5. Noć otvorenih crkvi 2014

Hvala svima za sudjelovanje! I hvala Bogu za blagoslove!

*************************************************

Dragi naši suradnici i prijatelji!

Priključite se i ove godine 5. Noći otvorenih crkvi 2014 - šaljite nam svoje plakate i programe na kristov.stol@gmail.com!

Molitveno se povežimo diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i vratimo puni duhovni sjaj blagdanskoj noći uoči Svih Svetih!

Osmislimo program za svoju župu, otvorimo crkve za molitvu i klanjanje, vratimo puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih!

Zagrebačku Noć otvorenih crkvi započinjemo podrškom molitvenom poticaju naših branitelja, u 17h u zagrebačkoj katedrali!

5. Noć otvorenih crkvi u medijima

Prijavljene župe za 5. Noć otvorenih crkvi 2014:

21. Metković - Sv. Ilije proroka

20. BiH - Frama Kreševo

19. Gospić - Katedrala navještenja BDM

18. Djakovačko-osiječka nadbiskupija:

Slavonski Brod, Vinkovci i Đakovo

17. BiH - Drvar - župa sv. Josipa - dan ranije, četvrtak, 30.10 navečer od 18 do 22 sata.

16. BiH - Žepče - župa sv. Ante Padovanskog

15. Župe Vid i Prud

14. Kistanje - župa sv. Nikole - 19.00-00.00h

13. Vinkovci - Lapovci -župa Srca Isusova - cijela noć - 18.30h (31.10) do 8h ujutro 1.11

12. Varaždinska biskupija - Sv. Juraj na Bregu - 20h - dekanatski susret mladih

11. Slavonski Brod - župa Duha Svetoga- 18-22.30h

10. Nova Gradiška -župa Kraljice svete Krunice - 17.30h-20.30h

9. Vodice - Župa našašća sv. Križa - 17.30-22.30h

8. Osijek - sv. Ćiril i Metod - 18.30h-24.00h

7. Podvinje - župa sv. Antuna Padovanskog - cjelonoćno klanjanje

6. Split - Manuš - isusovci - klanjanje do 24h

5. Zagreb - Corpus Domini - 20-22h

4. Šibenik - Mandalina - župa sv. Nikole biskupa

3. BiH - Frama Sivša - Sv. Ante Padovanski

2. Zagreb - Gračani - Sv. Mihael

1. Slavonski Brod - Svetište Gospe brze pomoći

MEDIJSKE NAJAVEZa blagdan Svih Svetih i Noć otvorenih crkvi možemo se duhovno pripraviti i lijepom molitvenom devetnicom:

Devetnica u našim župama i zajednicama može početi na sam Papin blagdan, 22. 10.  i molitvom krunice Božanskog milosrđa, litanija sv. Ivana Pavla II, razmatranjima, predstavljanjem hrvatskih svetaca i blaženika, te završiti litanijama Svih Svetih, kao duhovna priprema za njihov blagdan 1. studenog.

Prijedlog molitve za posvetu župe

Uz podsjetnik na lijepe duhovne plodove i molitvena okupljanja u:

4. Noći otvorenih crkvi 2013

i ranije - sve od sada već davne 2010. godine (kada nas je posebno podržao Grad Zagreb i Gradonačelnik Bandić! I tako pomogao pokrenuti ovu krasnu duhovnu lavinu...)

Zahvaljujemo svima koji nam već šalju svoje programe i plakate, te pozivamo i ostale župe i molitvene zajednice, koje se žele uključiti u ovu lijepu manifestaciju, duhovnog i molitvenog zajedništva, u lijepom ozračju i kvalitetnoj pripravi za lijepi katolički blagdan Svih Svetih!

Izaberite neki od ponuđenih prijedloga, prilagodite ga svojem okruženju, i duhovnim potrebama Vaše lokalne zajednice! Evo i jedne ideje iz njemačkog Aachena:

Zeig Dein Licht - Zasvijetli!

Programi iz Hrvatske i BiH za 5. Noć otvorenih crkvi 2014:


U petak, 31. 10., poslije krunice koja će biti u 17:30 sati slavimo sv. misu za potrebe svih onih koji su kroz mjesec listopad dolazili na molitvu krunice. Poslije sv. mise naši mladi predvode molitveno bdijenje pred Presvetim povodom svetkovine svih Svetih. Bilo bi lijepo da se na ovom bdijenju nađemo u što većem broju te se što bolje pripremimo za nadolazeće blagdane.

20. BiH - Frama Kreševo

KLANJANJE PRED PRESVETIM OLTARSKIM SAKRAMENTOM u 20:00h koje će voditi i animirati naši Framaši. Pozivamo sve naše župljane da nam se pridruže na bdjenju i klanjanju u našoj crkvi a posebno mlade.

19. Gospić - Katedrala navještenja BDM

Sutra će se u Gospiću održati Noć otvorenih crkvi. Odgovor je to Crkve na svjetski popularan Halloween, a lički će se održati u Katedrali Blažene Djevice Marije. Organizator je Povjerenstvo za mlade Gospićko-senjske biskupije.

31.10., dan prije Svih Svetih, program će početi u 20.00 sati.

20.00h – film (dvorana Caritasa)

21.30h – molitveno bdijenje (Katedrala BDM)

Povodom ovog događaja izjavu nam je dao vlč. Josip Šimatović iz Gospića, rekao je sljedeće:

Već duže vrijeme promatramo što se događa u drugim gradovima Hrvatske na području duhovnosti i ovo je jednostavno odgovor na pitanja mladih „zašto kod nas nema ništa, zašto i mi ne bi nešto“? Znate kako je kad se nešto organizira prvi put. Sto pitanja, sto stvari . No kad se Boga pusti da On odradi svoje, stvari se mijenjaju. Glavni nositelj ovog projekta je Zajednica mladih gospićke katedrale (zajednica koja se okuplja svakog utorka u prostorijama Karitasa) u suradnji sa članovima duhovne zajednice Injingo, također iz Gospića.
Počinjemo sa filmom o životu sv. Ivana Pavla II., a nastavljamo u Katedrali. U početku smo planirali da će bdijenje završiti u ponoć i stavili smo listu na koju su mladi upisivali u koje vrijeme dolaze. Na kraju je došlo do toga da su se mnogi odvažili doći u vrijeme nakon ponoći tako da je lista popunjena do 7 ujutro. To me posebno veseli jer to znači da će Katedrala cijelu noć biti otvorena. Program u Katedrali sadrži Službu Svjetla, kratku katehezu, red molitve, red šutnje, pjevanje, video prezentacije… ma svašta lipog. Što reći? Dođi i vidi

18. Djakovačko-osiječka nadbiskupija:

Slavonski Brod, Vinkovci i Đakovo

Mnoge župe u petak 31. listopada, uoči svetkovine Svih svetih, upriličuju takozvanu Noć otvorenih vrata crkve.

ĐAKOVO - U đakovačkoj crkvi Svih svetih misnim slavljem u 20 sati počinje cjelonoćno euharistijsko klanjanje, koje će animirati brojne skupine vjernika, a klanjanje završava svetom misom u 11 sati na svetkovinu Svih svetih.

SLAVONSKI BROD - U župnoj crkvi ospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu molitveno bdjenje započinje u 18 sati krunicom i posvetnom molitvom obitelji Gospi Brze Pomoći. U 18.30 sati je euharistijsko slavlje, a u 19.15 izlaganje Presvetog i pobožnost Milosrđu Božjem. U 20 sati je pjevana Prva Večernja Svih svetih i "druženje sa sv. Anđelom". U 21 sat je klanjanje za mlade i ostale vjernike "Ja sam svjetlo svijeta" a u 22 sata ophod oko crkve i blagoslov s Presvetim.

VINKOVCI - Župa Srca Isusova u Vinkovcima organizira 'Noć svetih'. Vjernici će nakon večernje mise, koja počinje u 18.30 sati, moći ostati na cjelonoćnom klanjanju pred Presvetim sve do 8 sati ujutro na samu svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga. Klanjanje će uz župnika Mateja Glavicu animirati župni suradnici, a uključeno će biti čitanje životopisa brojnih svetaca.


PODVINJE - U župnoj crkvi  sv. Antuna Padovanskog u Podvinju u noći s petka na subotu, 31. listopada na 1. studenoga, bit će cjelonoćno klanjanje od 20.30 sati do 7 sati. Klanjanje će tijekom cijele noći animirati članice i članovi župnih zborova i pastoralnih skupina.  Za sve koji dođu bit će tijekom cijele noći organizirana i okrjepa u župnom Pastoralnom centru.  Zajedničkim molitvenim bdijenjem vratimo puninu kršćanskog smisla noći uoči svetkovine Svih svetih - poruka je ove inicijative.

17. BiH - Drvar - župa sv. Josipa

Ove godine planiramo prirediti Noć otvorenih crkvi u mojoj novoj župi sv.  JOSIPA u Drvaru.
To bismo priredili u četvrtak, 30.10 navečer od 18 do 22 sata. Naime u petak mnogi moji vjerni i već idu u svoje župe po Srednjoj Bosni  pa ćemo mi malo antici pirati inicijativu.
U 18h  imamo misu a onda klanjanje do 22 sata. Prvi sat animiraju  djeca, potom  mladi a na kraju odrasli vjernici.
Pratio sam biciklijadu do Metkovica . Čestitam na inicijativi.
Lijep pozdrav iz Drvara.

16. BiH - Žepče - župa sv. Ante Padovanskog

Dragi mladi, pridružite nam se i vi u noći molitve, pjesme i druženja!
Umjesto sata provedenog u kafiću dođite na sat vremena razgovora s Bogom.
On toliko toga čini za vas, a kako mu vi to vraćate?
Otvorite vrata svoje župe i svoga srca u svetoj noći uoči Svih Svetih!
Diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine!
Pokažimo Europi i svijetu svoje pravo kršćansko lice i tradiciju!
Ostanimo trajno "predziđe kršćanstva"!


PROGRAM:
-Sv. Misa
-predavanje preč. Ilije Orkića na temu " Kršćanski život" i "Noć vještica"
-krunica
-pauza
-molitveno-meditativni program
-molitveni zazivi
-klanjanje pred Presvetim
-otpust i blagoslov

15. Župe Vid i Prud

31.X.: petak, NOĆ OTVORENIH CRKAVA

u 17:30 u Vidu MISA koja je na nakanu darovatelja i KLANJANJE

a u 19:oo u Prudu MISA i KLANJANJE,

13. Vinkovci - Lapovci -župa Srca Isusova - cijela noć - 18.30h do 8h ujutro 1.11

Hvaljen Isus i Marija!
Želim Vas obavijestiti kako će se "Noć otvorenih vrata crkve" održati i u Vinkovcima u župi Srce Isusovo (naselje Lapovci), od 18,30 (počinje sv. Misom) pa do 8 ujutro drugoga dana, pa Vas molim ako možete i to objaviti na Vašoj stranici.
Hvala,
Božji blagoslov

12. Varaždinska biskupija - Sv. Juraj na Bregu - 20h - dekanatski susret mladih

Poštovani

Ove godine i župa Sveti Juraj na Bregu iz Varaždinske biskupije sudjeluje po drugi put u "Noći otvorenih vrata crkve". Ove godine je Noć otvorenih vrata crkve zamišljena kao dekanatski susret mladih. Plakat možete preuzeti na našoj web stranici http://www.zupa-svetijurajnabregu.com/

Pozdrav

11. Slavonski Brod - župa Duha Svetoga- 18-22.30h

NOĆ OTVORENIH VRATA CRKVI

Uoči svetkovine Svih Svetih u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći bit će molitveno bdijenje koje započinje u 18 sati a završava iza 22 sata.

10. Nova Gradiška -župa Kraljice svete Krunice - 17.30h-20.30h

Šaljemo Vam plakat i najavu noći otvorenih vrata Crkve 2014:

Noć otvorenih vrata Crkve obilježava se 31. listopada diljem Hrvatske, uoči svetkovine Svih Svetih, a po treći put se održava u župi Kraljice svete Krunice - Nova Gradiška.

U Noći otvorenih vrata Crkve, 31. listopada planira se da vrata katedrala i drugih crkvi koje se žele priključiti ostanu otvorena, a u njima će biti određeni prostori za Euharistijsko klanjanje u tihoj molitvi i blagoslov s Presvetim te duhovno i kulturno razmišljanje.

Inicijativom se želi očitovati da su kultura i duhovnost u Europi izvor društvenog života te vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih.

Ovo je već peta godina za redom da se u Hrvatskoj organizira takva noć, a po treći put u župi Kraljice svete Krunice - Nova Gradiška.

I ove godine program za noć otvorenih vrata Crkve priredili su mladi župe Kraljice svete Krunice koji započinje u 17:30 sati, a završava u 20:30 sati.

Program:
17:30 sati: Sveta krunica
18:00 sati: Euharistijsko slavlje
18:30 sati: Euharistijsko kanjanje
19:00 sati: Pobožnost Milosrdnom Isusu i prilika za sveu ispovijed
19:00 sati: I. Večernja svetkovine Svih Svetih
20:00 sati: Pohvale Kristu svijetlu svijeta

Ovim putem pozivamo sve vas da se 31. listopada 2014. godine u 17:30 sati odazovete našem pozivu i dođete u župnu crkvu na „Noć otvorenih vrata crkve“ i pokažite kako svetost pobjeđuje!
http://zupa-kraljicekrunice.hr/

9. Vodice - Župa našašća sv. Križa

Poštovani,

u petak, 31. 10. 2014. godine u župnoj crkvi sv. Križa u Vodicama održati će se molitveno bdijenje uoči blagdana Svih svetih pod nazivom "Noć otvorenih vrata crkvi". Molitveno bdijenje je inicijativa mladih vjernika Grada Vodica, koji žele naglasiti važnost blagdana Svih svetih. Inicijativom se želi očitovati da su kultura i duhovnost u Europi izvor društvenog života, te vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih. Uz slavljenje Boga pjesmom i zajedničkom molitvom sa cijelom Crkvom, svetom, trpećom i putujućom razmatrati ćemo i promišljati o svetosti. 
Organizaciju Noći otvorenih crkvi u Hrvatskoj potaknula je Udruga Misijska Europska Katolička Inicijativa "Kristov stol" iz Zagreba, a u župi Vodice organizira se već drugu godinu zaredom, te se nadamo da će ovo bdijenje postati tradicionalno u našoj župi. O svima nama ovisi koliko ćemo sami doprinijeti zajedništvu u vjeri s čitavom Crkvom. I na kraju nemojmo zaboraviti da smo svi pozvani na svetost.

                            PROGRAM

17.30 sati – Krunica Blažene Djevice Marije

18.00 sati – Sveta Misa

20.30 sati – 1. Večernja Svih Svetih uz čitanje izabranih ulomaka
                    iz Katekizma Katoličke Crkve

21.00 sati – Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu
                    i blagoslov s Presvetim

22.00 sata – druženje
Radujemo se Vašem dolasku i ne zaboravite da smo svi za nebo stvoreni...
                      

                                                                                                                                                            Mladi Župe Vodice

8. Osijek - sv. Ćiril i Metod - 18.30h-24.00h

NOĆ OTVORENE CRKVE:
-    Uoči svetkovine Svih Svetih, 31.10.2014. (petak) – uz pjesmu, molitvu i klanjanje pozivamo na molitveno bdijenje sve koji su u mogućnosti doći od 18.30h do 24.00h – da uz molitvu, pjesmu i klanjanje – po primjeru i zagovoru Svih Svetih, i mi uzrastemo u vjeri, nadi i ljubavi.

7. Podvinje - župa sv. Antuna Padovanskog - cjelonoćno klanjanje

Klanjanje se održava u sklopu inicijative Noć otvorenih vrata crkvi, a traje od 20.30 sati do 7 sati u subotnje jutro.

Klanjanje će tijekom cijele noći animirati članice i članovi župnih pastoralnih skupina. Za sve koji dođu bit će tijekom cijele noći organizirana i okrjepa u Pastoralnom centru (kava, čaj…) , pa ujedno u Župi pozivaju vjernike koji mogu i žele neka doprinesu za taj susret donošenjem kiflica ili kolača u Pastoralni centar na sam dan klanjanja (u petak od 9 do 13 sati).

I ove godine u predvečerje svetkovine Svih svetih, provodi se Misijska europska inicijativa U druge Kristov stol „Noć otvorenih vrata crkvi“, kojoj se na osobit način pridružuju vjernici u  župi sv. Antuna Padovanskog u Podvinju. 

U tamošnjoj župnoj crkvi ove noći s petka na subotu, 31. listopada na 1. studenog, bit će cjelonoćno klanjanje od 20.30 sati do 7 sati. Klanjanje će tijekom cijele noći animirati članice i članovi župnih zborova i pastoralnih skupina. Za sve koji dođu bit će tijekom cijele noći organizirana i okrjepa u župnom Pastoralnom centru (kava, čaj...). Zajedničkim molitvenim bdijenjem vratimo puninu kršćanskog smisla noći uoči svetkovine Svih svetih - poruka je ove inicijative.

6. Split - Manuš - isusovci

Imamo klanjanje poslije Mise do 24.00.


U petak, 31. listopada u crkvi Presvetog Srca Isusova u Splitu (Manuška poljana 1) održat će se cjelovečernje klanjanje uoči svetkovine Svih svetih pod nazivom “Noć otvorenih crkvi”. Klanjanje, koje predvode novaci Družbe Isusove, započinje u 19 sati a završava svečanim blagoslovom točno u ponoć. Svi su dobrodošli!

5. Zagreb  - Corpus Domini

U Corpus Domini imamo u 20 sati svetu misu i poslije toga do 22 molitveno bdijenje uz pjesme i molitvu svete krunice

Pozdrav don P.Crnjac, rektor


1. NOĆ OTVORENIH VRATA CRKVI 2014.

u župnoj crkvi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Sl. Brodu


Molitveno bdjenje uoči svetkovine Svih Svetih


petak, 31. 10. 2014.


18 sati – krunica i posvetna molitva obitelji Gospi Brze Pomoći

18,30 sati – euharistijsko slavlje

pred 19,15 sati – izlaganje Presvetoga i pobožnost Milosrđu Božjem

20 sati – pjevana 1. Večernja Svih Svetih i druženje sa sv. Anđelom

21 sat – klanjanje za mlade i druge vjernike

22 sata – „ophod svjetla“ oko crkve i blagoslov s Presvetim

*******************************************************

Prijedlog programa za pojedine župe i crkve za noć otvorenih crkvi:

- večernja sv. misa
- program i molitve za djecu i obitelji - recitacije, igrokazi,
- koncert župnog zbora
- ispit savjesti uz mogućnost ispovijedi tijekom čitavog programa
- euharistijsko klanjanje
- povijest crkve, znamenitosti, zanimljivosti i životopis sveca zaštitnika (u sklopu pripreme za proslavu blagdana Svih Svetih) i molitve za njegov zagovor, duhovna poezija
- program i predstavljanje redovničkih i laičkih zajednica i udruga koje djeluju na području župe - molitva za zvanja
- programi za mlade - igrokazi, meditacije, molitve za mlade

- kvizovi na temu poznavanja života zaštitnika župe i dr. svetaca uz prigodne nagrade i sl.
- molitva za proglašenje svetim bl. kard. Stepinca i zajednička molitva sv. krunice

********************************************************

Arhiv - 4. Noć otvorenih crkvi 2013 - prisjetimo se kako je to bilo prošle godine