3. Noć otvorenih crkvi 2012 - Izvješća i dojmovi

9. Crkva na kamenu - Školske sestre franjevke - Župa Potoci

POTOCI - Na poticaj udruge "Misijska europska katolička inicijativa Kristov stol" iz Zagreba samostanska zajednica Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju u suradnji sa župnikom don Josipom Galićem, upriličila je uoči blagdana Svih Svetih Noć otvorenih crkava. Ovaj duhovni susret priređen je u našem sestarskom samostanu u trajanju od 21 do 24 sata. Bdjenje je započelo mimohodom mladih s upaljenim svijećama, a potom su slijedile prigodne meditacije, molitva krunice, klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. U samostanskoj dvorani prikazan je i film "Don Bosco".
Na susretu se okupilo oko dvjestotinjak vjernika uglavnom mladih, koji su duhovno zajedništvo dijelili sa sestrama i kandidaticama. Za ovakve molitvene susrete naš novi samostan s prekrasnom kapelicom i kriptom idealan su prostor kao i prigoda u kojoj se očituje neraskidivi stoljetni suživot sestara i župne zajednice u Potocima.

U našoj župnoj zajednici ovaj susret imao je pozitivan odjek kod samih sudionika, osobito mladih te je na njihov poticaj župnik don Josip odlučio u Godini vjere svakoga prvog petka u mjesecu ponuditi sličan susret koji nam može svima pomoći kako produbljivati svoj kršćanski život i rast u vjeri. Posebno nas raduje što inicijativa za ovakve susrete dolazi od mladih koji su sudjelovali na ovom bdjenju te župnik poziva sve župljane a osobito krizmanike i njihove roditelje da nastave sudjelovati i ustraju u zajedničkom hodu produbljujući svoju vjeru hraneći je pred Presvetim u molitvi klanjanja, razmišljanju i meditaciji. Obitelj okupljena u Kristovo ime u vjeri i molitvi daje sigurnost novim naraštajima a kada to čini župna zajednica onda je to nada za našu Crkvu, hrvatski puk i cijeli svijet.


8. Županja - Župa Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja

"Dan uoči blagdana Svih svetih mladi naše župe po prvi su puta organizirali molitveno-zabavni program za djecu i mlade u župi pod nazivom Holywin (Svetost pobjeđuje). Ovakvi susreti za mlade održavaju se već nekoliko godina u pojedinim župama u Hrvatskoj, a  proizašli su iz potrebe upoznavanja mladih naraštaja sa bogatstvom i pravim značenjem svetkovine Svih svetih.

Noseći euharistijskog Isusa u srcu, u promišljanima o paterovim riječima mladi su se preselili u pastoralno-kulturno središte gdje je bio predviđen zabavni program u vidu duhovno-duhovitih igrokaza. Prvi su se predstavili mirovci izvevši skeč pod nazivom "Traži se katolik" kojim su htjeli poručiti kako bi svi mladi katolici svojim životom, stavom i glasom trebali biti pokretači prepoznatljivosti kršćanskog identiteta u svojoj sredini. Nakon toga grupa učenika osmih razreda, netom okupljenih u dramskoj sekciji naše župe, izvela je dva igrokaza predstavivši živote svetog Vida te svete Katarine Sienske. Publika se tako mogla upoznati s ranokršćanskim svecem Vidom koji je, premda odgajan u poganskoj sredini, ostao nepokolebljiv u nasljedovanju Krista i svjedočenju vjere u vječni život zbog čega je umro mučeničkom smrću. Igrokazom o svetoj Katarini pak predstavljen je život velike naučiteljice Crkve koja je odigrala veliku ulogu u duhovnoj i moralnoj obnovi svoga društva. Na taj se način mladima htjelo približiti svece kao sasvim obične ljude koji su sukladno svojim sposobnostima, mogućnostima i vremenu u kojem su živjeli neprestano koračali u susret nebeskoj stvarnosti, živeći "srcem na nebu, a nogama na zemlji".  Nakon niza predstava program su zaokružili mirovci s nekoliko meditativnih pjesama, a neformalni dio druženja nastavio se u plesnom i raspjevanom ozračju do kasnih sati. U želji da ovakvo okupljanje postane tradicionalno, u molitveno-slavljeničkom ozračju zakoračilo se u novi dan i svetkovinu Svih svetih."

7. Varaždinska biskupija - Koprivnica - Sv. Antun Padovanski

Mladi s područja čitave Varaždinske biskupje okupili su se na bdijenju 31. listopada 2012. uoči svetkovine Svih svetih, koje je organizirala Franjevačka mladež župe sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici na čelu sa svojim duhovnikom p. Krunoslavom Albertom.

Osim mladih u bdijenju su prisustvovali i drugi vjernici svih dobnih skupina što dokazuje da su stanovnicima koprivničkog kraja ovakvi sadržaji itekako zanimljivi, a Crkva živa i duhom mlada.

Euharistijsko slavlje predvodio je p. Krunoslav Albert, suslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec, a propovjedao je prvi stalni đakon Varaždinske biskupije Miljenko Flajs.

6. Osijek - Župa sv. Ćirila i Metoda - sestre sakramentinke

MIR I DOBRO - 4.11 - od 20. minute

5. BiH-Sivša- Župa sv. Antuna

"...Zajedničko duhovno iskustvo molitve, klanjanja i duhovne pjesme je zasigurno unijelo u srca svih prisutnih toplinu i radost te ih okrijepilo za svakodnevno svjedočenje vjere. Krist je svojom žrtvom već otkupio svoje vjerne, koji trebaju samo prepoznati da su u pobjedničkom timu te se odvažiti sveto živjeti.

U vanliturgijskom dijelu programa u župnoj dvorani prikazan je film o sv. Anti Padovanskom, o njegovu pozivu i duhovnom rastu, o osobnom putu k svetosti kroz kušnje, razne susrete s ljudima, napose sa sv. Franjom, njegovim suvremenikom.

Inače, ideja o organizaciji molitvenog bdijenja uoči Svih Svetih potekla je od udruge Kristov stol iz Zagreba, koja već treću godinu organizira Noć otvorenih crkvi u Hrvatskoj. Po prvi puta u povijesti ovakvo bdijenje je organizirano u Bosni i Hercegovini.

4. Slavonski Brod - Župa Gospe od brze pomoći

"U župi Gospe brze pomoći, uoči svetkovine Svih Svetih prvi put je upriličena "Noć otvorenih vrata crkvi", čime se župa pridružila pozivu udruge Misijske europske katoličke inicijative "Kristov stol" iz Zagreba. Pojedine su se skupine od večernje mise izmjenjivale iz sata u sat sve do pola noći te u svetištu sabrano sudjelovali u molitvenom programu; čitanju Katekizma Katoličke Crkve, pobožnosti Božanskom milosrđu i bl. Ivanu Pavlu II., molitve Prve večernje, Službi čitanja iz časoslova te euharistijskom klanjanju pred Presvetim."

3. Banja Luka - Župa Pohoda BDM

Banja Luka -Fotogalerija 

"Obilježena Noć otvorenih crkvi u Banjoj Luci


Banja Luka, 31. listopada 2012.

Župa Pohoda BDM u Banjoj Luci pridružila se 31. listopada 2012., večer uoči svetkovine Svih Svetih, inicijativi udruge „Kristov stol“ iz Zagreba i otvorila vrata svoje župne crkve u „Noći otvorenih crkvi.“

Molitveni program započeo je u 18 sati svetom misom koju je predvodio vlč. Ante Vidović, tajnik banjolučkog biskupa, u zajedništvu sa župnikom domaćinom vlč. Davorom Klečinom. U prigodnom nagovoru vlč. Vidović je istaknuo da blagdan Svih Svetih poziva vjernike na promišljanje o svetosti na koju su pozvani svi Kristovi vjernici, te naglasio da molitvena inicijativa „Noći otvorenih crkvi“ želi vratiti puninu kršćanskog smisla i svetosti noći uoči toga velikoga katoličkog blagdana.

Na svetoj misi se okupio zamjetno velik broj vjernika, a nakon mise na oltar je izložen Presveti Oltarski Sakrament te su se svi mogli zadržati u molitvi i adoraciji sve do ponoći.

Prvi sat klanjanja molitvom, pjesmom i meditativnim tekstovima animirale su sestre Majke Terezije Misionarke Ljubavi, a potom po sat vremena i sestre drugih dviju družbi koje djeluju u župi – Klanjateljice Krvi Kristove i Sestre Milosrdnice. To su isto učinili učenici i profesori Katoličkoga školskog centra „Bl. Ivan Merz“ u Banjoj Luci u svome molitvenom satu, a onda je bila mogućnost sat vremena klanjanja i molitve u tišini. 

Nešto prije 23 sata u dvorani Župnoga pastoralnog centra okupilo se 50-ak mladih na obredu blagoslova svijeća, a potom su se svi oni - zajedno sa svojim svećenicima Antom i Davorom - s upaljenim svijećama i s pjesmom uputili u procesiji kroz crkveno dvorište i obližnju ulicu prema župnoj crkvi. Tamo su animirali sat vremena molitvenog klanjanja u pjesmi i meditativnim tekstovima o pozivu na svetost i prijateljstvo s Isusom. Točno u ponoć bio je svečani blagoslov Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon molitvenog bdijenja mladi su se zadržali na kratkom agapeu i druženju. 

Svečanosti i svetosti te večeri doprinijela i je prigodna dekoracija crvenim svijećama – lampašima postavljenim duž vanjskih rubova crkve, pločnika i crkvene ograde, te unutar crkve koja je bila u polutami izuzev osvijetljenog oltara. Otvorena crkva – koja se nalazi u jednoj od najprometnijih ulica strogog središta Banje Luke - prigodni svjetlosni dekor i samo molitveno bdijenje,  privlačili su cijelu večer pozornost slučajnih prolaznika koji su se pred tim prizorom zadržavali, ulazili u crkvu i pozitivno komentirali događaj.

 Cjelokupna inicijativa naišla je na vrlo dobar odaziv vjernika, poglavito mladih, koji su suglasni da takvo što treba prijeći u tradiciju. (TABB)

2. Župa sv. Antuna - Podvinje

"Noć otvorenih vrata crkvi: molitveno bdijenje u Podvinju 

alt

I naša župa pridružila se 'Noći otvorenih vrata crkvi', projektu Europske katoličke misijske inicijative „Kristov stol“ iz Zagreba. U večeri uoči svetkovine Svih Svetih održano je molitveno bdijenje u našoj župnoj crkvi u Podvinju od 22 sata do ponoći....


...Nakon iščitanih dijelova, izmoljena je Krunica Božanskom milosrđu, a zatim i pobožnost bl. Ivanu Pavlu II. Vjernici su zatim izmolili sa župnikom časoslov te su imali priliku pola sata bdijeti u tišini pred Gospodinom u pobožnosti euharistijskog klanjanja. Sve prisutne blagoslovio je pater točno u ponoć.

Velika je milost bila biti dio Crkve u ovoj svetoj noći uoči svetkovine Sbih Svetih, koja pred nas stavlja izazov i posvještava nam koji je put kojim trebamo ići kročeći ovom zemljom, a to je put svetosti. Neka nam Svi Sveti i Svetice pomognu u tome putu."1. Zadarska biskupija - Župa sv. Nikole - Kistanje

U prepunoj crkvi sv.Nikole u Kistanjama odzvanjalo je večeras "Velik
si,činiš djela velika,nitko nije kao ti,Isuse."Zaista je učinio veliko
djelo i otvorio srca vjernika da po prvi puta sudjeluju u "Noći
otvorenih crkvi".


Za ovu noć pripravljali smo se kroz devetnicu
Milosrdnom Isusu.Učinio je to preko Vas koji ste nam zasvijetlili
večeras,Kristov stol nam je bio pun ljubavi i dobrote,a u sakramentu
ispovijedi i opraštanja grijeha.Od najmanje djece do starijih svi smo
zahvaljivali Bogu, u klanjanju Isusu na križu.Središte i vrhunac bila
je sveta Misa s prvom večernjom,zatim zajedničko klanjanje u prepunoj
crkvi a poslije 22 sata sve do pola noći u tihom klanjanju.Lijepo je
bilo vidjeti mlade koji su u grupama dolazili moliti se i ljubiti
Isusa na križu.Svi su osjećali svoju malenost u klečanju pred Onim
koji nas je večeras okupio.Bili smo zvijezde u olujnoj noći.Isuse
hvala ti.Blagoslovi sve širitelje ovakvih vijesti.Neka nas Tvoj Duh i
dalje okuplja ,jer "Gdje su dvojica ili trojica,tu sam i ja među
njima."Božji blagoslov svim ljudima dobre volje od
Župnika,kapelana,časnih sestara Milosrdnica i svih vjernika iz župe
Kistanje.