Noć otvorenih crkvi 2014. - izvješća i dojmovi

Dragi prijatelji, suradnici i sudionici 5. Noći otvorenih crkvi,

molimo šaljite nam Vaša izjvešća, dojmove, fotografije, videozapise na kristov.stol@gmail.com... Kako bismo zajednički zahvaljivali Bogu i svim svetima na predivnim blagoslovima primljenim ove svete noći!

Podvinje - Župa sv. Antuna Padovanskog - VIDEO ZAPIS

Stari običaj bdjenja prije Svih Svetih zaživio u Podvinju

U zadnjih nekoliko godina u Hrvatsku sve više prodiru običaji sa zapada, pa je 2010. godine Misijska Europska Katolička inicijativa "Kristov stol" osmislila je projekt "Noć otvorenih crkvi".

Crkve diljem Hrvatske u noći prije blagdana Svih Svetih otvorila su vrata vjernicima i oživjela stari kršćanski običaj bdjenja prije današnjeg dana. Inicijativi se i ove godine pridružila Župa Sv. Antuna u Podvinju. Kroz cijelu noć župne pastoralne skupine animiraju okupljne pjesmom, čitanjima i molitvom. Na bdjenju se okupio veliki broj mladih, skupne koja je posebno pod utjecajem zapadnjačke kulture putem televizije, filmova i glazbe.Sudeći prema velikom boju okupljenih u podvinjskoj crkvi, bdjenje i iščekivanje blagdana u kojem slavimo svetce, na najboljem je putu da ponovo postane sastavni dio obilježavanja Svih Svetih.

8. Kistanje, župa sv. Nikole - Zadarska nadbiskupija!

"Noć otvorenih crkvi",ne samo da smo se uključili u milosni poziv, nego je to sada postalo kod nas redovno bdijenje. Bdjenje kada cijela župa sudjeluje.Vrhunac i početak susreta s Bogom je Sveta Misa.Svečana,tako da odjekuje kao u prvim vremenima Crkve,"Dođi Gospodine."

Divno je bilo pogledati redove vjernika koji su čekali da se u sakramentu svete ispovijedi pomire s Bogom. Bilo je tu od djece do odraslih a posebno mladi tada pristupaju pomirenju s Bogom.Predivno je to vidjeti a vjerujem i doživjeti.

Poslije svečane Svete Mise otpjevali smo prvu večernju Svetkovine Svih Svetih. Nastavili s Gospinom krunicom dok su
svećenici ispovijedali a mladi predvodili meditativno moljenje kroz zahvalu Bogu za svetost i uzor mnogih svetih. Da bi vidjeli kako je ponekad lako biti svet u našoj kripti pogledali smo film o sv. Damjanu.Oduševljeno i uz agape proveli smo dva sata u lijepom druženju.

Nakon okrepe vratili smo se svi u crkvu i opet uz animiranje mladih, nastavili s klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom
sakramentu.Izlijevali smo svoje molitve Bogu koje smo isprepletali s pjesmom...Bog je zaista bio u tihom lahoru s nama.Velika mu hvala na tome.Do kasno u noć...neki bi rekli rano ujutro, slavili smo
Boga koji je "divan u svetima svojim".

Hvala Vam što ste nas "probudili" i oduševili da s Gospodinom slavimo noć svetih i uzornih ljudi.Slijedili smo Isusa koji je rekao;"Ja sam svijetlo svijeta".Neka tako uvijek bude.Od srca,pozdrav svima u Kristu.
Don Nikola, Don Ivan, s.Edita i s.Blaženka

7. Sv. Križ - Vodice

Uoči svetkovine Svih svetih, u petak, 31. 10. 2014. godine u župnoj crkvi sv. Križa u Vodicama održano je molitveno bdijenje pod nazivom "Noć otvorenih vrata crkvi".

Molitvenim bdijenjem se, na inicijativu mladih vjernika Grada Vodica, željela naglasiti važnost svetkovine Svih svetih, te vratiti punina kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih. Organizaciju Noći otvorenih crkvi u Hrvatskoj potaknula je Udruga Misijska Europska Katolička Inicijativa "Kristov stol" iz Zagreba.

Program je započeo molitvom Gospine krunice u 17.30 sati i nastavio se Svetom misom u 18.00 sati. U zajedništvu s našim župnikom don Franjom Glasnovićem i časnim sestrama od 20.30 sati molili smo molitvu Crkve - Božanski časoslov (prvu večernju svetkovine Svih svetih), te slušali čitanja o svetosti.

Program se nastavio Euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i meditacijama uz sudjelovanje zbora mladih "Fides et Vita". U goste su nam stigli i mladi iz Župe Njivice, Šibenik...Na kraju smo pred Gospodina simbolično prinjeli 8 svijeća (osam Blaženstva) za sve skupine vjernika u našoj Župi.

Nakon molitvenog bdijenja u crkvi druženje se nastavilo u župnim prostorijama. Primijetio se lijep odaziv vjernika, te vjerujemo da će ovo bdijenje postati tradicionalno u našoj župi.

O svima nama ovisi koliko ćemo sami doprinijeti zajedništvu u vjeri s čitavom Crkvom. I na kraju zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovom bdijenju i nemojmo zaboraviti da smo svi pozvani na svetost.

alt   alt

6. Sv. Juraj na Bregu

Uoči svetkovine Svih svetih u župi sv. Juraj na Bregu drugu godinu za redom bilo je organizirano molitveno bdijenje: „Noć otvorenih vrata crkve“, ujedno i dekanatski susret mladih.

„Noć otvorenih vrata crkve“ sastojala se od tri dijela: pokorničkog bogoslužja i klanjanja pred Presvetim koje je predvodio župnik vlč. Ivica Puškadija, te euharistijskog slavlja koje je prevodio vlč. Tomislav Leskovar, župnik u Selnici, a propovijedao je vlč. Tihomir Ciglar, župni vikar u Nedelišću i  dekanatski povjerenik za mlade Gornjomeđimurskog dekanata.

Smisao inicijative jest obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdijenje uoči svetkovina....

alt   alt

5. Noć svetih u Kutini

“Noć svetih” u organizaciji mladih župe Kutina i župnog vikara vlč. Damira Cekovića, održana je u petak, 31. listopada 2014., uoči blagdana Svih svetih u crkvi Gospe Snježne u Kutini.

Bdijenje za svetkovinu Svih svetih u Kutini započeo je zajedništvom dekanatske mladeži i razmišljanjem o mladom mještaninu, na putu prema beatifikaciji, bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću – mladom svjedoku Evanđelja, u izvedbi patera Mariana Passerini i kutinskih mladih župljana...

4. Nova Gradiška - Župa Kraljice sv. Krunice

"Dan uoči blagdana Svih svetih mladi naše župe organizirali su molitveno-duhovni program za djecu i mlade u župi. 

S početkom svete Krunice u 17:30 sati naša župa je otvorila noć otvorenih vrata Crkve prema najavljenom programu. 

Bilo je vremena za sve i to za Euharistijsko slavlje, klanjanje pred presvetim, Pohvale Kristu svijetlu svijeta,  I. Večernja svetkovine Svih Svetih, prilika za svetu ispovijed... 

Sinoć je održano nešto doista lijepo i bitno, uoči blagdana Svih svetih. Znači, blagdan Svih svetih i treba dočekati i proslaviti kako i dolikuje u molitvi, sabranosti i pobožnosti.

Fotografije noći otvorenih vrate Crkve možete pogledati u našoj galeriji."

alt  alt


2. BiH - Frama Sivša - video

Dana 31. Listopada u župi sv Ante Padovanskog u Sivši, frama je treći put organizirala se Noć otvorenih crkava- Holywin (Svetost pobjeđuje). Večernji program započeo je svečanim unošenjem svjećica u crkvu, te molitvom časoslova.Vrhunac večeri  je bilo Euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je ove godine nosilo naziv „Evo me Gospodine.“ Mladi i ostali župljani su kroz meditacije i pjesmu razmišljali o svom pozivu u svakodnevnom društvu, predanju Bogu, odnosno  pouzdanju u Njegove naume o našem životu.  Nakon molitveno meditativnog dijela, svim prisutnim framaši su darovali zanimljivu zahvalnicu u obliku ribe s ispisanim citatima iz Evanđelja te su svi nastavili druženje u župnoj dvorani.

alt   alt

1. Slavonski Brod - župa Gospe od brze pomoći