2. Noć otvorenih crkvi 2011

U pripremi, Zagrebačka katedrala u noći uoči Svih Svetih...ponedjeljak, 31. listopada...

Mario Perestegi - orguljski koncert

Organizirajte i vi u Vašoj župi! Posvetimo ovu lijepu večer našim Nebeskim uzorima!Otkrijmo duhovne riznice naših crkvi! Poklonimo se pred Presvetim! Ispovijedimo se!

Jeste li kada bili u riznici zagrebačke katedrale?

Do sada prijavljeni za 2011:

1. Zagrebačka katedrala

2. Corpus Domini

(Noć otvorenih crkvi i Devetnica bl. Ivanu Pavlu II i Svim Svetima - od 22.10 (blagdan bl. Ivana Pavla II -30.10 - dnevno u 15h, 31. 10 - Noć otvorenih crkvi, 1.11 - blagdan Svih Svetih)

3. Sv. Josip - Trešnjevka

4. Osijek - Sv. Ćirila i Metoda

"Sa sestrom Silviom, vlč. Marinom Knežević i prof. Sandrom Lovričević (i VIS "Matheus") dogovorena je "Noć Otvorenih Crkvi" u Osijeku, kao i prošle godine. Nadam se da će ova vrlo dobra inicijativa još šire i dublje "zasvijetliti u noći". Darko"

5. Župa sv. Nikole - Čakovec

6. Frama Koprivnica


ZAGREBAČKA KATEDRALA

31. listopad 2011.


NOĆ OTVORENIH CRKVI


K O N C E R T

MARIO PERESTEGI, orgulje


PROGRAM KONCERTA:

O. Messiaen

La Banquet céleste

Apparation de l'Eglise éternelle

C. Franck

Preludij, fuga i varijacija Op. 18

Pièce Héroïque

E. Gigout

Toccata h-mol

F. Mendelssohn-Bartholdy

Sonata II, Op. 65

Grave – Adagio –

Allegro maestoso e vivace – Fuga

B. Papandopulo

Toccata cromatica

2. Posjetite Riznicu Zagrebačke katedrale!

Muzejski dokumentacijski centar:

Vjerska zajednica: rimokatolička
Lokalna vjerska zajednica: Zagrebačka nadbiskupija
Godina osnutka: 1094.
Nadležna osoba: Rektor Katedrale i Riznice, mr.sc.Josip Kuhtić
Vlasništvo: Rimokatoličke crkve, Zagrebačke nadbiskupije

Adresa

Ulica i broj / grad: Kaptol 31
10000 Zagreb
Županija: Grad Zagreb
Tel: 01/4813-007, 4894-892, 4920-308
Fax: 01/4828-557, 4920-307
E-mail: katedrala1@zg.t-com.hr

Otvoreno za posjetitelje

uz najavu

Opis

Riznica zagrebačke katedrale sadržava neprocjenjivo crkveno i kulturno blago koje se skupljalo i čuvalo tijekom devet stoljeća.

Rizničko blago sastoji se od zbirke metalnih dragocjenosti unutar kojih se ističu unikatni predmeti crkvenog zlatarstva i srebrnarstva, bjelokosni predmeti, predmeti od kristala i stakla ukrašeni draguljima, slikama od emajla te drugim tehnikama, s motivima liturgijskih simbola i drugim ukrasima.

Među vrijednim predmetima ističu se bjelokosni plenarij iz 11. st. te mnogi kaleži, relikvijari najrazličitijih oblika, od onih u obliku križa do jedinstvenih poprsja i bista, biskupski štapovi, posude za sveto ulje i za blagoslovljenu vodu, križevi-pacifi kali i dr.

U zbrici liturgijskog ruha posebnu vrijednost imaju plašt-misnica ugarskog kralja Ladislava, osnivača zagrebačke biskupije iz 11. st.; humerale (naramenik) bl. Augustina Kažotića, s umjetničkim vezom iz 13. st. te "Božji grob" iz biskupske vezilačke radionice Petra Petretića iz 1659. g.

Tu su i cijeli ornati, koji se sastoje od pluvijala, dalmatika i kazula s pripacima, u liturgijskim bojama te urešeni umjetničkim vezom, zbirka starih čipki, zbirka mitri, stare crkvene zastave, među kojima i najstarija banska zastava hrvatskog bana Nikole Bakača Erdödyja, te druge povijesne tekstilne dragocjenosti.

Od liturgijskih knjiga ističe se raskošno oslikani svečani misal čazmanskog prepošta Jurja Topuskog, pisan u zagrebačkom skriptoriju potkraj 15. st.

Od glazbenih djela izdvaja se prvo izdanje "Citare Octochorde" (s osam uskrsnih popijevki) i "Zagrebački sekvencijar" (sekvence su napjevi u misi koji prethode čitanju evanđelja i dio su gregorijanskog repertoara). Triptih iz 15. st. (koji se po tradiciji pripisuje Düreru) na sakristijskom oltaru još je uvijek u liturgijskoj funkciji.

U riznici se čuva stara arhitektonska dokumentacija zagrebačke katedrale: najstariji sačuvani tlocrt iz 1792. g. i projektni nacrti obnove katedrale Hermana Bolléa iz 1899. g. Vrijedna je i zbirka numizmatike, kao i djela sitne plastike, među kojima se ističu medalje iz ostavštine kardinala Franje Šepera (1905. - 1981.). u Jakuševcu