Svečani završetak svibanjske Merčeve Krunice

Sa završetkom mjeseca svibnja, završile su i svibanjske subotnje aktivnosti Kristova Stola, kao duhovna i molitvena priprava za pohod Pape Benedikta XVI Hrvatskoj, a u sklopu manifestacije Merčeva Krunica, pod geslom - S Merčevom Krunicom - U susret Papi! Pod pokroviteljstvom Postulature bl. Ivana Merza.

Manifestacija je završila Zagrebačkim putem svetosti, u subotu 28. svibnja, kojem su prethodili iznimno uspješna 1. Obiteljska biciklijada bl. Ivana Pavla II, tjedan nakon njegove beatifikacije, pod pokroviteljstvom Glasa Koncila i Malog Koncila, zatim su u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom "Stanko Kempny", slijedile dvije subote molitvenog hoda žive krunice zagrebačkim župama, uz molitvu za Svetog Oca, za našu domovinu, naš grad, i za kanonizaciju bl. Ivana Merza.Hodočasnici Merčeve Krunice, uz molitvu svih otajstava krunice, posjetili su zagrebačke župe - Sesvete, Brestje, Trnovčica, Granešina, Granešinski Novaki, zatim franjevački samostan u Dubravi, župu sv. Mihaela u Gračanima, te župu Sv. Franje Ksaverskog. Tijekom svog molitvenog hodočašća prve subote posjetili su i samostan Kćeri Božje ljubavi u Granešini, te se zajedno s njima prisjetili Drinskih mučenica, i njihove skore beatifikacije 24. rujna u Sarajevu, a druge subote posjetili su samostan uršulinki u Gračanima, te saznali o njihovim aktivnostima u druženju sa sestrama i s molitvenom zajednicom Anđelinih prijateljica. Putem su pohodili i pomolili se za sve hrvatske žrtve i njihove zločince, na spomen obilježjima partizanskih i drugih zločina nakon drugog svjetskog rata u Gračanima, i na Dotršćini.


alt


Zadnji dio manifestacije, točno tjedan dana uoči Papina dolaska, bio je Zagrebački put svetosti - organizirani pohod grobovima blaženika, časnih slugu i Crkvenih dostojanstvenika Zagrebačke nadbiskupije. Početak Zagrebačkog puta svetosti bio je na Zagrebačkom Mirogoju, pod stručnim vodstvom p. Nagya, u društvu Suradnica Krista Kralja, koje su nas najprije odvele na grob njihove utemeljiteljice Marice Stanković,

alt


gdje smo se svi zajedno kratko pomolili i upalili svijeću, uz kratko svjedočanstvo gospođe Blanke o životu i djelovanju Marice Stanković, i njihova instituta.

alt

Nakon toga nas je p. Nagy uz molitvu poveo do još nekoliko značajnijih grobova suradnika bl. Ivana Merza:  profesora Ljudevita Maračića, Ćepulića i Protulipca, uz grob roditelja bl. Ivana Merza.

alt

Dalje smo nastavili prema franjevačkom samostanu na Opatovini, gdje nas je dočekao fra Ratko Radišić, vicepostulator kauze fra Alekse Benigara,

alt

koji nas je kratkim nagovorom uveo u život i djelovanje fra Alekse i fra Vendelina Vošnjaka, na čijim grobovima smo se zajednički pomolili, pri čemu nam se kratko priključio i fra Bonaventura Duda.

alt

U crkvi sv. Marije na Dolcu, kod groba biskupa Josipa Langa, čekao nas je vlč. Damir Ocvirk, vicerektor zagrebačke bogoslovije i urednik Vjesnika Biskup Josip Lang, koji nam je posvjedočio o svetačkom načinu života biskupa Langa, i njegovom djelovanju među zagrebačkim bogoslovima, koje nam je dodatno preporučio u molitve.

alt

S. Lina Pluhavec, u zagrebačkoj katedrali, pored grobova bl. Alojzija Stepinca, kardinala Kuharića i Šepera, slikovito nam je predstavila duhovno bogatstvo njihova života, i povijesti Zagreba i katedrale, pozvavši nas prvom zgodom u posjet katedralnoj riznici, koju ona već godinama stručno i nadahnuto vodi.

alt

U crkvi Gospe Lurdske, nakon molitve na grobu fra Ante Antića, dočekao nas je raniji vicepostulator njegove kauze - fra Josip Šimić, te nas poveo i u spomen sobicu, gdje je dobri otac fra Ante Antić proveo zadnje godine svog svetačkog i ispovjedničkog života,

alt

do zadnjeg dana na raspolaganju vjernicima i pokornicima, gdje smo zajednički izmolili molitvu za beatifikaciju fra Ante Antića,

alt


poklonili se u predivnoj kapeli Gospe Lurdske, i uz molitvu svete krunice, pješice nastavili prema Bazilici Srca Isusova, u Palmotićevoj, gdje smo imali svečanu svetu misu, s p. Nagyem, nakon čega smo se zajedno s okupljenim vjernicima pomolili na grobu bl. Ivana Merza, za njegovu kanonizaciju, te radosno očekujući Papin dolazak, završili našu svibanjsku molitvenu manifestaciju kratkim druženjem.

alt

Drina Ćavar,

31.5.2011