Jona – Jadranska Obiteljska NedjeljA – 4.10.2015.

Dragi članovi, suradnici, čitatelji! 

Uz Svjetski dan mora - 22.9. i katolički blagdan sv. proroka Jone i u Hrvatskoj:

 Dobri Duhovi Jadrana i "Kristov Stol" - Misijska Europska Inicijativa,

zajednički najavljuju veliku ekološku inicijativu - miroljubivo obiteljsko okupljanje s ciljem buđenja ekološke svijesti naziva JONA - Jadranska ObiteljskA Nedjelja.


za nedjelju 4. listopada 2015.  blagdan sv. Franje - velikog ljubitelja prirode


Jona 2015 - Zadar - plakat
Projekt će se odvijati istovremeno na nekoliko lokacija diljem obale, po uzoru na američku inicijativu www.handsacrossthesand.org, uz dodatne kulturne, duhovne, edukativne i zabavne sadržaje.

Okupljanja će trajati od 10h do 14h

Centralno događanje, uz druge lokacije, koje se prijave biti će na: 

1.. Zadar - riva 


U pregovorima smo i s nekim lokacijama i ekološkim udrugama i na talijanskoj strani Jadrana...Projekt je otvoren i svim drugim lokacijama, župama, udrugama, vjerskim zajednicama, organizacijama civilnog društva i dr. koje se žele priključiti i mogu samostalno organizirati događanje u svojim gradovima, uz obavezno medijsko i fotografsko praćenje čitavog događaja. 

Pozvani su svi zainteresirani da slična događanja pod istim nazivom organiziraju na svojim lokalitetima, uz prijavu organizatorima: kristov.stol@gmail.com i dobriduhovijadrana@gmail.com

Uz prijave i programe svojih događanja na naše mail adrese, potičemo vas da ukoliko su vaše udruge i službeno registrirane u Registru udruga - isto učinite i preko nove aplikacije Ureda za udruge Vlade RH, prema jednostavnim uputama u samoj aplikaciji:https://udrugeinfo.uzuvrh.hr/ 

Ako želite da i Vaše događanje bude dio ove lijepe inicijative Jona 2015 - samo stavite taj prefix - ispred naziva vašeg događanja za taj dan! 


Planiranje događanja (s prefixom - Jona 2015) je sasvim jednostavno:

-        Formirati organizacijske timove za svaku pojedinu lokaciju

-        Obavijestiti lokalne medije o datumu - nedjelja 4.10, točnom vremenu (između 10 i 14h - uz centralno događanje u simboličkih 5 do 12h) i sadržaju događanja Jona 2015 na pojedinoj lokaciji

-        Organizirati službenog fotografa za slikanje „milenijskih“ fotografija

Prijedlog programa na sam dan

Središnje događanje:

 • Izići na plaže službeno najavljenog datuma događanja Jona 2015, u nedjelju 4. listopada 2015. od 10 sati
 • Stati jedni uz druge, formiravši linije uz obalu i u simboličkih 11:55 h povezati ruke na 15 minuta
 • Sve popratiti lokalnim profesionalnim fotografima, snimateljima i medijima

Organizirati dodatne programe i sadržaje prije i poslije samog centralnog događanja:

 • Gastronomska ponuda toga kraja
 • Folklorna događanja
 • Glazbeni program, nastupi klapa i dr.
 • Kulturno-umjetničko program – uprizorenja scena iz Biblije vezanih uz more i obalu, iz Starog i Novog zavjeta; iz života sv. Jone, i životopisa drugih svetaca
 • Likovne kolonije vezane uz more, obalu, očuvanje prirode
 • Ekumenski molitveni i znanstveni susreti za zaštitu prirode

Mogućnost za dodatne Obiteljske nedjeljne sadržaji (za vjernike i dr.) - kao dodatni potaicaj obiteljskom zajedništvu i poštivanju neradne nedjelje:

 • Zajednički obiteljski odlazak na jutarnju sv. Misu i/ili liturgijske obrede u svojim župama, vjerskim zajednicama za vjernike (najava događanja u tjednim obavijestima) – jedan od prijedloga je i slaviti obiteljsku sv. Misu na obali mora!
 • Sudjelovanje čitave obitelji u pripremama i samom centralnom događanju
 • Dodatni programi za obitelji
 • Povratak domovima i nedjeljni obiteljski ručak/večera
 • Nastavak druženja s obiteljskim prijateljima, obiteljskim kumovima i dr.

Slika je snažna, poruka jednostavna:

 • NE platformama i industrijskim zagađenjima, DA čistom okolišu
 • DA obiteljskom zajedništvu i kvalitetno provedenom vremenu
 • DA neradnoj nedjelji


Sve novosti pratite na našim web stranicama i na fb profilu: Dobri Duhovi Jadrana, te zajedničkim fb događanjima! 

Detaljnije u nastavku: 


Ciljevi inicijative

U skladu s Papinim nadahnućima, posebice njegovom najnovijom enciklikom: "Laudato si", (hrvatski prijevod enciklike dostupan u knjižarama Kršćanske sadašnjosti), na sam blagdan sv. Franje Asiškog organizirat će se građanska inicijativa zajedničkom suradnjom Kristova Stola, Dobrih Duhova Jadrana i drugih zainteresiranih srodnih udruga i grupacija, prvenstveno namijenjena čitavim obiteljima, ali i svim pojedincima, neovisno o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti:

-        zaštite Jadranskog mora, od ekoloških zagađivanja, i otuđivanja

-        zaštite obiteljskog zajedništva i zajedničkog provođenja vremena

-        zaštite neradne nedjelje

Inicijativa nosi ime biblijskog proroka Jone, koji se štuje u svim kršćanskim i dr. religijama, kao dodatna ekumenska i međureligijska poveznica, znakovito proročanski pozivajući na posvješćivanje problema, i aktivno uključivanje u njegovo rješavanje vlastitim osobnim i lokalnim doprinosom, uz ekološki i mornarski moment.

Ekumenska dimenzija

Također, osim datuma 4. 10 – koji je blagdan sv. Franje, znakovito je da se blagdan sv. Jone u katoličkoj crkvi slavi 22.9 – što se poklapa i sa Svjetskim danom mora, dok se u pravoslavnoj crkvi slavi 5. listopada, koji datum se i u katolika obilježava liturgijskim čitanjima iz knjige proroka Jone.

Planiranje aktivnosti prema primjeru „Hand across the sand“

http://www.handsacrossthesand.com/

"Hands Across the Sand" je pokret ljudi različitih stilova života koji nadilazi politička uvjerenja i vjersku pripadnost. Tu se ne radi o politici; radi se o zaštiti naših obalnih resursa, prirode, mora, oceana, morskog života, i ribarske industrije. Povezivanjem dobre volje,  znanja, pozitivne energije, molitve i želje za zaštitom naše prirode, našeg mora, naše domovine, od razarajućih učinaka naftnih i dr. zagađenja.

Akciju podržavaju brojne međunarodne ekološke udruge i organizacije, čiji popis je također dostupan na njihovoj web stranici: http://www.handsacrossthesand.com/


Našim projektom izrazit ćemo podršku i drugim srodnim događanjima tih dana: 


1. Dubrovnik - Okoliš naš svagdašnji


2. Zadar - Forum +

Dodatne prateće aktivnosti

Organizatori su pripremili i posebnu mail adresu – najljepsemore@gmail.com, na koju će zainteresirani nakon najave projekta moći pisati svoje mailove samom Jadranskom moru, slati mu svoje umjetničke literarne i likovne radove, fotografije, sjećanja, dojmove, molitve, zahvale…Najbolji od pristiglih radova, prema ocjenama stručnog žirija bit će posebno predstavljeni na službenim web i facebook portalima organizatora, te prikupljeni i poslani Papi Franji osobno – kao zahvalnost za njegove plemenite ekološke inicijative i skrb o stvorenom, te kao molitva za Njegov blagoslov hrvatskom moru i kopnu, domovini i obiteljima.

Svi detalji događanja u pojedinim mjestima bit će vidljivi i putem nove aplikacije Ureda za udruge - Udrugeinfo!