na putu življenja Evanđelja: da budu prave škole ljubavi prema bližnjemu, molimo te.

U Tebe se, Gospodine, uzdam.

Vodi nas ovdje prisutne: da danas provedemo dan u tvojoj prisutnosti, te još više ojača naše uzdanje u Tebe, molimo te.

U Tebe se, Gospodine, uzdam.

Molitva za obitelj:

Gospodine Bože, izvore života i ljubavi,

blagoslivljamo te i zahvaljujemo ti što si

darom svoga Sina posvetio zajedništvo obitelji.

Radujući se dolasku pape Benedikta

u našu hrvatsku domovinu, povjeravamo ti:

roditelje i djecu, djedove i bake, mladiće i djevojke.

Molimo te da našim obiteljima daješ snagu

za velikodušno prihvaćanje dara života.

Obiteljske domove ispuni svojim Duhom,

da budu mjesta molitve i kršćanskih kreposti,

uzajamnoga poštivanja, nesebičnosti i opraštanja,

te osjetljivosti za potrebe bližnjih.

Sve nas ispuni životnom radošću,

da te svjedočimo u ljepoti otajstva Crkve, i da ti

– po uzoru i zagovoru Blažene Djevice Marije i sv. Josipa -

služimo u vjernosti i istini, zajedno u Kristu,

koji s tobom u Duhu Svetome živi i kraljuje

u vijeke vjekova. Amen.

Blagoslov biciklista (svećenik):

Papa Ivan Pavao II. ovdje nam je 1994. godine tumačio Očenaš. Izmolimo sada zajedno Molitvu Gospodnju:

Oče naš.

Svećenik: Pođimo u miru!

2) BUNDEK: Kapela sv. Anđela Čuvara i sv. Josipa Radnika

Geslo: Bit ćete mi svjedoci

Kratki uvod (2-3 min.; svećenik)

Netko od sudionika biciklijade pročitat će sljedeći tekst:

Govoreći u Mariji Bistrici, 3. listopada 1998., papa Ivan Pavao II. rekao je o blaženom Alojziju Stepincu:

»U osobi se novoga blaženika spaja, da se tako izrazim, cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom ovoga stoljeća obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom. On je sada u nebeskoj slavi okružen svima onima koji su, kao i on, dobar boj bili, kaleći svoju vjeru u kušnjama i nevoljama. U njega danas s pouzdanjem upiremo svoj pogled ištući njegov zagovor.

Znakovite su u svezi s tim riječi što ih je novi blaženik izgovorio 1943. u vrijeme Drugoga svjetskog rata kada se Europa nalazila pritiješnjena nečuvenim nasiljem: "Kakav poredak zastupa Katolička Crkva, kad se danas cijeli svijet bori za novi poredak? Mi, osuđujući sve nepravde, sva ubijanja nevinih, sve paleže mirnih sela, sva zatiranja sirotinjskih žuljeva... odgovaramo ovako: Crkva je za onaj poredak, koji je toliko star, koliko i deset zapovijedi Božjih. Mi smo za poredak, koji je napisan ne na raspadljivom papiru, nego u savjesti ljudskoj prstom Boga živoga".

"Oče, proslavi ime svoje!" (Iv 12, 24. 28). Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati. Evo glavnih točaka: vjera u Boga, poštivanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik. Dobro je znao da se ne može popuštati kad je u pitanju istina, jer istina nije roba kojom se može trgovati.«

Prošnje (uvodi svećenik, a netko od sudionika može čitati pojedine zazive):

Upravimo svoje molitve Gospodinu i ponavljajmo zajedno:

Učini nas svojim svjedocima.

Ti si nas, Gospodine, pozvao da živimo Evanđelje: pomozi nam da svjedočimo svoju vjeru u svim životnim okolnostima, molimo te.

Učini nas svojim svjedocima.

U životu se često nalazimo u različitim kušnjama: pomozi nam da nam u njima snaga i nada bude tvoja riječ, molimo te.

Učini nas svojim svjedocima.

Naši bližnji, članovi naših obitelji, prijatelji i poznanici, trpe zbog različitih bolesti: daj da im neprestano pružamo potporu i nadu, molimo te.

Učini nas svojim svjedocima.

U susretu sa smrću ostajemo bez riječi: pomozi nam da smrt doživimo kao radostan susret s tobom, molimo te.

Učini nas svojim svjedocima.

Za svoga Drugog pastoralnog pohoda Hrvatskoj, papa Ivan Pavao II. u svetištu Gospe od Otoka u Solinu rekao: »Sve vas povjeravam Onoj, koja je bila tjelesna Majka Riječi utjelovljene radi našega spasenja.« Ona je uvijek »bdjela nad vama, nad vašim obiteljima, nad vašom domovinom. Neka vam bude potpora u svjedočenju za Krista.« Upravimo i mi svoju molitvu Blaženoj Djevici Mariji:

Zdravo Marijo.

3) JAKUŠEVEC: Župna crkva sv. Marka Evanđelista

Geslo: Obitelj - put Crkve i naroda

Kratki uvod (1 min.; svećenik)

Netko od sudionika biciklijade pročitat će sljedeći tekst:

Iz homilije pape Ivana Pavla II., 8. lipnja 2003., u Rijeci.

»Nalazimo se podno brijega na kojemu leži trsatsko svetište, gdje je – prema pobožnoj predaji – neko vrijeme stajao dom Djevice Marije. Drago sjećanje na život Isusa, Marije i Josipa u Nazaretu doziva nam u pamet skromnu i jednostavnu ljepotu te sveti i nepovredivi biljeg kršćanske obitelji. Motreći Mariju i Josipa, koji prikazuju Dijete u Hramu ili idu na hodočašće u Jeruzalem, kršćanski se roditelji mogu prepoznati dok sa svojom djecom sudjeluju u nedjeljnoj Euharistiji ili dok se sabiru na molitvu u svojemu domu. Drago mi je s tim u svezi dozvati u sjećanje program, što su ga vaši biskupi prije više godina uputili iz Nina: "Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi Misu". Da bi se to moglo ostvarivati, vrlo je važno poštivati svetost blagdanskoga dana, što članovima obitelji omogućuje da se ponovno nađu zajedno i da Bogu zajedno iskažu dužno štovanje. Obitelj danas, također i u Hrvatskoj, traži povlaštenu pozornost i jasne mjere, koje će promicati i štititi njezin ustroj, razvoj i stalnost. Mislim, između ostaloga, na ozbiljno pitanje stambenoga prostora i na pitanje zaposlenosti. Ne smije se zaboraviti da se preko pomoći pružene obitelji pridonosi također rješavanju drugih velikih teškoća, kao što su – na primjer – skrb za bolesnike i starije osobe, način kako spriječiti širenje kriminala i kako naći ustuk uporabi droge. Vi se pak, kršćanske obitelji, ne ustručavajte – posebno svjedočeći načinom vlastitoga života – predlagati istinski Božji naum s obitelji kao zajednicom života utemeljena na ženidbi, to jest na postojanome i vjernome zajedništvo muškarca i žene, međusobno vezanima javno očitovanom i priznatom svezom. Na vama je da na sebe preuzmete odgovornost ljudskoga i kršćanskoga odgoja svoje djece.«

Kratki nagovor (2-3 min.; svećenik)

Molitva za obitelj:

Gospodine Bože, izvore života i ljubavi,

blagoslivljamo te i zahvaljujemo ti što si

darom svoga Sina posvetio zajedništvo obitelji.

Radujući se dolasku pape Benedikta

u našu hrvatsku domovinu, povjeravamo ti:

roditelje i djecu, djedove i bake, mladiće i djevojke.

Molimo te da našim obiteljima daješ snagu

za velikodušno prihvaćanje dara života.

Obiteljske domove ispuni svojim Duhom,

da budu mjesta molitve i kršćanskih kreposti,

uzajamnoga poštivanja, nesebičnosti i opraštanja,

te osjetljivosti za potrebe bližnjih.

Sve nas ispuni životnom radošću,

da te svjedočimo u ljepoti otajstva Crkve, i da ti

– po uzoru i zagovoru Blažene Djevice Marije i sv. Josipa -

služimo u vjernosti i istini, zajedno u Kristu,

koji s tobom u Duhu Svetome živi i kraljuje

u vijeke vjekova. Amen.

4) MIČEVEC: Crkva sv. Benedikta

Geslo: S vama smo

Kratki uvod (2-3 min.; svećenik)

Netko od sudionika biciklijade pročitat će sljedeći tekst:

Iz homilije pape Ivana Pavla II., 13. travnja 1997., u Sarajevu.

Sveti Ivan piše: »„Zagovornika imamo kod Oca - Isusa Krista, Pravednika. On je pomirnica za grijehe naše, i ne samo naše nego i svega svijeta.“ (1Iv 2,1-2). Ovu istinu danas vam ponavlja Petrov nasljednik, koji je došao među vas.«... »Dolazim danas među vas da vam kažem: Imaš zagovornika kod Boga. Njegovo je ime: Isus Krist, Pravednik!

Petar i Ivan, kao i drugi apostoli, postali su svjedoci ove istine, jer su svojim očima vidjeli Krista raspetoga i uskrsloga. Pojavio se među njima u Dvorani posljednje večere, pokazujući rane svoje muke; dozvolio im je da ga dotaknu, da bi se uvjerili da je on onaj isti Isus kojega su prije upoznali kao Učitelja.«...

»On je isti danas, jučer i ostat će isti uvijeke. Kao takav, kao pravi čovjek, on je kod Oca zagovornik svih ljudi!«

Prošnje (uvodi svećenik, a netko od sudionika može čitati pojedine zazive):

Gospodin nas neprestano ohrabruje na našem životnom putu. Stoga mu puni pouzdanja ponovno uputimo svoje prošnje i recimo zajedno:

Budi s nama, Gospodine.

Gospodine, ti si isti jučer, danas i uvijeke. Daj da nikad ne izgubimo vjeru u tvoju prisutnost među nama, molimo te.

Budi s nama, Gospodine.

Ti nas svakoga dana, a osobito nedjeljom, pozivaš za stol svoje Riječ i za stol svoga Tijela i Krvi. Ne dopusti da se udaljimo od stola tvoje milosti, molimo te.

Budi s nama, Gospodine.

Ti nas pozivaš da u svojim bližnjima, a osobito u gladnima, bolesnima, žalosnima i svima u potrebi, prepoznajemo tebe. Daj da budemo pažljivi na takvu tvoju prisutnost među nama, molimo te.

Budi s nama, Gospodine.

Ti nas vodiš putem međusobne ljubavi i praštanja. Daj da ljubeći sve ljude i mi budemo znak tvoje prisutnosti u ovome svijetu, molimo te.

Budi s nama, Gospodine.

Izričući svoju vjeru u Božju prisutnost u našem životu, molimo zajedno Psalam 23.

5) CILJ: Velika Mlaka, Kapela sv. Barbare

Geslo: Blaženi čista srca

Sv. Misa u 12,00