Započela 2. Stepinčeva Krunica!!!

U subotu, 1.10.2011, u organizaciji Misijske Europske Inicijative "Kristov Stol" započela je ovogodišnja listopadska manifestacija 2. Stepinčeva Krunica u čast bl. Alojziju Stepincu, kao spomen na njegovu beatifikaciju 3.10. 1998. i s molitvom za njegovu kanonizaciju, te kao poticaj na intenzivniju molitvu sv. krunice u mjesecu listopadu.

Manifestacija je kao i prošle godine započela Festivalom moderne duhovne glazbe "Stepinčeva Krunica" u Domu kulture Marija Bistrica, nakon molitve sv. krunice pred Blaženikovim likom na mjestu beatifikacije, te sv. misom u Svetištu.Na natječaju je izabrano 11 duhovnih skladbi na teme molitve sv. krunice, molitve hrvatskim svecima i blaženicima, molitve za domovinu i za hrvatske misionare diljem svijeta, koje su nakon zajedničke molitve za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca, na poticaj voditelja Festivala Zdenka Viljevca, te dobrodošlice i pozdrava organizatorice Drine Ćavar, vrlo kvalitetno izveli glazbenici pristigli iz raznih krajeva Hrvatske.Ovogodišnji festival na poseban način obilježili su gosti iz Slavonije:

Kako je iz Slavonskog Broda bilo nekoliko izvođača (Danijel Dani Leko i VIS Adonai) s njima u pratnji, pod vodstvom g. Branka Perkovića, na Stepinčevu Krunicu, stigao je čitav autobus hodočasnika iz drage Slavonije, iz više župa Slavonskog Broda: Sv. Dominik Savio, Bl. Alojzije Stepinac, Gospa od brze pomoći i Sveti duh, i molitvene zajednice Novo srce, koji su obavili i pobožnost križnog puta na bistričkoj kalvariji, te se priključili ostalim hodočasničkim aktivnostima - molitvi sv. krunice, večernjoj sv. misi i naravno, samom Festivalu kao umjetničkom vrhuncu tog lijepog dana.A posebno su zapažene bile i pjesme g. Zorana Gomana, u spomen svećeniku vlč. Ivanu Buriku ubijenom u Tovarniku za vrijeme domovinskog rata, premijerno izvedena na ovom Festivalu, te njegov Glas za pravdu, za nepravedno osuđene hrvatske generale, za što je i osvojio posebnu nagradu - zastavicu s otisnutom fotografijom susreta generala Gotovine i bl. Ivana Pavla II.Izvođači iz južnih djelova Hrvatske - Ivo Šeparović s Korčule i Mila Ždero iz Runovića kod Imotskog, s djevojkama iz vokalne grupe Jurjevke (Gornja Stubica), Matijom Martinčevićem iz Maruševca, Veronikom Jambrek iz Brestovca, Anitom Nježić iz Krapine, Anitom Vincek iz Varaždina, te domaćim glazbenikom Dragutinom Hrastovićem iz Laza kod Marije Bistrice, pokazali su kako čitava Hrvatska zajednički pjesmom slavi Boga, okupljena oko bl. kardinala Stepinca i bistričke Gospe.Posebni gost festivala Antonio Tkalec iz Varaždina, izvedbom i najavama svojih skladbi na samom kraju Festivala dirnuo je publiku do suza, što je potvrđeno dugačkim pljeskom i zajedničkim izlaskom na binu svih sudionika i organizatora, uz još nekoliko zajedničkih završnih marijanskih pjesama i ugodno druženje u Vatrogasnom domu nakon toga.Uz poziv na sudjelovanje u ostalim djelovima Stepinčeve Krunice, živoj krunici zagrebačkim župama s početkom već 8. listopada u sv. Nedelji, sv. misom u 8h pa dalje prema trasama Hrvatskog planinarskog društva Stanko Kempny, te svake subote dalje sve do remetskog svetišta i završetka u katedrali na grobu bl. Alojzija Stepinca.Završetak manifestacije bit će Noć otvorenih crkvi, u ponedjeljak, 31.10, uoči Svih Svetih, u zagrebačkoj katedrali, i drugim crkvama diljem Hrvatske, uz klanjanje pred Presvetim, mogućnost ispovijedi, te različite duhovne i glazbene sadržaje. Za tu prigodu u zagrebačkoj katedrali priprema se i orguljaški koncert poznatog hrvatskog orguljaša Marija Perestegija.