4. Noć otvorenih crkvi 2013 - izvješća koja nam stižu i fotografije

Zahvaljujemo svima koji su se odazvali ovoj lijepoj inicijativi, osjećajući duboko molitveno zajedništvo i duhovnu povezanost, obilježivši lijepu blagdansku Noć - na najljepši mogući način! Potičemo sve sudionike da nam kratke izvještaje o programu, točkama, sudionicima, atmosferi, odazivu, duhovnim plodovima, pošalju na kristov.stol@gmail.com, možda i s kojom fotografijom! A mi ćemo objavljivati redom kako nam budu stizali! Kao i one zajedničkog nadahnuća, na poticaj svima!

18. Varaždinska biskupiija - Sv. Juraj na Bregu

"Poštovani!

Na vaš prijedlog šaljem vam izvještaj s bdijenja noć uoči svetkovine Svih svetih koje smo nazvali "Noć otvorenih vrata crkve".

Zahvaljujemo se na podršci koju smo imali u vama ponajprije u molitvi, a zatim i u snažnoj medijskoj pratnji porjekta koji smo zajedničkim snagama priveli kraju, za ovu godinu.

Nadamo se daljnoj suradnji, posebno na ovome projektu

Zahvalna srca pozdravlja vas u Gospodinu,

vlč. Silvio Košćak, đakon"


"Uoči svetkovine Svih svetih naša je župa 31. studenoga 2013. godine sudjelovala u projektu „Noć otvorenih vrata crkve“.Program se sastojao od nekoliko dijelova. Bdjenje je započelo kratkom službom svjetla nakon koje je usljedila služba Riječi u kojoj su svi okupljeni slušali Gospodina, Svjetlo Istinsko, koje snažno progovara i u našem vremenu...

Nakon službe Riječi započelo je euharistijsko klanjanje. Svatko od okupljenih imao je priliku na papirić zapisati svoju molitvu te je staviti pred Gospodina. Cijelo vrijeme župnik, vlč. Ivica Puškadija, bio je na raspolaganju te su svi koji su to željeli mogli pristupiti sakramentu  pomirenja. Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik vlč. Ivica Puškadija. Vlč. Košćak u kratkoj homiliji istaknuo je važnost blaženstava, o kojima je Gospodin progovorio u Evanđelju, za osobnu svetost...

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovom bdjenju, svima koji su svojim upaljenim svjetiljkama pokazali istinsku ljubav prema Crkvi, zajednici kojoj pripadaju, a jednako tako što su bili svjetlo u svijetu koji sve više ljubi tamu, a zaboravlja Svjetlo Istinito, Krista Gospodina."


17. Podvinje - Župa Sv. Antuna

Uoči svetkovine Svih svetih: noć otvorenih vrata crkviU predvečerje svetkovine Svih svetih i naša se župa pridružila katoličkoj inicijativi 'Kristov stol' te organizirala duhovno molitveni program 'Noći otvorenih vrata crkvi', želeći na taj način vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči dana kada slavimo svece svece i svetice Božje.

Župnu crkvi svetog Antuna Padovanskog pohodili su brojni vjernici.
U zajedništvu s našim paterima Spiritancima najprije su molili molitvu Crkve - Božanski časoslov (prvu večernju svetkovine Svih svetih), zatim i Gospinu krunicu, razmatrajući slavna otajstva, te Litanije svih svetih.

Članice naše župne Biblijske grupe vjernicima su potom čitale izabrane ulomke iz Katekizma Katoličke Crkve, nakon čega je uslijedilo klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Predvodeći molitvu, župnik p. Ante Šiško istaknuo je kako je ovakav susret s Isusom, ne samo u ovoj svetoj, nego i u svakoj noći i svakome danu uvijek najbolji izbor, u izobilju ponuda koje nam nudi ovaj svijet. ...i pozvao na molitvu za sve koji su daleko od Crkve i Krista, za naše obitelji, za našu župnu zajednicu, grad, Domovinu...

Vrhunac cjelovečernjeg susreta s Kristom bio je ophod oko župne crkve s Presvetim, te blagoslov prema sve četiri strane svijeta.
Pjevanjem i sviranjem susret su animirali Danijel Leko, Ramona i Mario Petanović - odnosno VIS 'Cor unum'.

16. Frama BiH - Uskoplje

Noć otvorenih crkava - Holywin

U četvrtak,  31. listopada, u organizaciji Frame Uskoplje, održan je prvi  Holywin - Noć otvorenih crkvi. Cilj Holywin-a je obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdjenje uoči velikih katoličkih svetkovina. Ovim blagdanom Crkva se pridružila inicijativi na koju je Vatikan pozvao katolike diljem svijeta - bojkotu noći vještica, Halloweenu.

Program je počeo u 20:00h u našoj crkvi. Organizirano je molitveno bdjenje koje je napisala naša framašica Lidija Đikić. U bdjenju framaši su razmišljali o tome kako se mladi  osjećaju. Prvi dio govori o priznavanju grijeha, strahova i mana, a drugi dio je zahvalnost na neizmjernoj milosti i ljubavi. Završni govor je govor samog Stvoritelja, njegove riječi ohrabrenja, oprost i utjeha.

Oko 21:30h, nakon što je završilo bdjenje, framaši su otišli u dom sv. Ante, gdje su imali kratko predavanje Daria Radića o blagdanu Svih svetih i Dušnom danu. Govorio je o dušama u čistilištu, kako trebamo moliti za njih kako bi im se mogla otvoriti vrata raja. Nakon toga, framaši su se podijelili u četiri grupe i započeli s igrama. Bilo je zabavno jer su framaši pokazali veliko zanimanje za igre. Pobjednikom je proglašena 4. grupa - "Mir i ljubav", pobjednici su dobili nagradu koju su podijelili sa ostalim framašima, a ostale grupe su također dobile utješne nagrade. Igre su vodili Teo i Dario Radić i framaši su im jako zahvalni što su se potrudili organizirati ovo zabavno druženje. Susret je završio oko 23:30h. S radošću očekujemo i sljedeći Holywin.

Dojmovi framaša:

Marija Posavac, Frama Uskoplje: Bdjenje je bilo predivno. Za mene su takvi susreti nešto posebno jer bolje ispitam svoje postupke i lakše se otvorim razgovoru s Bogom. Ovaj mi je susret pomogao u tome da shvatim kako se nalazimo u vremenu punom iskušenja, ali trebamo osluškivati Isusov glas jer je on uvijek prisutan.

Martina Kunkić, Frama Uskoplje: Ovo mi je najljepše iskustvo ikad doživljeno. Bila sam sretna i oduševljena kada sam oko sebe vidjela mnoštvo mladih u ovom vremenu koji traže Boga. Nadam se kako ćemo imati još sličnih susreta i kako će se sve više mladih molitvom i pjesmom pridružiti slavljenju Gospodina.


15. KUMI Rovinj - Noć otvorenih crkvi

"Rovinj, (IKA) - U organizaciji rovinjske podružnice Katoličke udruge mladih Istre (KUMI), a po uzoru na sve prisutniju inicijativu Noći otvorenih crkvi, u četvrtak 31. listopada, u predvečerje svetkovine Svih svetih, u rovinjskom Oratoriju nakon večernje mise održano je višesatno klanjanje. Misno slavlje predvodio je rovinjski župnik, dekan Rovinjsko-kanfanarskoga dekanata, preč. Milan Zgrablić. "I dok neki večer uoči svetkovine Svih svetih slave noć vještica, mladi ove župe poželjeli su današnju večer provesti u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom", najavio je preč. Zgrablić na kraju misnog slavlja klanjanje, koje je u nastavku popraćeno prigodnim pjesmama i meditacijama.
Cilj  je obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdjenje uoči velikih svetkovina, a iz redova KUMI najavljuju i obnovu biskupijskih okupljanja mladih, po uzoru na neke već ranije postojeće vrlo uspješne inicijative. Osim toga, tijekom te večernje mise supružnici Irma i Silvano Turčinović obilježili su 60 godina braka."

14. Riječka prvostolnica

Rijeka, (IKA) - I ove godine mnogi vjernici, predvođeni mladima Riječke nadbiskupije, okupili su se u večernjim satima u četvrtak, 31. listopada u katedrali Sv. Vida na molitvenom bdjenju u povodu blagdana Svih svetih. Misu i klanjanje predvodio je rektor Bogoslovnog sjemeništa "Ivan Pavao II." u Rijeci vlč. Sanjin Francetić, dok su glazbeno molitveni susret animirali za mladi Zajednice Krista Kralja iz Rijeke, 2Samuel".
"Bdjenje ima posebnu težinu i vrijednost pred Bogom i ljudima", rekao je na početku misnog slavlja rektor Francetić pohvalivši inicijativu mladih za organizacijom bdjenja. "Svima koji misle da mladi ne 'valjaju', poručujem da iduće godine dođu na ovo bdjenje i uvjere se u suprotno", istaknuo je potaknuvši mlade na očuvanje zajedništva kojega su dokazali zajedničkom organizacijom molitvenog susreta. Govoreći o značenju blagdana i riječi 'svet' kao primjer je naveo Mariju Krucifiksu Koziulić i Antu Tomičića čiji postupci za proglašenjem blaženima su u tijeku. "Biti svet znači sve u životu predati Kristu", rekao je rektor i upozorio da su Noć vještica i rezbarenje tikvi pripadaju kultu koji nije kršćanski. "Biti kršćanin znači biti čovjek koji razmišlja i gleda stvari oko sebe", istaknuo je vlč. Francetić i potaknuo mlade na molitvu. Mladima koji su ispunili riječku prvostolnicu poručio je da kršćanskim svjedočenjem moraju kreirati grad u kojemu žive i u njega unositi Isusa Krista, jer samo tako mogu stvarati bolji svijet.
Uoči misnoga slavlja mladi su predvodili listopadske pobožnosti, dok su nakon mise ostali u klanjanju pred Presvetim.

13. Frama BiH - Bihać: Župa Sv. Ante Padovanskog

Noć otvorenih crkvi - Svetost pobjeđuje

"Jučer, 31.listopada, u našoj župnoj crkvi organizirano je molitveno bdijenje uoči blagdana Svih Svetih. Ovakav vid bdijenja prvi put je održan u Hrvatskoj 2010. godine (na poticaj Misijske Europske Inicijative "Kristov Stol") i dobro je prihvaćen u narodu, pa smo se i mi kao pripadnici župe Bihać odlučili da uvedemo ovaj novitet u našu župu. Oko programa za jučerašnji dan najviše su se potrudili framaši zajedno sa svojom predsjednicom. U sklopu programa prvo je moljena krunica BDM u 16:30 sati, na zadnji dan listopadske pobožnosti, a zatim i misa u 17:00 sati pod vodstvom kapelana fra Tomislava Svetinovića. Nakon pričesti se započelo sa klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom koje je trajalo oko sati i pol vremena. Ambijent je bio kao stvoren za molitvu i meditaciju. Uz laganu i meditativnu glazbu, s ugašenim svijetlima, framašice su čitale poticajne meditativne tekstove nakon kojih se određeno vrijeme ostajalo u šutnji i osobnom susretu s Gospodinom. Takva atmosfera i takav vid bdijenja je nešto što čovjek sam mora doživjeti. Osjetiti ispunjenje i toplinu u srcu i znati da nije sam, već da Onaj gore ima sve konce u rukama i da nas nikad neće napustiti. Našla se tu i pokoja suza koja je jednostavno sama tekla niz lice, koja je bila pravi dokaz da osjećamo, da znamo kako je netko uz nas. I naravno kao što smo i očekivali, komentari su bili pozitivni, svi su bili oduševljeni. Nakon mise i bdijenja u prostorijama vjeronaučne dvorane vjernici su imali priliku pogledati film o životu i djelovanju zaštitnika naše župe, svetom Anti Padovanskom. Ovo je bila jedinstvena prilika da se zajedno družimo i malo više okrenemo Bogu i razmišljanju o Njemu, što često u svakodnevnom životu zanemarujemo i zaboravljamo. Ono najvažnije što se može izvući iz cjelokupnog dana jest da smo mi, vjernici, osjetili Božju prisutnost. Osjetili smo potrebu za zahvalu što smo tu svi zajedno okupljeni u Njegovu čast. I na koncu možemo slobodno zaključiti: svetost je uistinu toga dana pobijedila."


Za više fotografija kliknite ovdje


12. Frama BiH - Sivša


Sinoć, 31. 10. 2013, uoči svetkovine Svih Svetih, u župi svetog Ante Padovanskog drugu je godinu za redom organizirana Noć otvorenih crkvi - Holywin (Svetost pobjeđuje). Mjesno bratstvo Frame je animiralo cjelovečernji program. 
Liturgijsko - molitveni dio programa započeo je obredom svjećica, zatim je slijedio časoslov večernje Svih Svetih, te bdijenje i klanjanje pred Presvetim. Nakon završenog programa u crkvi, svi su se premjestili u dvoranu župne kuće gdje je grupa animatora pripremila plesni igrokaz Ljubav Božja, nakon kojeg je uslijedilo druženje framaša i ostalih župljana.
Bila je ovo zaista predivna noć, u kojoj smo uz molitvu i pjesmu znali da smo baš mi baš tu noć na pravom putu. U toj noći, kao što bi i svi trebali, sjećali smo se svih svetaca i svetica Božjih i snažno se borili protiv poganskog običaja štovanja noći vještica.

Facebook fotoalbum


10. i 11. Frama BiH - Tolisa i Livno

"Znam da je bilo ogranizirano ali još nemam detaljnijih informacija.

To su zasad informacije. Informacije od drugih župa koje su bile prijavljene još trebaju stići. :)

Mir i dobro!"

ps. Evo - 4.11 stiglo nam je i izvješće Frame Tolisa - zahvaljujemo svima, i ostajemo u molitvenom zajedništvu!

FRAMA TOLISA

NOĆ OTVORENIH CRKVI - HOLYWIN TOLISA

"Nemoj odgađati trenutak kada će zasjati plamen tvoje duše."

Stjepan Lice

Tolisa, 31. listopad 2013.god. održan je Noć otvorenih crkvi u Crkvi UBDM.Noć otvorenih crkvi pod geslom "Holywin" - "Svetost pobjeđuje" je bdijenje uoči blagdana Svih Svetih. To je poziv svim kršćanima, osobito mladima, da te noći budu posvećeni onome što je njihovo, a to je bdijenje u zajedništvu sa svetima.

Susret je započeo u 16:30h s ispitom savjesti uz ispovijedi, kasnije je uslijedila večernja sveta misa koju je predvodio fra Mato Vincetić.

Pjevanja i sviranje predvodila je Frama Tolisa i sestra Kata.

Tijekom svete mise zajedno smo zahvalili Gospodinu na zajedništvu u jednom duhu koji smo pozvani na svetost.

Poslije svete mise uslijedilo je Euharistijsko klanjanje koje su animirali meditacijama,  pjesmama, molitvama framaši naše župe Tolisa uz svećenike i časne sestre.


Molitveno bdijenje je inicijativa mladih vjernika Grada Vodica, koji žele naglasiti važnost blagdana Svih svetih. Inicijativom se želi očitovati da su kultura i duhovnost u Europi izvor društvenog života, te vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih. Organizaciju Noći otvorenih crkvi u Hrvatskoj potaknula je Udruga Misijska Europska Katolička Inicijativa "Kristov stol" iz Zagreba.

Program je započeo Svetom misom u 18 sati, nastavio se Euharistijskim klanjanjem,Litanijama Svim svetima, te blagoslovom s Presvetim. U 20.30 program se nastavio krunicom Božanskom milosrđu, te od 21 sat molitveno- meditacijskim bdijenjem uz sudjelovanje zbora mladih "Fides et Vita".

Razmatrali smo i promišljali o svetosti uz slavljenje Boga pjesmom i zajedničkom molitvom sa cijelom
Crkvom, svetom, trpećom i putujućom. Moglo se primijetiti da se kroz sva ova događanja odazvao jedan lijepi broj vjernika, te se nadamo da će ovo bdijenje postati tradicionalno u našoj župi. O svima nama ovisi koliko ćemo sami doprinijeti zajedništvu u vjeri s čitavom Crkvom. I na kraju nemojmo zaboraviti da smo svi pozvani na svetost"

8. Petrinja - Župa bl. Ivana Pavla II

"Četvrtkom je redovito u našoj župi cjelodnevno klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, uoči  Svih svetih nastavljeno je bdijenje kroz cijelu noć sve do ujutro samog blagdana…Kako bi bilo lijepo da svetkovina Sviju svetih donese dragocjen i utješan plod: onaj spokoj, onu smirenost i sigurnost koju u nama budi pogled na cilj. Znamo na kojemu smo putu, znamo čemu se nadamo! U početcima trećega tisućljeća kršćanstva zagledajmo se često u taj sjaj. Ogrijmo se na tomu suncu, odmorimo se svetim predahom, uđimo u molitve nebeskih zborova."

7. Petrinja - Župa sv. Lovre

"...Bdijenje je započelo simboličnim prinosom svakodnevnog tereta koji pritišće i opterećuje ljude današnjice. Tako su mladi ostavili školske brige, otuđenost kao posljedicu ovisnosti o mobitelima i računalima te alkohol i druge poroke. U sklopu bdijenja mladi članovi Marijine legije izveli su kostimirani scenski prikaz iz života proroka Amosa te na taj način prenijeli prisutnima poziv na svetost, poziv koji je upućen svakom vjerniku.

Uslijedila je procesija i klanjanje pred Presvetim uz razmatranja i pratnju duhovne glazbe."

6. Frama BiH - Brestovsko - Župa Rođenja Blažene Djevice Marije

"...

Prvi vjernici su stizali u crkvu već oko 19:00h sati navečer, budući da je najavljena mogućnost za ispovijed prije svete mise koja ja započela točno u 20:00h. Sviranje i pjevanje predvodio je Zbor mladih župe Brestovsko.

Tijekom svete mise zajedno smo zahvalili smo Gospodinu na zajedništvu i posvijestili si Isusov poziv na svetost. Bilo je divno vidjeti sve generacije naših župljana okupljene u crkvi u jednom duhu.

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje su animirali meditacijom i pjesmama framaši naše župe, a oni koji se nisu stigli ispovjediti mogli su to učiniti tijekom klanjanja.

Tijekom klanjanja svi nazočni imali su priliku i upaliti svijeću, postaviti je ispred oltara i u trenutku sabranosti prikazati Isusu svoju molitvenu nakanu.

Nakon molitvenog bdijenja u crkvi svi prisutni su pozvani u vjeronaučnu dvoranu gdje je nastavljeno druženje."

5. Nova Gradiška - Kraljice Svete KruniceDan uoči blagdana Svih svetih mladi župe Kraljice svete Krunice organizirali su molitveno-duhovni program za djecu i mlade u župi.

S početkom svete Krunice u 17:30 sati otvorili su noć otvorenih vrata Crkve prema najavljenom programu.

Bilo je vremena za sve i to za Euharistijsko slavlje, klanjanje pred presvetim, čitanje litanija, pjevanje, molitve za mlade, za obitelj, za krizmanika, za duhovna zvanja, molitva bl. Alojziju Stepincu, ispit savjesti, prilika za svetu ispovijed...


Sinoć je održano nešto doista lijepo i bitno, uoči blagdana Svih svetih. Znači, njega i treba dočekati i proslaviti kako i dolikuje u molitvi, sabranosti i pobožnosti.

Sve fotografije i noći otvorenih vrata Crkve u Župi Kraljice svete Krunice Nova Gradiška možete pogledati na njihovoj župnoj stranici: http://zupa-kraljicekrunice.hr/


4. Zagreb - Corpus Domini


3. Zagreb - Gračani - Sv. Mihael

2.BiH Vitez - Služavke Malog Isusa

1. Zadarska biskupija - Župa Kistanje - Sv. Nikole biskupa

Kistanje - IKA izvještaj

"Kistanje, (IKA) – U župi Kistanje, u Zadarskoj nadbiskupiji, uoči svetkovine Svih svetih održano je molitveno bdjenje koje je započelo molitvom krunice, završetkom listopadskih pobožnosti i pjevanjem Lauretanskih litanija. Slijedila je misa i euharistijsko klanjanje do 22 sata. U 22 sata mladi župe u kripti crkve prikazali su film "Sveta Faustina", o svetici koja nadahnjuje mnoge vjernike u toj župi. Molitvena zajednica Milosrdnog Isusa, od 23 sata do ponoći, predvodila je pobožnost Milosrdnom Isusu i animirala pjevanje, a mnogi mladi pristupili su i sakramentu pomirenja."

"Svetost svijetli!
Truditi se biti što više Božji, svim vjernicima je poslanje.U župnoj
crkvi, u Kistanjama, noćas je odzvanjalo "Isuse vjerujem" u svakom
trenutku u tvoje neizmjerno milosrđe.Vjerujem da nas voliš premda naša
svetost ponekad ne svijetli onoliko koliko bi Ti želio.Voliš nas jer
nas želiš uz sebe.Želiš nas za svoje prijatelje.I mi u ovoj noći
pozdravljamo sve Božje prijatelje koji bdiju uz Svijetiljku koja
svijetli,i koji reče "Ja sam svijetlo svijeta".Neka nam On bude snaga
u našem životu.Svoj braći i sestrama u Kristu veliki pozdrav i Božji
blagoslov od vjernika,Župnika i časnih sestara iz župe Kistanje."4. Noć otvorenih crkvi 2013 - Izvješće za medije:


"I ove godine uoči Blagdana Svih Svetih u organizaciji i na poticaj  Misijske Europske Inicijative "Kristov Stol" iz Zagreba, u župama diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine održano je duhovno molitveno bdijenje 4. Noć otvorenih crkvi s bogatom ponudom duhovnih programa i sadržaja, nastupe župnih i dječjih zborova, igrokaze, kvizove, filmske projekcije i međusobno druženje i zajedništvo, s naglaskom na Euharstijsko Klanjanje, i sakrament sv. ispovijedi, na koje se okupljaju ne samo mladi, već čitave obitelji svih generacija, kako bi ovaj lijepi blagdan obilježili i dočekali u istinskom duhu pobožnosti i molitvenog zajedništva, u skladu s europskom i hrvatskom kršćanskom tradicijom. Na poticaj prošlogodišnjih sudionika iz Frame Sivša i Podmilačje, ove godine Inicijativi se priključilo i 20-ak framaških zajednice Frame Bosne Srebrene, nakon susreta duhovnih asistenata koji se održao u Kreševu 16.10.2013, uz veliko zalaganje fra Danijela Rajića - Područnog duhovnog asistenta Frame i OFS-a i Nacionalnog asistent Frame BiH.

Podsjećamo da je projekt Noć otvorenih crkvi u Hrvatskoj pokrenut 2010. godine, nadahnut idejom austrijske Lange Nacht der Kirchen, koja se tamo održava već 9. godinu, u svibnju, uz veliki interes i odaziv posjetitelja i sudionika, njih preko 300.000, u preko 700 austrijskih crkvi. Vjerujemo da je večer uoči Blagdana Svih Svetih idealan termin kako bi ta lijepa inicijativa idućih godina i kod nas poprimila još šire razmjere i još veći odaziv, uz lijepe duhovne plodove ."

DĆ, 1.11.2013.